Pārstāvis: Illarion GirsPublicēta: 13. May (2013)

PAR ZĀĻU INSTRUKCIJĀM LATVISKI UN KRIEVISKI

37% Latvijas iedzīvotāju krievu valoda ir dzimtā (ģimenes) valoda. Taču pašlaik Latvijas Republikas likumdošana pieprasa no farmācijas uzņēmumiem pievienot Latvijā tirgotajiem medikamentiem instrukcijas vienīgi latviešu valodā. Likums neierobežo farmācijas uzņēmumus instrukciju valodu izvēlē, taču vairums no tiem ignorē iedzīvotāju reālo etnisko sastāvu un nepievieno medikamentiem instrukcijas krievu valodā. Zāļu līdzekļa instrukcija tā lietotājam ir svarīga specifiska informācija, tās kļūdaina izpratne ir saistīta ar nopietnu risku cilvēka veselībai un dzīvībai. Līdz ar to Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ir pakļauti paaugstinātam veselības riskam, kas saistīts ar nepareizu zāļu lietošanu. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis 18.04.2012. attiecībā uz šo iniciatīvu laikrakstam "Diena" izteicās šādi: "Es jau teiktu - no cilvēciskā viedokļa - cilvēkiem labāk lasīt zāļu instrukcijas dzimtajā valodā, jo tā var labāk uztvert.” Tomēr, atzīstot šādu iedzīvotāju vajadzību, viņš saistīja šo jautājumu ar latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas jautājumu, norādot, ka Krievijas portālos ir pieejamas zāļu instrukcijas, tādēļ tie, kam tas nepieciešams, var meklēt informāciju globālajā tīmeklī. Šāda politizēta pieeja veselības jautājumiem cilvēciski nav pieņemama, it īpaši attiecībā uz gados vecākiem cilvēkiem, kas atšķirībā no jauniešiem bieži vien nezina latviešu valodu pietiekamā līmenī un kam lielākoties nav pieejams internets. Tas nav jautājums par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, tas ir jautājums par Latvijas iedzīvotāju veselības aizsardzību neatkarīgi no tā, kura valoda tiem ir dzimtā.

Papildināt likumdošanas prasību obligāti pievienot medikamentiem anotāciju latviešu valodā ar prasību tam klāt pievienot anotāciju arī krievu valodā.

Īstenojot piedāvātās pārmaiņas, Latvijas sabiedrība iegūs labāku iedzīvotāju aizsardzību no veselības kaitējuma riska nepareizas zāļu lietošanas dēļ.