Par ManaBalss.lv

Portāls ManaBalss.lv ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens Latvijas pilsonis var ievietot savu iniciatīvu un vākt parakstus tās nogādāšanai Saeimā. Mēs strādājam, lai vērtīgākās iedzīvotāju idejas tiktu sadzirdētas! Esam viens no lielākajiem un veiksmīgākajiem grassroots līdzdalības projektiem Latvijas vēsturē, kuru augstu novērtējuši arī līderi un organizācijas visā pasaulē.

“Eiropa un Latvija ceļā uz demokrātijas stiprināšanu. Pilsoņu dialogi Rīgā.” Saeimas EIropas lietu komisijas vadītāja Vita A. Tērauda izceļ ManaBalss.lv kā Latvijas piemēru Eiropai (skat. video no 27:43), 2020. gada 17. janvāris

“Pilsoņu iniciatīvu startaps maina Latvijas politiku.” Democracy International, 2018. gada 17. septembris

“Digitālo rīku izmantošana Eiropas demokrātijas atdzīvināšanai.” Carnegie Europe, 2018. gada 28. novembris

“ManaBalss izvirza Latviju priekšgalā Eiropas pūliņiem mainīt politiskās līdzdalības formas internetā.” The New York Times (ASV), 2013. gada 9. aprīlis

“Atvērtā pārvaldība darbībā: Latvija, ManaBalss.lv.” The Guardian, 2012. gada 17. aprīlis, intervija ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču

Kā tas darbojas?

ManaBalss.lv ikviena balsotāja identitāti apstiprina LR reģistrētas internetbankas. Iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens Latvijas pilsonis, kurš sasniedzi 16 gadu vecumu. Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu, un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāks Saeimā.

Par drošību gādā banku sistēmas.Pēc veiksmīgas autentifikācijas, internetbankas atsūta personas vārdu, uzvārdu un personas kodu uz ManaBalss.lv, kur personas dati tiek saglabāti aizsargātās datubāzēs. Persona var veikt vienu balsojumu par katru iniciatīvu. Publiski ir pieejams tikai vārds un uzvārds. Pēc Saeimas pieprasījuma, parakstītāju datu bāze tiks salīdzināta ar pilsoņu reģistru, kas varēs ar savu personu datubāzi pārbaudīt visu parakstītāju autentiskumu.

Kā tas viss sākās?

Portālu izveidoja divi entuziastiski jaunieši - uzņēmējs Kristofs Blaus un mārketinga eksperts Jānis Erts. Puišiem šķita, ka labām idejām nevajadzētu palikt mājās pie virtuves galda - tām jānokļūst līdz lēmumu pieņēmējiem un vēl tālāk. Domāts - darīts! 2010.gadā sākās darbs pie portāla izveides un pirmo iniciatīvu veidošanas un virzīšanas Saeimā. Lobēšanas un interešu aizstāvības pieredzes nebija, bet bija milzīgs entuziasms, ticība idejai un labi padomdevēji, kuri palīdzēja saprast, kā šo ideju īstenot.

2011. gada jūnijā jaunizveidotajā portālā ManaBalss.lv sākotnēji bija tikai divas iniciatīvas – “Atveram ofšorus” un “Atveram Saeimu!”. Jau pirmajās portāla darbības stundās tika savākti vairāki simti parakstu. Divas dienas vēlāk toreizējais valsts prezidents Valdis Zatlers vērsās pie sabiedrības ar aicinājumu parakstīt iniciatīvas. Nedēļu pēc portāla atvēršanas Saeimas ārkārtas sēdē tika skatīts pirmais ManaBalss.lv likumprojekts – par ofšoru atvēršanu, - un pirmajā lasījumā tika panākts pozitīvs balsojums. Nedēļas laikā šis likumprojekts tika pieņemts. Šādi rezultāti un turpmākā portāla darbība ir padarījuši ManaBalss.lv par pagrieziena punktu sabiedrības komunikācijā un sadarbībā ar Saeimu.

Kas notiek šobrīd?

Kopš 2011. gada ir paveikts daudz - esam apkopojuši izdarīto labo darbu sarakstu un portāla statistiku.

Taču vienlaikus aktīvi strādājam arī pie portāla tehniskās un saturiskās uzlabošanas un attīstības, iniciatīvu autoru atbalsta, jaunu digitālās līdzdalības rīku veidošanas un līdzdalības diskusijas veicināšanas sabiedrībā. Gribam ManaBalss.lv pieredzi piedāvāt citām valstīm pasaulē - ticam, ka mūsu un Latvijas iedzīvotāju līdzdalības pieredze var palīdzēt arī citu valstu iedzīvotāju idejām sasniegt viņu lēmumu pieņēmēju dzirdīgās ausis. Palīdzi mums sasniegt iecerēto - kļūsti par vienu no platformas ziedotājiem!