Iniciatīva ir iesniegta Ministru kabinetā

Pārstāvis: Arta JamsenaPublicēta: 30. Dec (2020)

PAR VIDZEMES JŪRMALAS SAGLABĀŠANU; PRET SAŠĶIDRINĀTĀS DABASGĀZES (LNG) TERMINĀLI SKULTĒ!
Iniciatīva tiks iesniegta Latvijas Republikas Ministru kabinetā

• Nepieļaut potenciālu kaitējumu īpaši aizsargājamajai teritorijai NATURA 2000 jūrā pie Skultes (skat. Ministru kabineta rīkojums Nr. 232 no 2019. gada 21. maija). • Nepieļaut bīstamā ķīmiskā objekta izvietošanu Saulkrastu vēsturiskās kūrortpilsētas tiešā tuvumā, pilnībā izmainot Saulkrastu novada vēsturisko ainavu. • Nepieļaut kūrortpilsētas Saulkrastu un Saulkrastu novada iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanos, ietekmējot iedzīvotāju veselību un dzīvību. • Nepieļaut kaitējumu īpaši aizsargājamām sugām. • Nepieļaut ietekmēt tiesības dzīvot labvēlīgā vidē. • Nepieļaut neņemt vērā sabiedrības viedokli. • Nepieļaut neievērot Saulkrastu novada un Skultes ostas attīstības plānus (skat. Saulkrastu novada attīstības programma 2014.-2020. gadam un Saulkrastu novada attīstības stratēģija 2014.-2026. gadam).

Piedāvājam, izvēloties LNG termināļa nākotnes iespējamo atrašanās vietu, ņemt vērā augstāk uzskaitītos faktorus un 2011. gadā veikto pētījumu par vispiemērotāko LNG termināļa atrašanās vietu Latvijā, kurā tika salīdzinātas četras iespējamās vietas un kā vispiemērotākā tika izvēlēta Rīgas Brīvosta. Kā arī, būvējot LNG termināli Rīgas Brīvostā, nav nepieciešams izbūvēt jaunu cauruļvadu uz Inčukalna gāzes krātuvi, ir tikai jāpievienojas jau esošajam.

Izvērtētu, drošu Latvijas ekonomikai, dabai un sabiedrībai vispiemērotāko bīstamā ķīmiskā objekta izvietojumu.