Iniciatīva ir sekmīga! Tās prasība ir izpildīta.

Pārstāvis: Ilona GeidePublicēta: 11. Jun (2021)

PAR PILNVĒRTĪGU DZIRDI SEVIŠĶI BĒRNIEM AR DZIRDES TRAUCĒJUMIEM

Vēlamies panākt, lai sevišķi visiem bērniem, tomēr vēlams arī pieaugušajiem ar paliekošiem dzirdes traucējumiem dažādās to smaguma pakāpēs valsts kompensējamo zāļu sarakstā tiek iekļauti dzirdes aparāti, kohleāro dzirdes implantu baterijas un ierīces (akumulatori) bateriju uzlādēšanai. Ir nepieciešams kompensēt tiem bērniem un pieaugušajiem, kuriem ir ievietoti kaula vadīšanas dzirdes iekārtas un kohleārie dzirdes implanti, procesora daļas remontu, savienojuma kabeli, kā arī dzirdes aparātu remontu arī pēc garantijas, lai bērni un pieaugušie varētu bez aizķeršanās, bez jebkādiem šķēršļiem turpināt dzirdēt, iekļauties sabiedrībā un izglītības sistēmā.

Tāpēc aicinām dzirdes aparātus, kohleāro dzirdes implantu baterijas, bateriju uzlādēšanas ierīces un savienojama kabeļus, kurus izmanto gan bērni, gan pieaugušie, kuriem ir dzirdes traucējumi, iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā. Kā arī lai tiem cilvēkiem, kuriem ir ievietoti kaula vadīšanas dzirdes iekārtas un kohleārie dzirdes implanti, procesora daļas remontu un dzirdes aparātu remontu veic bez maksas arī pēc to noteiktā garantijas termiņa laika.

Sabiedrības ieguvums būs tāds, ka šie bērni līdzvērtīgi citiem bērniem spēs vienlīdzīgi izglītoties, iegūt zināšanas un līdz ar to nākotnē veiksmīgāk iekļauties darba tirgū, būt veiksmīgi darba ņēmēji, uzņēmēji un nodokļu maksātāji, kā arī pieaugušie varēs pilnvērtīgāk iekļauties darba tirgū.

Olafa Slūtiņa paziņojums par situāciju sakarā ar atbalstu implantu lietotājiem04. Apr (2023)

Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijas "Sadzirdi.lv" valdes priekšsēdētājs Olafs Slūtiņš asociācijas interneta vietnē ir publicējis komentāru par jauno atbalsta kārtību bērniem ar kohleārajiem implantiem.

Iniciatīvas atbalstītāju zināšanai pārpublicējam šo komentāru no asociācijas mājaslapas.

Sadzirdi.lv apsveic visus ar panākumiem: Saeima ir lēmusi, ka atbalstam bērniem – kohleāro implantu lietotājiem būs būt! Tādas dārgās detaļu izmaksas, kā spolītes, vadiņi, baterijas tagad būs valsts apmaksātas.

DIEMŽĒL priecāties ir pāragri, un cerības, ka tik vajadzīgās detaļas bērnu vecāki saņems drīz, nav lielas. Lai arī likums to paredz, piešķirto vienību skaits ir neliels: 65 gabali. Lielākai daļai ir abpusēja implantācija (abas puses) tādējādi pilnvērtīgs atbalsts būs 32 bērniem (jo parasti ir 2 ausis). Jau šobrīd skaidrs, ka visi, kuriem vajag, rezerves daļas nesaņems.

Diemžēl mūsu ierosinātā vienkāršotā kārtība, ka bērna vecāki uzrāda čeku un to apmaksā nav apstiprināta, tā vietā jau tā aizņemtajiem Latvijas Bērnu dzirdes centra (LBDZC) ārstiem jāorganizē iepirkumu konkurss, specifikācijas, jāizstrādā noteikumi, jāizvērtē kam tad dot, kam nedot, jāveic dažādas reģistrācijas u.c. lietas, kas NAV saistītas ar tiešajiem pienākumiem – ārstniecības pakalpojumiem. Tas nozīmē, ka ārsti būs vēl mazāk pieejami.

