Pārstāvis: Sigita VeidePublicēta: pirms 21 dienām

PAR DROŠU ATTĀLUMU NO ATKRITUMU DEDZINĀŠANAS RŪPNĪCĀM

Droša attāluma noteikšana no atkritumu dedzināšanas (koģenerācijas/reģenerācijas) rūpnīcām ir būtisks sabiedrības veselības un vides aizsardzības jautājums. Tas saistās ar kancerogēnu vielu izplatības un vides piesārņojuma novēršanu, pasargājot sabiedrības veselību ilgtermiņā. Lai to risinātu, ir nepieciešams apzināt un attiecīgā likumdošanā noteikt atkritumu dedzināšanas (koģenerācijas/reģenerācijas) rūpnīcām drošu attālumu no apdzīvotajām vietām. Tam ir jābūt noteiktam un skaidram, pirms šādus projektus vispār sāk apspriest. Pašlaik diemžēl tā nav – ir nenoteiktība dažādu projektu mēģinājumos no reizes uz reizi un ļoti necaurredzama, sasteigta un praktiski pusslepena procedūra, kā šādi izvērtējumi notiek. Arī to komunikācija sabiedrībai ir katastrofālā līmenī. Tas ir nepiedodams formālisms un paviršība tik nopietnā jautājumā. Vērtējot drošu attālumu no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām, pētījumu dati liecina, ka piecu kilometru rādiusā saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām ir ievērojami augstāka (skat. šeit https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412012002279).

Tāpēc aicinu ar likumdošanu noteikt, ka, izbūvējot atkritumu dedzināšanas (koģenerācijas/reģenerācijas) rūpnīcas, tai skaitā jebkādas ar atkritumu dedzināšanu saistītas iekārtas ar enerģijas ieguves funkciju, ir jānodrošina šādu iekārtu izvietošana drošā attālumā no apdzīvotām un publiskām vietām. Un noteikt, ka drošs attālums ir vismaz pieci kilometri no apdzīvotām vietām, kurās dzīvo vismaz 1000 iedzīvotāju.

Tikai likumā atrunāts, noteikts minimālais attālums no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām līdz tuvākajām apdzīvotajām vietām nodrošinās skaidrus vides aizsardzības un sabiedrības veselības standartus šai jomā.