Pārstāvis: Rolands OzoliņšPublicēta: 17. Nov (2023)

TAISNĪGUMU VIEGLO AUTO VADĪTĀJIEM RĪGĀ
Iniciatīva tiks iesniegta Rīgas domē

Jau parakstījuši 511

AICINĀM PAR ŠO INICIATĪVU PARAKSTĪTIES TIKAI RĪGĀ DEKLARĒTOS LATVIJAS PILSOŅUS VECUMĀ VIRS 16 GADIEM UN ĪPAŠUMA TURĒTĀJUS PAŠVALDĪBĀ! Aicinu uz izsvērtu un taisnīgu kārtību pašreizējo sabiedriskā transporta joslu izmantojumā Rīgā. Patlaban vietās, kur ir sabiedriskā transporta joslas, veidojas sastrēgumi, un tas nav labi dzīves kvalitātei pilsētā ne no iedzīvotāju ērtības, ne gaisa kvalitātes viedokļa.

Tāpēc ir jāmaina joslu prioritizēšana Rīgā. Vietās, kur sabiedriskā transporta joslas izraisa sevišķi lielus sastrēgumus, joslas ir jāpārveido par parastām joslām, kas domātas VISIEM satiksmes dalībniekiem. Tā būtu lielākā daļa Rīgas esošo sabiedriskā transporta joslu. Pārējas šā brīža sabiedriskā transporta joslas Rīgā ir jāpārveido par koplietošanas joslām (angliski – carpool lane), kas paradzētas VISIEM transporta līdzekļiem, kuros atrodas vairāk par vienu cilvēku. Šāda kārtība autotransporta daudzuma regulēšanai un auto koplietošanas prioritizēšanai ir daudzviet pasaulē, un ir attīstītas arī tehnoloģijas, kā to kontrolēt un koplietošanas noteikumu pārkāpējus sodīt.

Autovadītāju vēlme un iespējas Rīgā pārvietoties vienlīdz ātri ar citiem satiksmes dalībniekiem patlaban tiek pārkāptas ar katru uzbūvēto sabiedriskā transporta joslu. Kopš Rīgā tika ieviestas jaunas sabiedriskā transporta joslas, blakus tām veidojas smagi sastrēgumi, kas pasliktina auto īpašnieku ikdienu un arī piesārņo gaisu. Jāņem vērā, ka sabiedriskais transports nav risinājums itin visiem, un tam ir virkne objektīvu iemeslu. Tomēr pašvaldībai ir jārūpējas par visiem saviem iedzīvotājiem vienlīdzīgi. AICINĀM PAR ŠO INICIATĪVU PARAKSTĪTIES TIKAI RĪGĀ DEKLARĒTOS LATVIJAS PILSOŅUS VECUMĀ VIRS 16 GADIEM UN ĪPAŠUMA TURĒTĀJUS PAŠVALDĪBĀ!