Šobrīd biedrības ieteikumi ir iestrādāt noteikumos, kam tad piešķirt šīs dārgās detaļas to deficīta apstākļos. Tie ir sekojoši: 1) par tiem, kam pagājis ilgs laiks – vairāk kā pieci gadi; 2) mazturīgie un daudzbērnu ģimenes, ģimenes ar vienu vecāku – uzrādot saplīsušo detaļu. Kamēr nebūs izsludināts un veikts iepirkums, izstrādāti noteikumi u.c. pie detaļām neviens netiks.

Ja kādam ir iespēja sniegt brīvprātīgu atbalstu šajā dokumentu birokrātijas kārtošanā (noteikumi, veidlapas, konkurss, atbildēšana uz dusmīgu vecāku zvaniem u.c.), tad detaļu saņemšana paātrināsies. Ārstu kapacitāte ir ierobežota, viņiem sanāk darīt to no darba brīvajā laikā, bez maksas. Drīz tiks izstrādātas anketas, lai saprastu pieprasījumu, kuras varēs sākt pildīt un "stāvēt" rindā.

Diemžēl likumdevējs ir uzdevis rezerves detaļu ideju autoriem arī pašiem visu noorganizēt. Kā saka, paši pūta, paši dega. Tātad šobrīd lūgums uz Latvijas Bērnu Dzirdes centru nezvanīt, jo ārstiem nav iespējas šo visu skaidrot katram personīgi. Iesakām pacietīgi gaidīt ziņas no mums vai LBDZC – mēs tās komunicēsim bez novēlošanās.

Šobrīd šī sistēma ir jāiekustina, lai LBDZC ir aparātu detaļu rezerve un lai tos dod pēc pieteikuma, tiklīdz kādam vajag. Mums un arī jums ir iespēja piedalīties noteikumu izstrādē. Iesakiet savus risinājumus! Saeima diemžēl uzticēja noteikumus izdomāt ārstiem pašiem. Mums ir jāiesaistās un jāpalīdz.

Kontaktiem: Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācija "Sadzirdi.lv", Olafs Slūtiņš, mob. 29437192, [email protected]; Baiba Bicēna, [email protected], [email protected]; Rūta Mežavilka [email protected]

Uzvara iniciatīvai – no 1. aprīļa uzlabo veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību bērniem ar dzirdes traucējumiem03. Apr (2023)

No 1. aprīļa bērniem ar būtiskiem dzirdes traucējumiem no valsts budžeta līdzekļiem uzsāk apmaksāt kaulā novietojamo dzirdes iekārtu (BAHA) nomaiņu, Veselības ministrijas mājaslapā ziņo Nacionālais veselības dienests (NVD).

Tas būtiski uzlabos dzīves kvalitāti pacientiem, kuru iekārta ir nolietojusies un ir nepieciešama tās nomaiņa. Savukārt bērniem ar kohleārajiem implantiem turpmāk būs pieejama valsts apmaksāta implanta ārējās daļas rezerves daļu nomaiņa, informē NVD.

Ziņojot par notikušo izmaiņu, NVD atsaucas uz ManaBalss.lv autora iniciatīvu, kas 2021. gada 10. novembrī tika iesniegta Saeimā ar 10'183 Latvijas pilsoņu parakstiem ar prasību pēc valsts apmaksāta pakalpojuma dzirdes implantu nomaiņai sevišķi bērniem.

Paldies ikvienam iniciatīvas parakstītājam/-ai, gan citiem atbalstītājiem, kas iniciatīvas virzības gaitā šo prasību palīdzēja virzīt parlamentā un valdībā. "Proporcionāli pret nozīmīgumu šis ir liels sasniegums," saziņā ar ManaBalss.lv raksta viens no iniciatīvas aktīvajiem virzītājiem, kurš tomēr atturas sev "piešūt laurus", jo dažādos posmos liela nozīme iniciatīvas eventuālam sekmīgumam ir bijusi dažādiem cilvēkiem, kas ir iestājušies par šo prasību.

No organizācijas ManaBalss komandas puses sevišķi pateicamies NVD par noturīgo atsaucību un atvērtību pilsoņu iniciatīvām. Dažkārt tas ir noticis pat proaktīvi – pirms iniciatīvas oficiālas iesniegšanas. Ļoti novērtējam šo NVD un Veselības ministrijas amatpersonu vispār atvērtību un pat pretimnākšanu.

