Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Jaunā konservatīvā partijaPublicēta: 10. Jun (2018)

AZARTSPĒĻU ZĀĻU AIZLIEGŠANA VISĀ LATVIJAS TERITORIJĀ

Vēlamies panākt azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā.

Pārmaiņas tiks īstenotas, veicot grozījumus Azartspēļu likumā, paredzot, ka turpmāk kazino drīkst ierīkot tikai luksus klases viesnīcās.

Spēļu elles ir slimība, kura pārņēmusi Latviju. Tu to redz, visi to apzinās, bet neviens neko nedara. Iedomājies desmit savus draugus vai paziņas, astoņi no viņiem atbalsta zāļu slēgšanu. Iet bojā cilvēki, tiek saplosītas ģimenes, tiek pazudināta Tava valsts - Latvija. Šis neprāts ir jāierobežo un jāieliek stingros rāmjos! Nav muļķīgāka apgalvojuma, kā tas, ka azartspēļu nodokļos samaksātie miljoni ir ļoti svarīgi valsts budžetam. Tikai pagājušā gadā azartspēļu kompāniju ieņēmumi sasniedza 280 miljonus eiro, jeb 150 eiro uz katru Latvijas iedzīvotāju, ieskaitot pensionārus un zīdaiņus. Šogad ieņēmumi var pārsniegt 300 miljonus eiro. Tie ir miljoni, kas izņemti no Tavas, Tava sievas, vīra, brāļa vai citu tuvinieku kabatām. Kāds teiks, ka katru gadu valsts un pašvaldība gūst ienākumus mērāmus miljonos! Vēl kāds teiks, ka šīs iestādes dod cilvēkiem darbu un iespēju nopelnīt! Bet vai kāds ir rēķinājis, cik daudz valsts un pašvaldībā zaudē, jo simtiem un tūkstošiem azartspēļu atkarīgie cilvēku iznīcina savas dzīves, sagrauj savas ģimenes, iedzen tās vēl lielākā nabadzībā. Vai valsts ir daudz zaudējusi aizliedzot smēķēšanu kafejnīcās un citās publiskās vietās, vai daudz ir zaudēts, aizliedzot 24 h alkohola tirdzniecību? Situācijā saistībā ar azartspēļu izraisītām sekām ir kritiska un vilcināties nedrīkst, to redz un saprot katrs domājošs cilvēks. Azartspēlēm ir jāierāda vieta. Sabiedrības indēšanai ir jāpieliek punkts.

Pievienots dokuments

AZARTA-GROZIjumi2.pdf (atvērt)

Azartspēles Rīgā būs tikai atsevišķās viesnīcās16. Dec (2021)

Ar 36 balsīm "par" Rīgas domē ir pieņemts jaunais Rīgas teritorijas plānojums līdz 2030. gadam, cita starpā paredzot aizliegt azartspēļu zāles visā pilsētā, atstājot tās tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās, savā Twitter kontā pēc lēmuma pieņemšanas raksta Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP).

Jaunais Rīgas teritorijas plānojums paredz aizliegt visā Rīgas teritorijā organizēt azartspēles un sniegt attiecīgos azartspēļu pakalpojumus kazino, spēļu zālēs, bingo zālēs, kā arī totalizatora vai derību likmju pieņemšanas vietās, izņemot, ja šādas azartspēļu organizēšanas vietas atrodas četru vai piecu zvaigžņu viesnīcās, raksta arī "Latvijas Avīze" portāls.

Savukārt Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas mājaslapas sadaļā par kolektīvā iesnieguma "Azartspēļu zāļu aizliegšana visā Latvijas teritorijā" izskatīšanas gaitu ir norādīts uz šovasar pieņemtajām MK pamatnostādnēm par izmaiņām azartspēļu un izložu nozares uzraudzības procesos (šeit 40. punktā).

