Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: JĀNIS KUZINSPublicēta: 29. Jan (2013)

SAMAZINĀT PVN ELEKTRĪBAI UN GĀZEI

Samazināt Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi elektroenerģijai un dabazgāzei no 21 procenta līdz 12 procentiem grozot Pievienotās vērtības nodokļa likumu.

Ir nepieciešams grozīt Pievienotās vērtības nodokļa likumu piemērojot samazināto PVN likmi elektroenerģijai un dabasgāzei. Valsts A/S Latvenergo plāno palielināt elektroenerģijas regulētajā tarifā iepirkuma komponenti par 54 procentiem, kas būtiski ietekmēs iedzīvotāju pirktspēju un veicinās nabadzību. Pašreizējā regulētajā tarifā iepirkuma komponente ir 1,17 santīmi par kilovatstundu (kWh), bet tagad tiek prognozēts, ka no 1.aprīļa tās pieaugs līdz 1,89 santīmiem par kWh. Dabasgāzei tarifs pieaugs no 2014.gada. Latvijas Saeimai ir steidzīgi jārīkojas un jāsamazina PVN likmes elektroenerģijai un dabasgāzei līdz 12 procentiem. Sakarā ar tarifa pieaugumu, VAS Latvenergo pieaugusī peļņa, kas tiek ieskaitīta Valsts budžetā jānovirza samazinātā PVN likmes kompensēšanai.

Ir skaidri zināms ka elektroenerģijas tarifs pieaugs par vidēji 6 procentiem, kā to sola VAS Latvenergo, ieguvums samazinot PVN likmi elektroenerģijai un dabasgāzei līdz 12% būs tiešs, jo iedzīvotāji saņemot jaunos rēķinus būs šokā! Līdz 2011.gada PVN samazinātā likme elektroenerģijai un dabasgāzei bija, bet sakarā ar krīzi, Latvijas Valdība V.Dombrovska vadībā elektroenerģijai un dabasgāzei samazināto PVN likmi LR Saeimā rosināja atcelt, kas tika izdarīts, šobrīd krīze ir pārvarēta un jāatgriežas pie iepriekšējām PVN likmēm. Jāņem vērā ka šogad Latvija pievienojās elektroenerģijas brīvajam tirgum, kas pēc dažu ekspertu domām varētu palielināt elektroenerģijas tarifu iedzīvotājiem. PVN samazināšana šādā situācijā ir vienīgais risinājums.

Pievienots dokuments

1361361448lZP53M.pdf (atvērt)

Saeima noraida ierosinājumu samazināt PVN gāzei un elektrībai!17. Jun (2016)

Latvijas Republikas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija noraidīja kolektīvo iesniegumu samazināt PVN gāzei un elektrībai pat neuzaicinot uz sēdi iniciatīvas autoru, Latvijas Arodbiedrību apvienības valdes priekšsēdētāju Jāni Kuzinu.

Komisijā deputāti izteicās, ka jātbalsta tie iedzīvotāji, kuri dzīvo nelielos mājokļos, kuri nekurina ar gāzi un elektrību, lai gan tieši pirms gada tieši tie paši deputāti noraidīja Jāņa Kuzina iniciatīvu samazināt PVN akurei nelielām mājsaimniecībām, vai nu tas liecina par deputātu īso atmiņu vai deputāti uzskata ka vēlētājs ir muļķis.

Lūk ko par iniciatīvu saka eksperts, Advokātu biroja "Sorainen Latvija" partneris, nodokļu un muitas lietu eksperts Jānis Taukačs: "Samazinātās PVN likmes parasti tiek ieviestas, lai atbalstītu maznodrošinātos. Šobrīd samazinātas PVN likmes no kopumā 28 ES valstīm ir noteiktas sešās ES valstīs - Francijā, Grieķijā, Luksemburgā, Maltā, Itālijā un Lielbritānijā. Tur, piemēram, ir īpaši izceltas trīs kategorijas – samazināta PVN likme pārtikai, gāzei un elektrībai"

"Lielbritānijas argumentācija samazinātās PVN likmes ieviešanai elektroenerģijai un gāzei, ka vienāda PVN likme, kāda mums ir šobrīd Latvijā, paņem lielāku ienākumu proporciju no mazāk atalgotajiem nekā no turīgajiem cilvēkiem, kas veido tā saucamo PVN regresivitāti," klāsta Taukačs.