Līdz ar notikušo izmaiņu no valsts budžeta līdzekļiem pašlaik apmaksā kaulā novietojamo dzirdes iekārtu nomaiņu, tajā skaitā veicot kaula vadīšanas skaņas procesora regulēšanu, pielāgošanu un programmēšanu. Šim mērķim ir novirzīti gandrīz 38'000 eiro.

NVD ziņo, ka sākotnēji bērna vecākiem vai pārstāvim ir jāvēršas veselības centra "Biķernieki" Latvijas Bērnu Dzirdes centrā. Tur tiks veikta dzirdes diagnostika un indikāciju noteikšana. Pēc šā posma dzirdes iekārtas nomaiņu veic Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Kohleāro implantu ārējās daļas rezerves daļu nomaiņas un regulēšanas apmaksa no valsts budžeta noņems būtisku finanšu slogu no bērnu vecākiem, kuriem līdz šim par pakalpojumu bija jāmaksā no personīgajiem līdzekļiem. Šogad būs pieejams finansējums Cochlear un MedEL ražoto implantu ārējās daļas rezerves daļu nomaiņai – savienotājvada, signālspoles nomaiņai un uzlādējamo bateriju nodrošināšanai. Šim mērķim no valsts līdzekļiem paredzēti gandrīz 70'000 eiro. Pakalpojuma saņemšanai ir jāvēršas Veselības centra "Biķernieki" Latvijas Bērnu Dzirdes centrā.

Ņemot vērā, ka šiem mērķiem novirzītais valsts finansējuma apmērs 2023. gadam ir ierobežots, ārstniecības iestādes atbilstoši pieprasījumam un nepieciešamībai var veidot pierakstu pakalpojuma saņemšanai šogad un nākamajos gados, skaidro NVD.

Jautājumu gadījumā par BAHA iekārtas nomaiņu vai kohleārā implanta ārējās daļas rezerves daļu nomaiņu bērna vecāki vai pārstāvis tiek aicināti sazināties ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reģistratūru pa tālruni 80708866 vai Latvijas Bērnu Dzirdes centru pa tālruni 29745482.

Avots: Veselības ministrija

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 56 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!

Laba ziņa iniciatīvas atbalstītājiem07. Jan (2022)

No šā gada valsts apmaksās kohleāro dzirdes implantu ārējās daļas nomaiņu reizi astoņos gados arī pieaugušajiem, atsaucoties uz Nacionālo veselības dienestu, ziņo LSM. Iepriekš tas nebija iespējams.

Šī ir viena no iniciatīvas "Par pilnvērtīgu dzirdi sevišķi bērniem ar dzirdes traucējumiem" prasība, kas līdz ar attiecīgo kolektīvo iesniegumu pašlaik ir izskatīšanā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Iniciatīvas statusam var sekot Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas mājaslapā (97. punkts).

Iniciatīvas virzītāji ManaBalss.lv komentē, ka šī medijos izskanējusī ir laba ziņa arī iniciatīvas atbalstītājiem. Šis jauninājums viens tomēr nenodrošina visaptverošu servisu pēc garantijas laika, ko prasa iniciatīva.

"No šā gada kohleāro implantu ārējo daļu reizi astoņos gados varēs mainīt arī pieaugušie, ko agrāk nevarēja darīt. To ir paveikusi daktere Sandra Kušķe, kura daudzus gadus ir rakstījusi ministrijām, Saeimai, lai šo lietu pieņem," ManaBalss.lv komentē iniciatīvas virzītāji.

"Taču par finansējumu bateriju iegādei, aparātu remontam un rezerves daļām vēl būs jāpacīnās Saeimā, kur skatīs mūsu Manabalss.lv iniciatīvu."

"Tas, ka ir šāda ziņa – priecājos, bet īstā uzvara būs tikai tad, kad piešķirs tam reālu finansējumu! Vismaz vēl šobrīd tāda nav," ziņu komentē daktere S. Kušķe. "Jebkurā gadījumā visi jūsu pūliņi ir beidzot sasnieguši tās ausis, kuras beidzot sāk ieklausīties," viņa raksta saziņā ar iniciatīvas virzītājiem. "Paldies jums par to! Bet darāmā vēl daudz: remonti, kabeļi, baterijas, Baha iekārtu nomaiņa – tā pat bērniem līdz 18 gadu vecumam vēl nav iespējama. Ko darīt ir daudz!"