Pamatnostādnes paredz:

- paplašināt to vietu uzskaitījumu, kur aizliegts organizēt azartspēles, paredzot lēmuma pieņemšanu par azartspēļu organizēšanu tikai valsts līmenī;

- normatīvajos aktos noteikt šādus papildu kritērijus jaunu azartspēļu vietu atvēršanai, nosakot, ka aizliegts organizēt azartspēles:

ēkās vai būvēs, kur izvietotas pirmsskolas izglītības iestādes, pamata un vidējās izglītības iestādes un 250 metru attālumā/ perimetrā no to ieejas;

publiskos spēļu un rekreācijas laukumos (termins "publiskais spēļu un rekreācijas laukums" tiek lietots 2020. gada 7. janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 18 "Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi" izpratnē) un 250 metru attālumā/ perimetrā no to ieejas;

dzīvojamās ēkās ārpus Rīgas centra un tā aizsardzības zonas, kā arī dzīvojamās ēkās citās Latvijas pilsētās.

Avots: "Latvijas Avīze" portāls; Saeimas mājaslapa

_____________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 45 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Abonē arī ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Saeima komentē izskatīšanā esošo iniciatīvu statusu10. Feb (2020)

Lūdzam ziņu, kurā ir runa arī par šo iniciatīvu, skatīt šeit.

Rīgas dome gatavojas pilsētā slēgt spēļu zāles; izņēmums būs 4 un 5 zvaigžņu viesnīcas20. Mar (2019)

Rīgas dome tuvākajā laikā plāno slēgt spēļu zāles visā galvaspilsētas administratīvajā teritorijā - gan centrā, gan mikrorajonos, atsaucoties uz domes Sabiedrisko attiecību nodaļu, raksta portāls Delfi. Jānorāda, ka šādai iniciatīvai – atļaut spēļu zāles Latvijā tikai luksus viesnīcās ‒ pērn platformā ManaBalss iedzīvotāju atbalstu strauji ieguva Jaunā Konservatīvā partija. Patlaban šis kolektīvais iesniegums tiek izskatīts Saeimā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) uzdevis Juridiskajai pārvaldei sadarbībā ar Pilsētas Attīstības departamentu, pamatojoties uz Azartspēļu likuma normu, sagatavot domei lēmumu projektus par izsniegto atļauju atvērt spēļu zāles un organizēt attiecīgas azartspēles atcelšanu visā Rīgas administratīvajā teritorijā, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcas.

Minētā likuma norma paredz, ka gadījumā, ja azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā rada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu, pašvaldība ar motivētu lēmumu ir tiesīga atcelt izsniegto atļauju atvērt kazino, spēļu zāli, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu un organizēt attiecīgās azartspēles konkrētajās telpās.

"Šis ir darbs, kas mums ir jāpabeidz. Pirmais solis tika sperts 2017. gadā, pieņemot lēmumu par spēļu zāļu slēgšanu pilsētas vēsturiskajā centrā. Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka lielākā problēma ar azartspēļu zālēm ir tieši Rīgas apkaimēs. Tieši tāpēc domei ir jāizdara viss iespējamais, lai Rīga beidzot kļūtu par pilsētu, kas būs pilnīgi brīva no šīs atkarību raisošās kaites, un lai rīdzinieki neciestu no azartspēlēm un visām ar to saistītajām negatavām sekām," norāda Ušakovs.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas biedru vidū ir astoņas pieczvaigžņu viesnīcas Rīgā, piemēram, "Dome Hotel & Spa", "Grand Palace Hotel", "Grand Hotel Kempinski Riga", "Radisson Blu Rīdzene Hotel" u.c. Četrzvaigžņu viesnīcas Rīgā ir 32, liecina Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas apkopotā informācija.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja šo jautājumu plāno skatīt ceturtdien, 21. martā.

Jau vēstīts, ka 2017. gada rudenī dome pieņēma lēmumu turpmāko piecu gadu laikā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā, kā arī jauktas apbūves teritorijā likvidēt 42 spēļu zāles. Kopš 2001. gada Rīgā nav izsniegta neviena atļauja atvērt jaunu spēļu zāli.

