Pārstāvis: Irita Tace-LocaPublicēta: 08. May (2023)

APTURĒT MAĢISTRĀLES BŪVNIECĪBU SALASPILS PERSPEKTĪVAJĀ ZAĻAJĀ ZONĀ
Iniciatīva tiks iesniegta Salaspils novada domē

450
345
Jau parakstījuši 345
105

SASKAŅĀ AR PAŠVALDĪBU LIKUMU INICIATĪVU PARAKSTĪT AICINĀM SALASPILS NOVADĀ DEKLARĒTOS LATVIJAS PILSOŅUS VECUMĀ VIRS 16 GADIEM VAI KURIEM PIEDER LIKUMĀ NOTEIKTAJĀ KĀRTĪBĀ REĢISTRĒTS NEKUSTAMAIS ĪPAŠUMS ŠAJĀ TERITORIJĀ. Šīs iniciatīvas mērķis ir aicināt Salaspils domi apturēt maģistrālā ceļa izbūvi starp Salaspils dīķiem un mājām. Jau šobrīd Nometņu ielas māju iedzīvotāji dzīvo ar pastāvīgiem vilcienu trokšņiem, un līdz ar automaģistrāles izbūvi traucējošu trokšņu būs vēl vairāk. Teritorija ap Salaspils dīķiem ir pazīstama kā visu pilsētas iedzīvotāju iecienīta vieta, un automaģistrāles izbūve šajā vietā apdraudētu ne tikai vidi, bet arī vietējo iedzīvotāju un autobraucēju drošību, jo šo teritoriju bieži izmanto pastaigām ar bērniem un mājdzīvniekiem.

Mēs piedāvājam apturēt maģistrāles būvniecību un pārskatīt pilsētas attīstības plānu. Starp Nometņu ielu un Salaspils dīķiem vajadzētu ierīkot labiekārtotu pilsētas parku, kas būtu vieta, kur Salaspils iedzīvotājiem atpūsties.

Līdz ar šo iniciatīvu iedzīvotājiem ir iespēja pārskatīt pilsētas attīstības plānu un apturēt automaģistrāles būvniecību viņu māju priekšā. Tas ne tikai nodrošinās tīrāku gaisu, bet arī ļaus nākotnē šajā teritorijā ierīkot parku. SASKAŅĀ AR PAŠVALDĪBU LIKUMU INICIATĪVU PARAKSTĪT AICINĀM SALASPILS NOVADĀ DEKLARĒTOS LATVIJAS PILSOŅUS VECUMĀ VIRS 16 GADIEM VAI KURIEM PIEDER LIKUMĀ NOTEIKTAJĀ KĀRTĪBĀ REĢISTRĒTS NEKUSTAMAIS ĪPAŠUMS ŠAJĀ TERITORIJĀ.

Paraksti atbildīgi – netaisi lāča pakalpojumu!05. Jul (2023)

Iniciatīvas "Apturēt maģistrāles būvniecību Salaspils perspektīvajā zaļajā zonā" autore aicina iniciatīvas atbalstītājus būt aizvien aktīviem un turpina vākt parakstus, lai sasniegtu apmēram 450 parakstu robežu. Tomēr – ESI ATBILDĪGS PARAKSTĪTĀJS! Neparaksti šo iniciatīvu, ja neesi vismaz 16 gadus vecs Salaspils novadā deklarēts Latvijas pilsonis/-e vai nekustamā īpašuma turētājs šai pašvaldībā. Pretējā gadījumā Tu izdari lāča pakalpojumu – iniciatīvas virzītājiem ir ļoti grūti noteikt, vai pašlaik savāktie paraksti ir pietiekami likumā noteiktā parakstu skaita sasniegšanai.

Šādu piesardzību diktē Salaspils novada pašvaldības konstatētais, ka no kolektīvā iesnieguma "Apturēt maģistrāles būvniecību Salaspils perspektīvajā zaļajā zonā" 314 parakstiem, kas pašvaldībā tika iesniegti 9. jūnijā, tikai puse (!) atbilda Pašvaldību likumā noteiktajam – ka tiesības uz kolektīvo iesniegumu ir attiecīgajā pašvaldībā deklarētajiem Latvijas pilsoņiem vecumā virs 16 gadiem vai kuriem pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums šajā teritorijā.

Šī iniciatīva kā kolektīvais iesniegums pašvaldībā nonāca ar 314 parakstiem. Proti, ar ievērojami lielāku parakstu skaitu, par Pašvaldību likumā noteikto 200 parakstu slieksni pašvaldībās ar iedzīvotāju skaitu no 15 000 līdz 30 000 iedzīvotājiem. Pēc parakstu analīzes PMLP tomēr izrādījās, ka no šiem parakstiem tikai 157 atbilst Pašvaldību likuma attiecīgajam noteikumam.

50% liels parakstu "atbirums" ir ārkārtīgi augsts rādītājs, ja ņem vērā, ka Saeimā iesniedzamajām iniciatīvām ManaBalss.lv paredz 3% drošības robežu parakstu pietiekamībai. Acīmredzot šie "atbirušie" parakstītāji Salaspilij un tās iedzīvotājiem vēl tikai labu, tomēr – šai gadījumā ir noticis lāča pakalpojums ar gribētajam varbūt pat pretēju efektu.

Tāpēc iniciatīvai "Apturēt maģistrāles būvniecību Salaspils perspektīvajā zaļajā zonā" parakstu slieksnis tiek celts uz 450 parakstiem, un gan tās autori, gan ManaBalss.lv komanda lūdz Tevi būt ne vien pilsoniski aktīvam, bet arī atbildīgam – skaties, lai nesanāk kaut kas pretējs iecerētajam.

Jebkurā gadījumā – ja saņem šo ziņu, tad acīmredzot Tu jau atbalsti šo iniciatīvu, un iniciatīvas autori aicina: padalies ar to savu sekotāju vidē sociālajos tīklos!

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 60 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!