Pārstāvis: Boriss JelistratovsPublicēta: 03. Apr (2017)

PAR VISU VALSTS TRANSPORTA LĪDZEKĻU OBLIGĀTO TRAFARĒŠANU

Jau parakstījuši 651

Iniciatīvas mērķis: budžeta līdzekļu nelietderīgu izdevumu samazināšana un LR pilsoņu valsts organizācijām un uzņēmumiem, kuru kapitālā ir valsts līdzekļi, piederošā transporta izmantošanas kontroles uzlabošana.

Piedāvājam uzlikt visām valsts un pašvaldību organizācijām un uzņēmumiem ar valsts kapitālu, obligātā kārtā trafarēt visus transporta līdzekļus, tajā skaitā “operatīvo” un “slepeno” transportu. Galu galā taksometriem, sabiedriskajam transportam, avārijas dienestiem, neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai un ugunsdzēsības dienesta transporta līdzekļiem ir noteikts krāsojums, un tas darbojas salīdzinoši labi. Uz katra valsts automobiļa obligāti jābūt emblēmai, kas liecina par transporta līdzekļa piederību (ministrijai vai struktūrai), borta numuram, bet transporta līdzekļa krāsojumam jābūt spilgtam un labi pamanāmam, lai to atšķirtu no privātā transporta. Tādējādi, iedzīvotāji varēs ne tikai ziņot par valstij piederošu transporta līdzekļu nelietderīgas izmantošanas gadījumiem (braucieniem uz veikalu, bērnu vešanu uz skolu utt.), bet arī uzreiz norādīt automobiļa piederību un numuru. Uzņēmumā Rīgas Satiksme visiem autobusiem ir identifikācijas numuri, un iedzīvotājiem ir iespēja ziņot šai organizācijai vai citai struktūrai pēc savas izvēles gan laiku, gan autobusa numuru, kura vadītājs paveicis kaut ko sliktu vai, tieši pretēji, labu. Naudas izteiksmē tas neizmaksās dārgi, automobiļi tiek iegādāti iepirkuma procedūrās, un te vienkārši kādā no punktiem jāiekļauj prasība, ka tiem ir jābūt arī atbilstošam krāsojumam (vai līmplēvei).

Ieguvumi. Laba automobiļa pamanāmība (spilgts, uzkrītošs krāsojums) un individuāls borta numurs ļaus racionālāk izmantot valsts autotransportu. Uzreiz būs redzams, kurš un kurā vietā atrodas valsts automobilī ārpus darba laika vai darba vietas. Cilvēki vienkārši kautrēsies “parādīties” dienesta automobilī pie veikaliem, klubiem, vasarnīcām utt. Turklāt amatpersonas vienmēr rēķināsies ar to, ka vērīgie pilsoņi sarīkos skandālu par nelietderīgu transporta izmantošanu. Ierēdņiem jālepojas ar to, ka viņi strādā tur, kur strādā. Bet, ja viņiem ir nepatīkami braukt, piemēram, spilgtas krāsas automobilī ar savas ministrijas ģerboņiem, lai vizinās ar personīgo autotransportu. Nav nekādu iemeslu, lai kalpojot Tēvijai, turpinātu izmantot “slepenus”, netrafarētus transporta līdzekļus. Ir likums par valsts noslēpumu. Ja tajā ir ierakstīts, kādiem automobiļiem jābūt slepeniem, tie tādi arī būs (taču likumā tas nav paredzēts). Tas ir, jebkuram pilsonim ir tiesības zināt, ka konkrētais automobilis pieder tādai un tādai valsts struktūrai, jo šie automobiļi ir iegādāti par viņa naudu. Bet visādi “operatīvie” transporta līdzekļi bez īpašām pazīmēm, ko izmanto policija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un citas organizācijas, kas saņem no valsts budžeta līdzekļus transporta izmantošanai, ir tikai pašdarbība un smagās pagātnes mantojums. Ja kāds tik ļoti vēlas, lai viņa darbiniekiem nebūtu īpašu pazīmju un viņi būtu nemanāmi – maksājiet viņiem tik daudz, lai viņi varētu mierīgi izmantot savu privāto transportu un neuztraukties. Tāpat kā noteikts, ka jābūt atbilstoši nokrāsotiem taksometriem, tas jāattiecina arī uz jebkuru valsts automobili, un nav nekādas atšķirības, vai tas pārvadā ierēdni, deputātu vai “slepenos” policistus/knabiešus. Viņiem nav jāveic tādi uzdevumi, kuru dēļ jākaunas tautas priekšā. Es kā nodokļu maksātājs vēlos redzēt, kad un kur par manu nodokļu naudu brauc ierēdņi.

Pievienots dokuments

Pielikums.pdf (atvērt)