Avots: Delfi.lv

Saeimā sāk lemt par azartspēļu zāļu ierobežošanu27. Feb (2019)

Saeimas dienaskārtībā nonācis jautājums par to, vai Latvijā vajadzētu drastiski ierobežot azartspēļu biznesu, ziņo TV3. Ierosinājums nāk no portāla “manabalss.lv” – to aizsāka Jaunā konservatīvā partija (JKP), un aptuveni 11 000 cilvēku parakstīja aicinājumu ierobežot spēļu zāļu darbību. Viņi rosina azartspēļu zāles atļaut tikai augstākās klases viesnīcās. Pašlaik Rīgā ir 58 tāda veida viesnīcas, citviet Latvijā – 17.

Kādreiz jau apspriestais, bet nepieņemtais, priekšlikums spēļu zāles atļaut ierīkot tikai augstākās klases viesnīcās līdz ar iniciatīvas iesniegšanu ir atjaunots Saeimas dienaskārtībā. Tādējādi mazinātos iespēja tajās iekļūt tiem, kuri nevis dodas izklaidēties, bet sirgst no azartspēļu atkarības, argumentē iniciatīvas autori un kolektīvā iesnieguma virzītāji. Pagaidām nav skaidrs, vai šādām likumu izmaiņām būs jaunās Saeimas vairākuma atbalsts.

Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP) norāda: “Tas, ka zāles ir tik lielā skaitā un brīvi pieejamas gan mazās, gan lielās pilsētās, ir novedis pie tā, ka vairs nav neviena cilvēka Latvijā, kurš tieši vai pastarpināti nebūtu saskāries ar šo nelaimi. Ir ciniski runāt par fiskālo ietekmi, ierobežojot šīs azartspēļu zāles, bet neņemot vērā pašu galveno ‒ cilvēku.”

Pašlaik Latvijā darbojas ap 300 spēļu zāļu, kurās nodarbināti 4000 cilvēku. No azartspēļu nodokļa valsts ik gadu iekasē 40 miljonus eiro. Finanšu ministrija nepiekrīt Juraša ierosinājumam un piedāvā izveidot reģistru, kurā ar lūgumu ierobežot pieeju spēlēšanai pašas pieteiktos tās personas, kuras apzinās savu atkarību.

Finanšu ministrijas pārstāve Jana Salmiņa pauž: “Totāli aizliegumi ir noveduši pie tā, ka cilvēki aiziet nekontrolētā vidē un mēģina atrast citus veidus. Ja salīdzina ar alkoholu un cigaretēm, nonāk pie kontrabandas precēm.”

Savukārt Spēļu biznesa asociācijas valdes loceklis Andis Jacino uzskata: “Gada griezumā kopā ar pārējiem nodokļiem, ne tikai azartspēļu nodokli, tie būtu 69 miljoni. Negribu ticēt, ka nozares kaitējums ir lielāks, nekā samaksātie nodokļi.”

Deputātu domas šajā jautājumā dalījās – vieni piekrita iesniegtajam ierosinājumam, citi mudināja domāt par šo kā biznesa nišu.

Lēmumu, vai atbalstīt iniciatīvu, deputāti otrdien nepieņēma. Diskusija turpināsies pēc divām nedēļām.

Avots: Skaties.lv

150 nospēlēti eiro uz katru iedzīvotāju10. Dec (2018)

Atkarību pārņemti cilvēki ir visvieglāk manipulējamie, tādēļ šī ir vērā ņemama problēma, kurai nepieciešams risinājums, RīgaTV 24 raidījumā “Mana Balss” svētdien, 9. decembrī, pauda psihoterapeits Viesturs Rudzītis.
Iniciatīva par azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā ar vairāk nekā 11 tūkstošiem tās atbalstītāju parakstu ir sākusi savu gaitu Saeimā, un raidījumā tika iezīmēti atšķirīgie viedokļi par to.

