Pārstāvis: Sabiedrība par atklātību - DelnaPublicēta: 09. Dec (2016)

PAR PUBLISKI PIEEJAMIEM SAEIMAS KOMISIJU AUDIO IERAKSTIEM

Šobrīd Saeimas kārtības rullis nosaka, ka Saeimā pastāv 10 (pastāvīgas) komisijas, kurās tiek skatīti deputātu virzītie likumprojekti, priekšlikumi un citi jautājumi. Saeimas komisijas ir tās, kur notiek galvenās diskusijas par valstiski svarīgiem jautājumiem un likumprojektiem. Šobrīd esošais regulējums nenosaka pienākumu Saeimas komisijām publiskot to sēžu audioierakstus, kā rezultātā nav iespējams sekot līdzi Saeimas deputātu darbam un argumentācijai komisijas sēdēs. Aicinām atbalstīt iniciatīvu!

Ierosinām Saeimu papildināt Saeimas kārtības ruļļa 163. Panta 3. daļu ar otro teikumu šādā redakcijā: “Komisiju sēžu audioierakstus piecu darba dienu laikā pēc sēdes beigām ievieto tīmekļvietnē www.saeima.lv .”

Šobrīd esošai regulējums paredz to, ka personai, lai saņemtu komisijas sēžu ierakstu ir jāiesniedz iesniegums Saeimas lietvedībā un tikai pēc iesnieguma izskatīšanas viņai ir pieejams pieprasītās sēdes ieraksts. Saeimas komisijas sēžu ierakstu ievietošana mājas lapā dotu iespēju jebkuram sabiedrības loceklis sekot līdzi Deputātu un citu atbildīgo personu darbam Saeimas komisijās bez liekas birokrātijas. Saeimas komisijas ir tā vieta kur deputāti diskutē un pieņem lēmumus par plenārsēdē skatāmajiem likumprojektiem un citiem jautājumiem, kuri ietekmē visus Latvijā dzivojošos cilvēkus. Komisijas sēžu ierakstu publiskošana ir solis uz priekšu atvērtai un visiem pieejamai likumdevējvarai. Lūdzu atbalstiet inciatīvu !

Iniciatīvas parakstītāji 1'079

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka ir vērts apsvērt iespēju par komisiju sēžu tiešo translāciju16. Aug

Aizliegumā ierakstīt Saeimas komisijas sēdes nav saskatāms leģitīms mērķis, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Vērtējot iespēju Parlamenta Kārtības rullī noteikt, ka Saeimas komisijas sēdes turpmāk varēs ierakstīt tikai ar parlamenta iekārtām, vai arī akreditēti žurnālisti, Jansons norādīja, ka konkrētajā gadījumā nav saskatāms leģitīms mērķis liegt audio vai video ierakstu fiksēšanu.

Tomēr, ja tiek nosaukts leģitīms mērķis, ir jāvērtē arī samērīgums - proti, vai nepamatoti netiek ierobežota ar Satversmes 100.pantu aizsargātā vārda brīvība, norādīja Jansons. Tāpat ir jāvērtē, vai tādējādi sabiedrības iegūtais labums ir lielāks nekā indivīda tiesību ierobežojums.

«Patlaban neredzu pamatu veikt grozījumus Saeimas kārtības rullī. Saeimas sēdes, ja vien tās nav slēgtās sēdes, ir publiski pieejamas,» norādīja Jansons.

Tiesībsargs ieskatā vērts apsvērt iespēju, ka arī Saeimas komisiju un apakškomisiju sēžu norises brīdī ikvienam būtu pieejama tiešā translācija, jo nereti tieši tur tiek detalizēti pārrunāti sabiedrībai būtiski jautājumi.

Ziņas avots: tvnet.lv

Dalies ar iniciatīvu un palīdzi savākt parakstus!

Saeimas komisiju sēžu audio ierakstu publiskošana atvieglotu darbu!24. Jul

Papardes Zieda valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle skaidro, ka sabiedrības interešu aizstāvjiem publiski pieejami Saeimas komisijas sēžu audio ieraksti ļautu ietaupīt resursus, jo atvieglotu NVO un arī Saeimas darbu. Kā arī deputātiem būtu jābūt par atklātību.

Domnīca Providus skaidro, kāpēc Saeimas komisiju sēžu ierakstiem būtu jābūt publiski pieejamiem.

SKATIES VIDEO ŠEIT!

Dalies ar iniciatīvu un palīdzi savākt parakstus, lai deputātu darba audio ieraksti būtu pieejami visiem!

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

Šodien ManaBalss.lv sāk piedāvāt mūsu platformas produktus! Visi ienākumi no pirkumiem tiks izmantoti platformas attīstībai un citu izdevumu segšanai. Iegādājies un atbalsti ManaBalss.lv!

Posted by ManaBalss.lv on pirmdiena, 2017. gada 14. Augusts

ManaBalss.lv atrodama vēl vienā sociālajā tīklā - Instagram!📷 ➡️ Seko mums un gūsti ieskatu ManaBalss.lv darbībā!

Posted by ManaBalss.lv on piektdiena, 2017. gada 18. Augusts

Kāpēc vācam vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu pirms iesniegšanas Saeimā? Lūk, kur paskaidrojums! ➡️ Vairāk informācijas: https://manabalss.lv/page/evaluation

Posted by ManaBalss.lv on ceturtdiena, 2017. gada 17. Augusts

Tagad vari sekot mūsu jaunumiem angļu valodā LinkedIn! Now you can follow our news in English on LinkedIn!

Posted by ManaBalss.lv on ceturtdiena, 2017. gada 17. Augusts

ManaBalss.lv iesniegto iniciatīvu statistika ➡️ Papildus info: https://manabalss.lv/page/progress

Posted by ManaBalss.lv on otrdiena, 2017. gada 15. Augusts