Pārstāvis: Andris EpnersPublicēta: 22. Mar

PAR ES REGULAS IEVIEŠANU (2023/915) ATTIECĪBĀ UZ KAŅEPJU PRODUKTIEM NACIONĀLAJOS NORMATĪVAJOS AKTOS

Jau parakstījuši 42

Eiropas Komisija ar 2023. gada 25. aprīlis Regulu (ES) 2023/915) ir noteikusi maksimāli pieļaujamo delta-9-tetrahidrokanabinola (Δ9-THC) koncentrāciju kaņepju sēklās un no tām iegūtos produktos. Regula ir lasāma šeit https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX%3A02023R0915-20230810 un iniciatīvas pielikumā. Šī Regulas ir tieši piemērojama visās dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā. Atbilstoši Regulā uzliktajam pienākumam, arī Latvijas nacionālajos normatīvajos aktos bija jāparedz maksimāli pieļaujamā Δ9-THC koncentrācija produktos, par kuru neiestātos kriminālatbildība, bet tas vēl līdz šim nav izdarīts. Šobrīd ir izveidojusies situācija, ka Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība par darbībām ar produktiem, kas satur Δ9-THC jebkurā daudzumā, kas nav nodalāms no vielu maisījuma kopējā daudzuma, lai gan ES Regulā ir atļautas darbības ar produktiem, kas satur Δ9-THC

Aicinu ieviest ES Regulu (2023/915) Latvijas Republikas nacionālajos normatīvajos aktos, tostarp Krimināllikumā un likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" 2. pielikumā un dekriminalizēt darbības ar produktiem, kuros maksimāli pieļaujamā THC koncentrācija nepārsniedz Regulā noteikto koncentrāciju.

Neieviešot Latvijā ES Regulas prasības, nevainīgas personas var tikt sauktas pie kriminālatbildības un notiesātas ar reālu brīvības atņemšanas sodu no 5 līdz 15 gadiem. Tas ir pretrunā ES tiesiskumam un nav pieļaujams. Atbilstīgi šobrīd spēkā esošajam regulējumam, ja persona iegādājas produktu (piemēram CBD produktu – kanabidiola eļļu), kurš satur kaut vai 0,1% Δ9-THC un kura kopējais svars ir lielāks par 50 g, un šo produktu pārdod vai uzdāvina (iedod) kādai citai personai, tad faktiski iestājas kriminālatbildība. Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir paredzēts brīvības atņemšanas sods no pieciem līdz 15 gadiem. Šo sodu nav iespējams noteikt nosacīti vai izņēmuma kārtā samazināt. Ja persona (arī jaunieši, kuri sasnieguši 14 gadu vecumu) izdara šādas darbības, tad jau pirmajā reizē tai tiek piemērots reāls brīvības atņemšanas sods vismaz pieci gadi! Likumdevējs Krimināllikumā šobrīd par to nav paredzējis citu alternatīvu sodu, kā vien reālu brīvības atņemšanu. Ja pat kļūdas vai nezināšanas dēļ ir notikusi Δ9-THC saturošu produktu, pat niecīgā 0,1% daudzumā, atsavināšana – iedošana, uzdāvināšana, pārdošana u.c. realizēšana, tad personai ir jāizcieš reāls brīvības atņemšanas sods, sākot no pieciem gadiem. Faktiski jebkādas darbības ar produktu, kurš pat niecīgā daudzumā satur Δ9-THC, Latvijā ir krimināli sodāmas tikai tāpēc, ka nav pilnvērtīgi ieviesta ES Regula. Iniciatīvas kopsavilkums Eiropas Komisija ar 2022. gada Regulu (ES) 2022/1393 paredzēja maksimāli pieļaujamo Delta-9-THC koncentrāciju kaņepju sēklās un no tām iegūtos produktos. 2023. gada 25. aprīļa regulā (ES) 2023/915 veica izmaiņas, kas nemaina Delta-9-THC pieļaujamās normas. Prasām šo regulu pilnvērtīgi ieviest Latvijā!

Pievienots dokuments

CELEX_02023R0915-20230810_LV_TXT.pdf (atvērt)