Pārstāvis: Artūrs ŽukovsPublicēta: 18. Mar

ELEKTROSKREJRITEŅU REĢISTRĀCIJAS NOTEIKUMU MAIŅA

Jau parakstījuši 685

Pašreizējie noteikumi paredz, ka elektrisko skrejriteņu reģistrāciju CSDD var veikt transportlīdzekļiem, kuru maksimālais ražotāja ātrums nepārsniedz 25km/h, elektromotoru kopējā jauda nepārsniedz 1000W, un sēdvieta, ja ir, nepārsniedz 540 mm augstumu. Tā kā jau tiek noteikts visai loģisks maksimālais motoru jaudas parametrs, maksimālais ātruma ierobežojums pie transportlīdzekļa reģistrācijas ir lieks un tikai ierobežo pašas reģistrācijas iespēju.

Tāpēc aicinu no Ceļu satiksmes likuma izņemt elektriskā skrejriteņa maksimālā ātruma ierobežojumu transportlīdzekļa reģistrācijai, atstājot maksimālās motora jaudas noteikumu nemainīgu.

Ātruma ierobežojums kā tāds pilsētvidē nav problēma – 25km/h tas ir pietiekami loģisks, un es to neapstrīdu. Problēma ir liegums pašu transportlīdzekli reģistrēt. Tirgū ir liels skaits šādu elektrisko skrejriteņu, kuriem maksimālais ātrums ir pat nedaudz virs 25km/h. Piemēram, Segway Ninebot Max G30P, ar 30km/h maksimālo ātrumu un 500w motora jaudu. Šādi elektriskie skūteri ir nopērkami, bet nav pat reģistrējami un lietojami! Jāņem vērā, ka visiem šādiem skūteriem ir vairāki braukšanas režīmi ar noteiktiem maksimālajiem ātrumiem, bieži vienam no tiem limitējot ātrumu tieši līdz 25km/h. Pēc šādas elektroskūteru reģistrācijas loģikas arī automašīnas nedrīkstētu reģistrēt, ja tās spēj pārsniegt 90 km/h. Ātruma pārsniegšana ir cits pārkāpums, kas nevar būt saistīts ar paša transportlīdzekļa reģistrāciju, lai spētu vispār piedalīties satiksmē.