Avots: LSM; ManaBalss.lv

Lūgums no ManaBalss komandas:

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 45 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Abonē arī ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Aktivizējam papildus parakstu vākšanu07. Nov (2021)

Šī iniciatīva tuvojas iesniegšanas statusam Saeimā. Vēršam jūsu uzmanību, ka drošībai par likumā noteikto nepieciešamo parakstu skaitu ManaBalss vienmēr lūdz papildus parakstus – lai kopumā to būtu vismaz 10’300.

Šāda piesardzība izriet no fakta, ka pēc Saeimas veiktās kolektīvo iesniegumu parakstu pārbaudes iedzīvotāju reģistrā vienmēr zināma daļa "atbirst", jo neatbilst likumā (Saeimas kārtības rullī) atrunātajam noteikumam – ka kolektīvo iesniegumu var iesniegt "10’000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu".

Attiecīgi – atkrīt tie, kas nav sasnieguši 16 gadu vecumu, kā arī Latvijas nepilsoņi un ārvalstnieki, kuriem ir Latvijas digitālās autorizēšanās iespējas, bet kuri nav pilsoņi. Tāpat netiek ieskaitīti to cilvēku paraksti, kuri starplaikā pirms iesniegšanas ir miruši.

ManaBalss pieredze liecina, ka iniciatīvām, kuru atbalstā nav paredzami liela dalījuma starp sabiedrības latviešu un krievvalodīgo daļu un kuru atbalsta vākšana nav ilgusi daudzus gadus, parakstu drošības rezerve ir 300 līdz 350 balsis.

Piemēram, iniciatīva "Par Latvijas mežu saglabāšanu" atbalstu vāca kopš 2011. gada jūnija, un iesniegta tika 2020. gada janvārī. Pārbaudes iznākumā tai tika atsijātas 362 balsis. Laimīgā kārtā drošības rezervei bija savāktas 437 balsis virs noteiktā 10’000 sliekšņa. Pretējā gadījumā Saeima šo iesniegumu būtu tiesīga neizskatīt, un gadiem ilgusī kampaņa ar plašo tautas atbalstu varētu būt velta.

Jānorāda gan, ka Latvijas politiķiem un amatpersonām ir vērojama liela cieņa pret kolektīvajiem iesniegumiem vispār. Piemēram, 2016. gadā iesniegums "Par izdienas pensijas noteikšanu arī pašvaldības policistiem" izrādījās ar nepietiekamu parakstu skaitu. Paraksti šai iniciatīvai tika vākti gan ManaBalss platformā, gan "uz papīra", kā tas dažkārt notiek, un autori izšķīrās par riskantu soli – iesniegšanu bez pietiekamas parakstu drošības rezerves.

Parlamentārieši bija tik pretimnākoši, ka, izbeidzot iesnieguma sākotnējo izvērtēšanu un konstatējot, ka tas nekvalificējas nodošanai plenārsēdes balsojumam, tomēr izdarīja politisku lēmumu un to uzreiz nodeva nākamajai instancei – atbilstīgajai Sociālo un darba lietu komisijai.

Iznākumā šis jautājums ir politiskajā dienaskārtībā, un ministrijām šogad ir jāiesniedz komisijai izvērsts viedoklis par izdienas pensiju sistēmas pārskatīšanu, pilnveidošanu, saņēmēju loku nepaplašināšanu un vienotas sistēmas izveidi, rodot kopīgu vienlīdzīgu un taisnīgu risinājumu, kas būtu saprotams visai Latvijas sabiedrībai. Tiesa, pašreizējā ārkārtas situācija valstī šo procesu ir palēninājusi.

Šis un līdzīgie tomēr ir izņēmuma gadījumi. Tāpēc lūdzam ar izpratni attiekties pret aicinājumiem iniciatīvām savākt rezerves parakstus.

Ja Tu atbalsti šīs iniciatīvas virzīto priekšlikumu, dalies ar to ar saviem draugiem un sekotājiemsociālajos tīklos!

Cieņā,
ManaBalss komanda

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Iniciatīvai vērību pievērš arī Latvijas Televīzija08. Oct (2021)

Iniciatīvas "Par pilnvērtīgu dzirdi sevišķi bērniem ar dzirdes traucējumiem" problemātikai uzmanību ir pievērsis Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija".

Skaties LTV sižetu un dalies ar šo saiti savu draugu un sekotāju starpā sociālajos tīklos!

Avots: LTV