Pārstāvis: Jānis ĶirsisPublicēta: 31. Mar (2023)

DIENNAKTS APRŪPES CENTRI BĒRNIEM AR GARĪGO SPĒJU IEROBEŽOJUMIEM

Jau parakstījuši 825

Latvijā ļoti trūkst diennakts centru bērniem un pusaudžiem ar garīgo spēju ierobežojumiem, kur viņi varētu uzturēties īslaicīgi vai arī ilgāk un kur par viņiem rūpes uzņemtos profesionāls kolektīvs. Latvijā ir daudz vecāku, kas jūtas bezizejā un atzīst, ka ir uz izdegšanas robežas, bez pārtraukuma pieskatot bērnus ar garīga rakstura traucējumiem. Tie nereti ir smagi gadījumi un ar nopietniem uzvedības traucējumiem – šie bērni nav izlaižami no redzesloka. Daudzi vecāki atzīst, ka ir izšķīrušies no partnera, jo nav bijis laika privātajai dzīvei ārpus bērna pieskatīšanas. Daudzi atzīst, ka nevar veidot attiecības, jo savu laiku pilnībā velta bērna aprūpei. Neviena ģimene nav pilnībā pasargāta no iespējas, ka viņu ģimenē bērnam nebūs garīga rakstura traucējumi. Jo tie ne tikai iedzimst, bet bieži vien tie ir no traumām grūtniecības vai dzemdību laikā, vai izveidojas laika gaitā. Šādi centri arī palīdzētu jaunajiem vecākiem, kuri plāno bērnu, justies drošāk. Bērni ar garīga rakstura traucējumiem tiek regulāri īslaicīgi ievietoti psihiatriskajās klīnikās tikai tāpēc, lai vecāki kaut īslaicīgi atpūstos vai sakārtotu savas darīšanas, un vecākiem citu variantu nav. Taču klīnikas nav piemērotas, lai tur uzturētos ilgstoši vai regulāri, vai arī pēc vecāku vajadzībām. Turklāt bērniem pienāktos mājīgāki apstākļi par slimnīcām, kur pavadīt, iespējams, nozīmīgu daļu no savas bērnības.

Tāpēc aicinu izstrādāt attiecīgu rīcībpolitiku un arī piemērotu likumdošanu, lai Latvijā izveidotu pietiekamu un valsts kaut daļēji finansētu diennakts centru tīklu bērniem un pusaudžiem ar garīgo spēju ierobežojumiem. Aicinu noteikt šādu centru pieejamību ne tikai bērniem ar ļoti smagiem, bet arī ar smagiem garīgo spēju ierobežojumiem, kā tie ir atrunāti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 20. panta trešajā daļā. Šie centri var tikt pakāpeniski veidoti uz jau esošo iestāžu bāzes, veicot izmaiņas tajos. Par atrašanos šādā centrā vecāki varētu arī daļēji segt izdevumus. Viss ir runājams un paveicams. Galvenais, lai šī ideja tiktu akceptēta un lai attīstītos psihiatriskā aprūpe Latvijā.

Diennakts centri bērniem un pusaudžem ar smagiem un ļoti smagiem garīgo spēju ierobežojumiem būs liels atspaids daudziem šobrīd pārgurušiem vecākiem, kas citādi spētu gan vēl pilnvērtīgāk gādāt par saviem rūpju bērniem, gan veidot sev pilnvērtīgu dzīvi, strādāt un maksāt valstij nodokļus. Bērni iegūtu nepārtrauktu profesionālu atbalstu, izaugsmi un socializēšanos. Šādi centri arī iedrošinātu topošos vecākus, kuri bērniņu vēl tikai plāno, justies drošāk.