Iniciatīva ir atbalstīta!

Pārstāvis: "Hepatīta biedrība"Publicēta: 21. May (2012)

PAR DZĪVI BEZ C HEPATĪTA!

784

Šīs iniciatīvas mērķis ir apturēt C hepatīta izplatīšanos Latvijā, piedāvājot bezmaksas ārstēšanās terapiju inficētajiem cilvēkiem, atgriežot tos darba tirgū, dodot tiem iespēju radīt pēcnācējus, kā arī, novēršot pacientu izceļošanu uz valstīm, kur terapija tiek piedāvāta bez maksas.Nav jābūt narkomānam vai jānodarbojas ar prostitūciju, lai inficētos ar C hepatītu. Inficēties iespējams, darot arī pavisam ikdienišķas lietas – veicot manikīru, labojot zobus, lietojot kopīgus higiēnas priekšmetus, taisot tetovējumu vai pīrsingu u.tml. Tikai 3% gadījumā inficēšanās iespējama arī dzimumsakaru laikā, ja tas tiek darīts bez izsargāšanās un pretdabīgā veidā.Latvijā ir augsts inficēšanās risks ar C hepatītu – uz katriem 53 Latvijas iedzīvotājiem ir vismaz viens C hepatīta slimnieks. Šīs infekcijas slimības sekas – laika gaitā attīstās neatgriezeniski aknu bojājumi, aknu ciroze, vēzis. Katrs neārstēts pacients ir risks pārējai sabiedrības daļai un draud ar šīs slimības turpmāku izplatību. Neārstējot inficētos šodien, pacientu skaits tikai pieaugs, un nākotnē par ārstēšanos nāksies maksāt daudz vairāk, kā arī nāksies uzturēt daudzus darbnespējīgos invalīdus.

Veikt izmaiņas MK noteikumos Nr.899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" 1. pielikumā, nosakot 100% valsts komensāciju medikamentiem, kas nepieciešami vīrushepatītu ārstēšanai (punkts 10.3), t.sk. jaunās paaudzes medikamentiem, kas ievērojami palielina terapijas efektivitāti.

Sabiedrība iegūs to, ko par prioritāti uzskata valdība: darbspējīgo iedzīvotāju skaita pieaugumu, izārstēto pacientu pēcnācējus, kā arī emigrācijas viļņa piebremzēšanu.

Iniciatīvas parakstītāji 9'216

Valsts pilnībā apmaksās zāles C hepatīta ārstēšanai11. Dec (2015)

2013.gada maijā Saeima konceptuāli atbalstīja "Hepatītu biedrības" iesniegto iniciatīvu "Par dzīvi bez C hepatīta", kuras mērķis bija apturēt C hepatīta izplatīšanos Latvijā, piedāvājot bezmaksas ārstēšanās terapiju inficētajiem cilvēkiem, atgriežot tos darba tirgū, dodot tiem iespēju radīt pēcnācējus, kā arī, novēršot pacientu izceļošanu uz valstīm, kur terapija tiek piedāvāta bez maksas. Saeima uzdeva MK rast iespēju nodrošināt finansējumu, tomēr iniciatīva saņēma atteikumu.

Pēc diviem gadiem, MK ir izpildījis tam uzdoto uzdevumu un piešķīris 100% finansējumu C hepatīta ārstēšanai.

Iniciatīvas autors atzīst, ka savāktie paraksti platformā ManaBalss.lv daļēji palīdzējuši mērķa sasniegšanai un uzsver, ka "Hepatīta biedrība" vēl turpinājusi cīnīties par finansējuma piešķiršanu arī pēc MK atteikuma, kas arī ļāvis tai nonākt pie rezutāta!

Paldies visiem 8 941 iniciatīvas atbalstītājiem!

Vairāk par atbalstu C hepatīta ārstēšanai lasi šeit!

Iniciatīvas "Par dzīvi bez C hepatīta!" virzība21. Jul (2014)

Ar novēlošanos, bet ziņojam, ka iniciatīva ar 13 600 parakstiem (portālā tā savāca vairāk kā 8000 parakstus, kuriem tika pievienoti arī rakstiski iegūtie paraksti) 09.01.2013 tika nogādāta Saeimā. Vienošanās tika panākta par 90% kompensāciju. Saeima konceptuāli iniciatīvu atbalstīja un 2013.gada maijā uzdeva MK rast iespēju nodrošināt finansējumu, taču saņēma atteikumu. "Hepatīta biedrība" ir apņēmības pilna cīņu turpināt pēc 2014.gada vēlēšanām. Sekosim līdzi notikumiem un ziņosim arī jums!

AUTORS: MADARA PEIPIņA

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

KONKURSS ‼️ Jau 200 000 lietotāju ir izmantojuši ManaBalss.lv, tāpēc vēlamies Jūs iepriecināt ar diviem mūsu dizaina...

Posted by ManaBalss.lv on trešdiena, 2017. gada 8. novembris

Rīgas Dome varētu būt pirmā pašvaldība Latvijā, kas būtu atvērta iedzīvotāju iniciatīvām un šo praksi nostabilizētu likumā! Vai Rīgas iedzīvotājiem šis ir svarīgi?

Posted by ManaBalss.lv on trešdiena, 2017. gada 8. novembris

Vairāk naudas no veselības nozares budžeta būs iecerēts atvēlēt jaunu vēža gadījumu atklāšanai, proti, paplašinās ''zaļo koridoru''. ➡️ Lasi vairāk un paraksties: https://manabalss.lv/i/1190#news

Posted by ManaBalss.lv on pirmdiena, 2017. gada 6. novembris

Lieliskas ziņas - Saeima 2. novembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Valsts fondēto pensiju likuma grozījumus, kas paredz...