Pārstāvis: Roberts BlumbergsPublicēta: 09. Sep (2020)

NODROŠINĀT EFEKTĪVAS ZĀLES OLNĪCU VĒŽA PACIENTĒM

Ar šo iniciatīvu vēlamies panākt jaunās paaudzes zāļu olnīcu vēža ārstēšanai iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, lai tās būtu pieejamas jaunu pacientu ārstēšanai.

No šā gada 1. jūlija olnīcu vēža pacientēm pieejamo efektīvo zāļu klāsts ir ievērojami sašaurināts, un pacientu ārstēšanas iespējas ir būtiski pasliktinājušās. Eiropas Savienības valstīs pacientēm sen ir pieejamas arī jaunākās paaudzes zāles (mērķterapija pacientēm ar pozitīvu BRCA1/2 mutāciju), kas ir ļoti efektīvas un garantē augstu veselības ieguvumu. Turpretī Latvijā olnīcu vēža pacientēm šīs zāles vairs nav pieejamas, un pacientes faktiski ir nonākušas diskriminētā stāvoklī. Tas nav pieņemams, tādēļ kompensējamo zāļu sarakstā steidzamā kārtā ir jāiekļauj šai pacientu grupai nepieciešamās jaunākās paaudzes mērķterapijas zāles.

Vadošie onkoloģijas speciālisti apstiprina, ka šīs zāles veselības ieguvuma ziņā ir ne tikai ievērojami efektīvākas, bet arī ērtāk lietojamas, būtiski palielinot pacientu dzīvildzi. Svarīgi pieminēt, ka ar olnīcu vēzi slimo daudzas jaunas sievietes, tādēļ valstij ir ekonomiski izdevīgi ieguldīt līdzekļus šo zāļu apmaksā. Jo savlaicīga terapija pacientēm nodrošina ārstēšanu, palīdz atgūt dzīves kvalitāti un pilnvērtīgi atgriezties normālā dzīvē.