Pārstāvis: Jaunatnes organizācija "Protests"Publicēta: pirms 29 dienām

PAR KLIMATNEITRĀLU UN ZAĻU SATIKSMI 2040. GADĀ BEZ DĀRGĀM 4 JOSLU ĀTRGAITAS ŠOSEJĀM
Iniciatīva tiks iesniegta Latvijas Republikas Satiksmes ministrijā

333
Jau parakstījuši 333
667

Piedāvātais Latvijas valsts ceļu attīstības plāns 2020. — 2040. gadam paredz 4 joslu ātrgaitas šoseju izbūvei atvēlēt gandrīz 6 miljardus eiro — tie ir 300 miljoni eiro katru gadu. Tas nozīmētu vairāk nekā dubultot valsts autoceļu gada budžetu, ieguldot milzīgā ceļu paplašināšanā valstī ar sarūkošu iedzīvotāju skaitu laikā, kad mums jādara viss, lai novērstu klimata krīzi un sasniegtu klimatneitralitāti. Satiksmes politikai jāveicina zaļa pārvietošanās, tāpēc ieguldījumi jāveic sabiedriskajā transportā un piedāvātais valsts ceļu attīstības plāns nav atbalstāms.

Latvijas valsts ceļu attīstības plānam jābūt samērīgam, attīstot Rīgas apvedceļu un līdzekļus ieguldot arī reģionālajos ceļos — tieši attālāk dzīvojošie cilvēki ir tie, līdz kuriem sabiedriskais transports nevar nokļūt un kuriem nepieciešams personīgais transports. Galvenajiem ieguldījumiem jānotiek vilcienu satiksmes un sabiedriskā transporta uzlabošanā un attīstībā — šie pārvietošanās veidi ir dabai draudzīgāki, kā arī saskan ar Eiropas zaļajā kursā nosprausto uzdevumu — “līdz 2050. gadam transporta radītās emisijas jāsamazina par 90 %”. Satiksmes politikas prioritātēm jābūt citādām kā līdz šim — jāatsāk dzelzceļu tīkla elektrifikācija, jāattīsta vilcienu un autobusu parks, jāturpina līdzfinansēt sabiedriskā transporta biļetes, jāveicina sabiedriskā transporta pieejamība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, veciem cilvēkiem un cilvēkiem ar bērnu ratiņiem. Tāpat ļoti svarīgi veicināt multimodalitātes principu satiksmes sistēmā.

Ja šī iniciatīva būs veiksmīga, tiks ietaupīti būtiski līdzekļi — 6 miljardi ir vairāk nekā 3000 eiro uz vienu Latvijas iedzīvotāju. Tā vietā varam veicināt sabiedriskā transporta pieejamību un ērtību, padarot mūsu ikdienas gaitas ātrākas, lētākas un patīkamākas. Šādi ieguldījumi arī nepieciešams solis, lai novērstu klimata krīzi.

Pievienots dokuments

Argumenti_par_labu_izsvērtai_ceļu_būvei_no_satiksmes_politikas_viedokļa.pdf 55 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 333