Par ManaBalss.lv

ManaBalss.lv ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens Latvijas pilsonis var ievietot savu iniciatīvu un vākt parakstus tās nogādāšanai Saeimā. Mēs strādājam, lai vērtīgākās iedzīvotāju idejas tiktu sadzirdētas! Esam viens no lielākajiem un veiksmīgākajiem ‘grassroots’ jeb pilsoņu brīvprātīgi radītajiem līdzdalības projektiem Latvijas vēsturē, kuru augstu novērtējuši arī līderi un organizācijas visā pasaulē.

“Eiropa un Latvija ceļā uz demokrātijas stiprināšanu. Pilsoņu dialogi Rīgā.” Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Vita A. Tērauda izceļ ManaBalss.lv kā Latvijas piemēru Eiropai (skat. video no 27:43), 2020. gada 17. janvāris

“Pilsoņu iniciatīvu startaps maina Latvijas politiku.” Democracy International, 2018. gada 17. septembris

“Digitālo rīku izmantošana Eiropas demokrātijas atdzīvināšanai.” Carnegie Europe, 2018. gada 28. novembris

“ManaBalss izvirza Latviju priekšgalā Eiropas pūliņiem mainīt politiskās līdzdalības formas internetā.” The New York Times (ASV), 2013. gada 9. aprīlis

“Atvērtā pārvaldība darbībā: Latvija, ManaBalss.lv.” The Guardian, 2012. gada 17. aprīlis, intervija ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču

Kā tas darbojas?

ManaBalss.lv ikviena balsotāja identitāti apstiprina LR reģistrētas internetbankas vai eParaksts sistēmā. Iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens Latvijas pilsonis, kurš sasniedzi 16 gadu vecumu. Katra iniciatīva, kas atbilst ManaBalss.lv kvalitātes kritērijiem un platformā savāc vismaz 10 000 pilsoņu parakstus, nonāks Saeimā.

Iniciatīvas var tikt iesniegtas arī citās valsts institūcijās un uzņēmumos.

Par drošību gādā banku sistēmas un Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs. Kopš 2020. gada rudens ir ieviests arī iDenfy autorizācijas risinājums ar pasi vai ID karti.

Pēc veiksmīgas autentifikācijas platforma ManaBalss.lv no šā pakalpojuma sniedzēja saņem personas vārdu, uzvārdu un personas kodu. Personas dati tiek saglabāti aizsargātās datubāzēs. Persona var veikt vienu balsojumu par katru iniciatīvu. Pēc Saeimas pieprasījuma, parakstītāju dati tiek salīdzināti ar PMLP iedzīvotāju reģistru, lai noteiktu visu parakstītāju autentiskumu un atbilstību Saeimas kārtības ruļļa noteikumiem par kolektīvajiem iesniegumiem.

Lai uzzinātu vairāk par datu glabāšanu, apmeklē mūsu privātuma politikas sadaļu.

Kā tas viss sākās?

Portālu izveidoja divi entuziastiski jaunieši – uzņēmējs Kristofs Blaus un mārketinga eksperts Jānis Erts. Puišiem šķita, ka labām idejām nevajadzētu palikt mājās pie virtuves galda – tām jānokļūst līdz lēmumu pieņēmējiem un vēl tālāk. Domāts – darīts! 2010. gadā sākās darbs pie portāla izveides un pirmo iniciatīvu veidošanas un virzīšanas Saeimā. Lobēšanas un interešu aizstāvības pieredzes nebija, bet bija milzīgs entuziasms, ticība idejai un labi padomdevēji, kuri palīdzēja saprast, kā šo ideju īstenot.

2011. gada jūnijā jaunizveidotajā portālā ManaBalss.lv sākotnēji bija tikai divas iniciatīvas – “Atveram ofšorus” un “Atveram Saeimu!”. Jau pirmajās portāla darbības stundās tika savākti vairāki simti parakstu. Divas dienas vēlāk toreizējais valsts prezidents Valdis Zatlers vērsās pie sabiedrības ar aicinājumu parakstīt iniciatīvas. Nedēļu pēc portāla atvēršanas Saeimas ārkārtas sēdē tika skatīts pirmais ManaBalss.lv likumprojekts – par ofšoru atvēršanu, un pirmajā lasījumā tika panākts pozitīvs balsojums. Nedēļas laikā šis likumprojekts tika pieņemts. Šādi rezultāti un turpmākā portāla darbība ir padarījuši ManaBalss.lv par pagrieziena punktu sabiedrības komunikācijā un sadarbībā ar Saeimu. Pakāpeniski ManaBalss digitālās līdzdalības pakalpojumi tiek izvērsti arī valdības un pašvaldību līmenī.

Kas notiek šobrīd?

Pateicoties sabiedrības aktivitātei, rosinot iniciatīvas un atbalstot ManaBalss.lv darbību ar ziedojumiem, platforma aug ar katru gadu! 37 atbalstītas nacionāla līmeņa iniciatīvas no 66 Saeimā un citās institūcijās iesniegtajiem priekšlikumiem kopš 2011. gada pēc mūsu datiem ir augstākais sekmīguma rādītājs starp šāda veida platformām pasaulē. Šo gadu laikā sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv ir nobalsojuši 14,8% Latvijas iedzīvotāju.

Esam apkopojuši izdarīto labo darbu sarakstu un portāla statistiku par 2020.gadu!

Desmit gadu laikā ir paveikts daudz – no iniciatīvu platformas esam izauguši par organizāciju, kuras paspārnē ir trīs digitālās līdzdalības rīki:

1) Sabiedrības iniciatīvu platforma – ManaBalss.lv

2) Digitālās koplemšanas platforma – Lemejs.lv

3) Digitālās līdzdalības platforma – Parvaipret.lv

Vairāk ar mūsu piedāvātajiem digitālajiem rīkiem var iepazīties mūsu MyVoice Group mājaslapā.

Organizācija ir iesaistīta attīstības sadarbības projektos, pārnesot digitālās demokrātijas un pilsoņu iesaistes pieredzi uz citām valstīm. ManaBalss ir partnerorganizācija “Parlamenta Atbalsta Programmai” Ziemeļmaķedonijā, sniedzot konsultācijas parlamenta atvērtības un neatkarības veicināšanai. Vairākus gadus darbojamies arī Ukrainā, kur ir izveidota organizācijas ManaBalss filiāle ar mērķi ieviest Latvijas pieredzi un stiprināt kvalitatīvu pilsonisko dialogu Ukrainā.

2020. gadā ManaBalss platformai tika piešķirta Eiropas Pilsoņu balva, un ManaBalss projekts ir iekļauts World Justice Challenge 2021 finālā.

Vienlaikus aktīvi turpinām strādāt pie portāla tehniskās un saturiskās uzlabošanas, attīstības, iniciatīvu autoru atbalsta, jaunu digitālās līdzdalības rīku veidošanas un līdzdalības diskusiju veicināšanas sabiedrībā.

Mēs turpinām ManaBalss.lv pieredzi piedāvāt citām valstīm pasaulē – ticam, ka mūsu un Latvijas iedzīvotāju līdzdalības pieredze var palīdzēt arī citu valstu iedzīvotāju idejām sasniegt viņu lēmumu pieņēmēju dzirdīgās ausis.

Palīdzi mums sasniegt iecerēto – kļūsti par vienu no platformas ziedotājiem!