Pārstāvis: Roberts CerussPublicēta: 14. Jun (2016)

PAR UZVARAS PARKA PĀRVEIDOŠANU PIEVIENOJOT IZGLĪTOJOŠUS UZ VĒSTURISKIEM FAKTIEM BALSTĪTUS PLAKĀTUS
Iniciatīva tiks iesniegta Rīgas pieminekļu aģentūrai

Pašlaik Uzvaras parks un tajā esošais Uzvaras piemineklis (pilnais nosaukums - "Piemineklis Padomju karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.") ir sabiedrību dalošs elements, kura esamību neatbalsta vismaz 10 000 Latvijas republikas iedzīvotāju (vadoties no iesnieguma par Uzvaras pieminekļa restaurēšanu pirmskara veidā), taču reizē to kā kultūrvēsturiski svarīgu mantojumu uzskata Latvijas mazākumtautību kopienas pārstāvji. Šīs iniciatīvas autors, vadoties pēc Kultūras ministrijas 2011. gada noteiktajam 2012. - 2018. gadu identitātes un sabiedrības integrācijas pamatnostādnēm, aicina izmantot Uzvaras pieminekļa laukumu, lai informētu mazākumtautību pārstāvjus par uz faktiem balstītu Latvijas Republikas vēsturi Otrajā pasaules karā - sākot no Molotova Ribentropa pakta parakstīšanas 1939. gada 23. augustā, līdz Padomju Savienības un Vācijas pārstāvju parakstītā miera līguma 1945. gada 9. maijā (pēc Maskavas laika).

Iniciatīva aicina RPA uz informatīvu plakātu izvietošanu pie Uzvaras pieminekļa pakājes, kas dokumentēs hronoloģiskā secībā uz faktiem balstītu vēsturisku atstāstījumu par visu kara periodu Latvijā, kas nediskriminējot un necenzējot balstoties uz etnisko piederību vai nacionālo identitāti vēstīs par pielikumā minētajiem notikumiem, tā skaitā: Padomju Savienības un Nacistiskās Vācijas okupāciju sekām, Padomju un Waffen SS Latviešu divīzijām, karadarbības sekām Latvijā un Holokausta norisi Latvijā. Plakātus būtu jāizveido latviešu, krievu, angļu un vācu valodās.

Informatīvo plakātu izveide centralizēs informāciju par Otrā pasaules kara norisi publiski izmantotā vietā, un reizē kalpos kā sabiedrību vienojošs kultūrvēsturisks ieguldījums, kurš neizcels viena etnosa vērtību pār citiem, bet faktoloģiski norādīs uz Latvijas Republikā pieņemto vēsturi, kura nebalstās uz Padomju Savienības izveidoto vēstures mītu. Plakāti informēs mazākumtautību pārstāvjus par Latviešu tautas izpratni par vēsturi, bet reizē neliegs mazākumtautību pārstāvjiem svinēt sev un savām ģimenēm svarīgus svētkus.

Pievienots dokuments

ManaBalss_Iesnieguma_Pielikums.pdf (atvērt)

Rīgas dome nolemj demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā13. May (2022)

Ja esi parakstījis līdzīgas ManaBalss.lv iniciatīvas par tā dēvētā Uzvaras pieminekļa tēmām, tad Tu šo ziņu e-pastā vari saņemt vairākkārt. Atvainojamies par sagādāto neērtību un lūdzam Tavu sapratni – šī nav "nospamošana", bet gan mēģinājums turēt Tevi lietas kursā par Tevis parakstītās iniciatīvas tēmu. Lai novērstu šādu ziņu dublēšanos vienam adresātam, ir nepieciešams programmēšanas darbs, ko pašlaik nevaram atļauties. Solām pie pirmās iespējas to paveikt.

Rīgas dome piektdien, 13. maijā, ārkārtas sēdē nolēma demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā, ziņo TVNET.

Deputāti nolēma uzdot "Rīgas pieminekļu aģentūrai" veikt nepieciešamās darbības, "lai nodrošinātu objekta "Piemineklis Padomju armijas karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" demontāžu".

Tāpat deputāti nolēma uzdot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam, Rīgas domes Īpašuma departamentam un Rīgas pašvaldības policijai sniegt "Rīgas pieminekļu aģentūrai" nepieciešamo atbalstu lēmuma izpildes nodrošināšanai.

Par balsoja 39 deputāti, pret – 13. Nebalsoja viens deputāts, bet septiņi nebija ieradušies.

Rīgas domes vadība uzsver – lai būtiski paātrinātu pieminekļa demontāžu, speciālā likumā būtu jāparedz, ka iepirkumam tiek piemērota Publisko iepirkumu likuma norma, kas nosaka, ka komisijas lēmuma pārsūdzēšana neaptur iepirkuma procedūru. Pieminekļa nojaukšanas darbu saskaņošanu var paātrināt, neapturot būvniecības ieceri, gadījumā, ja tā tiek apstrīdēta.