AUTORS: JĀNIS KUZINS

14.jūnijā Saeimas Budžetu komisija lems par PVN samazināšanu Gāzei un elektrībai bez iniciatīvas autoru klātbūtnes!13. Jun (2016)

14.jūnija Saeimas Budžetu komisija plkst.10.30 lems Par 10 721 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Samazināt PVN elektrībai un gāzei” līdz 12 procentiem turpmāko virzību.

Diemžēl uz sēdi nav uzaicināts iniciatīvas autors, Vislatvijas Sociāldemokrātu kustības “Par neatkarīgu Latviju” ģenerālsekretārs Jānis Kuzins, ir gan Finanšu ministrijas pārstāvis, Ekonomikas ministrijas pārstāvis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis, Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis, bet neviena no iniciatības iesniedzējiem nav.

“Uzskatu, ka tas ir kārtējais Saeimas nihilisms liegt izteikties pilsoņu pārstāvim un izlemt visu pašiem neņemot vērā 10 721 pilsoņu gribu” Ceru, ka komisijas vadītājs dos vārdu arī iniciatīvas autoram, kas zālē atradīsies diemžēl kā neaicināts viesis, pretējā gadījumā iniciatīva tiks skatīta vienpusēji ignorējot pilsoņu vēlmes un demokrātijas principus.

Dalies ar ziņu un aicini visus parakstīties par iniciatīvu! PVN sāks piemērot jau 1.jūlījā, kas būtiski ietekmēs komunālo cenu kāpumu!

Vislatvijas sociāldemokrātiskās kustības “Par neatkarīgu Latvija” ģēnerālsekretārs
Jānis Kuzins

AUTORS: JĀNIS KUZINS

Saeima 10.martā lēma par iniciatīvas tālāku virzību! Aplūko - kuri deputāti, kā balsoja!08. Apr (2016)

Saeima 10.martā uzdeva Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, balstoties uz 10 721 Latvijas pilsoņa iesniegto kolektīvo iesniegumu par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu dabasgāzei un elektroenerģijai, izvērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi dabasgāzes un elektroenerģijas piegādei mājsaimniecību vajadzībām uz 12 procentiem un, ja to atzīst par iespējamu, lemt par attiecīga likumprojekta sagatavošanu.

Aplūko balsojumu šeit:

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Vairums ekspertu un deputātu atbalsta iniciatīvu "Samazināt PVN elektrībai un gāzei" !04. Feb (2016)

Trešdien, 3. februārī, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē atbalstu iniciatīvai izteica Latvijas Pašvaldību savienība un "Latvijas Gāze", uzsverot, ka tas cenu celšanos gāzei neietekmētu un atgādinot, ka vēsturiski šī likme jau ir bijusi 12%. Iniciatīvas tālākai virzīšanai neiebilda arī pārstāvji no Ekonomikas un Finanšu ministrijām, vien norādot, ka paredzamā ietekme uz budžetu būšot 20 miljonu eiro apmērā un, nonākot līdz balsošanai, tā būtu politiska izšķiršanās. Eksperti un komisijas locekļi gan uzsvēra, ka, visticamāk, sociālā vienlīdzība šādā veidā netiks veicināta un mazākus rēķinus saņems visi - neatkarīgi no iedzīvotāju maciņa biezuma. Eksperti vērtēja, ka no šīs iniciatīvas visvairāk iegūtu tieši mājsaimniecības. Par iniciatīvu kā pozitīvu ideju izteicās arī deputāts Gunārs Kūtris, atzīstot, ka "krīzes sekas vajadzētu likvidēt arī šajā jomā." "Latvenergo" savu nostāju komentēja kā neitrālu.

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti virza iniciatīvu tālāk04. Dec (2015)

Komisijas deputāti, astoņiem balsojot par un vienam atturoties ("Vienotība" deputātam Ainaram Latkovskim), nolēma atbalstīt iniciatīvu un turpināt to skatīt. Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs norādīja, ka par šo iniciatīvu uz komisiju aicinās valsts energokompānijas «Latvenergo» un energokompānijas «Latvijas Gāze» pārstāvjus.

Vairāk par to, kā autoram gāja komisijas sēdē lasi šeit: http://financenet.tvnet.lv/zinas/586523-saeimas_komisija_atbalsta_iniciativu_par_pvn_samazinasanu_elektribai_un_gazei