Iniciatīvas virzītājs Juris Jurašs (JKP) norādīja, ka iniciatīvas mērķis nav pilnībā aizliegt, bet gan ierobežot spēļu zāļu iespējamo atrašanās vietu daudzumu, atļaujot tām strādāt tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās.
Viņš argumentē, ka alkoholam un tabakai ir skaidri regulējumi, ko arī sabiedrība ir akceptējusi, tādēļ viņš uzskata, ka azartspēļu izplatība, kas daļai sabiedrības rada dažādas problēmas, arī ir jārisina tāda pat veidā. J. Jurašs uzskata, ka nekur citviet Eiropā nav novērojama tik samilzusi problēma azartspēļu nozarē, kāda tā ir Latvijā.
Pagājušajā gadā azartspēļu industrijas ieņēmumi bija 280 miljoni. Tas nozīmē, ka uz katru Latvijas iedzīvotāju azartspēļu zālēs zaudēti 150 eiro. J. Jurašs norāda gan uz milzīgajām nospēlētajām summām, gan uz faktu, ka pilsētās azartspēļu zāles ir uz katra stūra: “Kur vēl redzēsim tādu situāciju, kā Rīgas mikrorajonos – nevaram 300-400 metrus noiet nepaejot trim četrām spēļu zālēm garām.”

Psihoterapeits Viesturs Rudzītis, kas savā profesionālajā dzīvē ir redzējis ne mazums cilvēku, kas iestiguši atkarības gūstā, uzskata, ka tā ir milzīga traģēdija Latvijas sabiedrībai. “Te faktiski ir vienošanās starp trijām pusēm: spēļu zāļu organizatoriem, valsti un vismaz vienu politisko partiju. Šie te trīs ir tik nekaunīgi, ka viņi aizmirst atdot kaut nelielu daļu atpakaļ tiem cilvēkiem, kas ir cietuši. Manuprāt, tas ir tas šokējošais,” pauda psihoterapeits.

Savukārt producents Andrejs Ēķis uz rosinājumu aizliegt spēļu zāles raugās skeptiski un prognozē, ka, tās aizliedzot, azartspēļu atkarīgie pāries uz interneta vidi, kas nav labākais risinājums, jo interneta vidē ir lielāka iespēja saskarties ar nelegālo piedāvājumu.
Arī Latvijas spēļu biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Jacino piekrīt, ka ir cilvēki ar azartspēļu atkarības problēmām, bet atrast tam risinājumu traucē fakts, ka trūkst dialoga starp valsti, nozari un pašu sabiedrību. Jacino uzskata, ka spēļu zāļu aizliegšana radīs tikai jaunas problēmas. Uzsvars ir jāliek uz profilaksi – jākonstatē problēmspēlētāji.

Viņš uzskata, ka piedāvātais problēmas risinājums būs neefektīvs: “Citas Rietumu valstis šādu piedāvājumu jau sen ir izpildījušas un atzinušas par nederīgu. Tagad mēs virzāmies uz Krievijas pieredzi – kur kādreiz Maskavā bija 10 legāli kazino, tagad ir 40 nelegāli.”
Azartspēļu industrijas pārstāvis aicina turpināt diskusiju arī pēc raidījuma, lai atrastu visefektīvāko iniciatīvā iekļautās problēmas risinājumu.

Raidījums "Mana balss" ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. To varat skatīties arhīvā xtv.lv/rigatv24. Par raidījuma "Mana balss" saturu atbild RīgaTV 24.

TV raidījums par azartspēļu zāļu aizliegšanu Latvijā04. Dec (2018)

Studijas RīgaTV 24 diskusiju raidījumā "Mana Balss" nākamajā publiskajā ierakstā aplūkosim iniciatīvu "Azartspēļu zāļu aizliegšana visā Latvijas teritorijā". Raidījuma ierakstus RīgaTV 24 studijā var apmeklēt ikviens interesents.
Raidījuma ieraksta dalībniekiem un skatītājiem studijā lūgums ierasties ne agrāk par 19:15.