Tas panākams, atzīstot pieminekli par nacionālo interešu objektu vai ar likumu nosakot, ka būvniecības ieceres apstrīdēšana neaptur tās darbību. Ar speciālo likumu ir iespējams samazināt būvniecības ieceres izskatīšanas termiņu, uzsver domes vadība.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukraina.

Pieminekļa celtniecība un Uzvaras parka pārbūve noritēja no 1979. līdz 1985.gadam.

Savulaik piemineklis tika bojāts spridzināšanā. 1997.gada organizācijas "Pērkoņkrusts" dalībnieki mēģināja uzspridzināt Uzvaras pieminekli, spridzināšanas laikā bojā gāja divi no spridzinātājiem.

Avots: TVNET

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 54 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija: "objekts (Uzvaras piemineklis) būtu jāpapildina ar skaidrojošu informāciju un, iespējams, pat ekspozīciju, kas atspoguļo padomju laika režīmu"05. Jun (2018)

Tā dēvētais Uzvaras piemineklis nav valsts aizsargājams kultūras piemineklis, kā arī pēc šī brīža kritērijiem kultūras pieminekļa statusam neatbilst. Jautājums par šāda objekta nojaukšanu varēja būt risināms neatkarības atjaunošanas procesā, kā arī tūlīt pēc neatkarības atjaunošanas – laikā, kad tika demontēti politiska rakstura pieminekļi, kuru simbolizēja padomju režīmu un tā varu.

Lai arī Uzvaras piemineklim nav valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statuss, objektam piemīt zināma kultūrvēsturiska nozīme kā sava laikmeta liecībai, kur, mūsuprāt, galvenais ir interpretācijas jautājums. Ja šī laika zīme tiktu objektīvi pasniegta un izskaidrota sabiedrībai, tā var iegūt pat pašreizējai situācijai pilnīgi pretēju efektu. Kā totalitārisma laika liecība, kura demonstrē propagandas veidošanu, raksturu un tās ietekmi uz cilvēkiem, tā kļūst par zināmu muzejisku vērtību.

Lai to panāktu, objekts būtu jāpapildina ar skaidrojošu informāciju un, iespējams, pat ekspozīciju, kas atspoguļo padomju laika režīmu, tā slavināšanas paņēmieniem, kā arī totalitārisma laikmeta monumentu ietekmi uz cilvēku domāšanu.

Šī iemesla dēļ jābūt ļoti atbildīgiem, lai nenojauktu un neiznīcinātu kaut ko tādu, kas nākotnes sabiedrībai var spilgti liecināt par totalitārisma režīma graujošo ietekmi. Šādi piemēri ir Stūra māja, Liepājas Karostas cietums vai Okupācijas muzejs, kuru saturs un interpretācija šobrīd sabiedrībai sniedz pilnīgi jaunu vēstījumu.

- Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas viedoklis

Dalies ar viedokli un palīdzi savākt atlikušos parakstus!

AUTORS: ZIŅAS MB

Piedalies jaunā "Mana Balss" raidījuma "Uzvaras pieminekļa demontāža" uzņemšanā RīgaTV24 3. maijā pl. 18:30!02. May (2018)

Diskusiju raidījumā "Mana Balss" nākamajā publiskajā ierakstā aplūkosim iniciatīvu par Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Diskusijas dalībnieki:
-Moderators Māris Zanders
-Josifs Korens,Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs
-Tatjana Ždanoka, Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētāja
-Māris Ruks, rakstnieks un publicists, Uzvaras parka pārbūves iniciators
-Jānis Iesalnieks, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs (VL-TB/LNNK)

2016.gada vasarā Ētikas un mandātu komisija pieņēma lēmumu oficiāli aicināt Saeimu noraidīt Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par Rīgas īstā Uzvaras laukuma atjaunošanu". Gadu vēlāk platformā ManaBalss.lv parakstus sāka vākt iniciatīva "Uzvaras pieminekļa demontāža", kurai šobrīd ir 3475 parakstu. Mūsdienās Uzvaras piemineklis tiek vērtēts dažādi, citi katru gadu 9.maijā tur svin Padomju Savienības uzvaru pār Vāciju, bet otra puse iestājas par pieminekļa likvidēšanu, tieši tādēļ aktuāls ir jautājums - vai to vajadzētu demontēt?

Lai nodrošinātu vispusīgu un informējošu diskusiju, aicināsim dažādo iesaistīto pušu pārstāvjus uz publiskām debatēm, kurās aplūkosim iniciatīvu, kā arī spriedīsim par tās ietekmi uz sabiedrību Latvijā. Diskusijas laikā arī publika varēs izteikt savu viedokli un uzdot jautājumus diskusijas dalībniekiem!

Nāc un piedalies diskusijā! Tiekamies ceturtdien, 3.maijā 18:30!

Vairāk informācijas: https://www.facebook.com/events/472537966499030/

AUTORS: ZIŅAS MB