Diskusijas dalībnieki:
- Moderators Arnis Blodons
- Juris Jurašs (JKP), iniciatīvas pārstāvis, politiķis
- Andrejs Ēķis, režisors un producents
- Viesturs Rudzītis, psihoterapeits
- Andis Jacino, Latvijas Spēļu biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs

Iniciatīva "Azartspēļu zāļu aizliegšana visā Latvijas teritorijā" ar 11 tūkstošu atbalstītāju parakstiem nesen kā ir iesniegta Saeimā.

Tās autori cenšas panākt azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Latvijā. Tie piedāvāts veikt grozījumus Azartspēļu likumā, paredzot, ka turpmāk kazino drīkst ierīkot tikai luksus klases viesnīcās.
«Spēļu elles ir slimība, kura pārņēmusi Latviju. Tu to redz, visi to apzinās, bet neviens neko nedara. Iedomājies desmit savus draugus vai paziņas, un astoņi no viņiem atbalsta zāļu slēgšanu,» argumentē autori. «Iet bojā cilvēki, tiek saplosītas ģimenes, tiek pazudināta Tava valsts - Latvija. Šis neprāts ir jāierobežo un jāieliek stingros rāmjos!»

Nāc, klausies un izsakies diskusijā!
Tiekamies RīgaTV 24 studijā Rīgā, Blaumaņa ielā 32, ceturtdien, 6. decembrī, plkst. 19:30!
Raidījumu skatieties RīgaTV 24 kanālā 9. decembrī plkst. 19:00.

Raidījums "Mana balss" ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma "Mana balss" saturu atbild RīgaTV 24.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja atbalstīja JKP ieceri azartspēļu zāles turpmāk ļaut atvērt tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās!03. Jul (2018)

JKP frakcijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns rosināja izdarīt grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos «Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi» un uzdot Pilsētas attīstības departamentam Rīgas teritorijas plānojumā līdz 2030.gadam iekļaut normu, ka visā Rīgas teritorijā atvērt kazino, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu un organizēt attiecīgās azartspēles, kā arī sniegt azartspēļu pakalpojumus var tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Ilze Purmale toreiz pastāstīja, ka patlaban pēc objekta statusa un atrašanās vietas atbilstošas Rīgas teritorijas plānojumam no 2006.-2018.gadam ir 108 spēļu zāles. 93 no tām atbilst objekta statusam, bet 15 esošās zāles jau tagad neatbilst objekta statusam. Taču balstoties uz pirmo Rīgas teritorijas plānojuma līdz 2030.gadam redakciju, nākotnē atbilstošas būs vien 36 zāles, jo jaunajā plānojumā spēļu zāles būs atļauts izvietot tikai jauktas apbūves centra teritorijās.

Lai gan sākotnēji komitejas deputāti Bordānu iztaujāja par iespējamajiem tiesvedības riskiem, rezultātā deputāti vienbalsīgi nobalsoja par šāda formulējuma iekļaušanu pašreizējā plānojuma redakcijā.

Galējo lēmumu par formulējuma iekļaušanu pilsētas plānojuma redakcijā vēl pieņems Rīgas dome.

Kā informē Bordāns, JKP sabiedrisko iniciatīvu portālā ManaBalss.lv ir uzsākusi parakstu vākšanu, kas paredz azartspēļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā, ne tikai Rīgas centrā un mikrorajonos. Pāris nedēļu laikā iniciatīvas atbalstam savākti jau gandrīz 3000 parakstu.

«Pateicoties JKP aktivitātēm, pagājušajā nedēļā ir izdevies apturēt jaunas spēļu zāles atvēršanu Smiltenē. Partija savāca vairākus simtus Smiltenes iedzīvotāju parakstus, tāpēc Smiltenes dome bija spiesta pieņemt lēmumu par atļaujas neizsniegšanu kārtējai spēļu zālei,» saka Bordāns.

Dalies ar jaunumiem un palīdzi savākt atlikušos parakstus!

Ziņas avots: delfi.lv

AUTORS: ZIŅAS MB