Pārstāvis: Dace ZipkaPublicēta: 05. Dec (2016)

AIZLIEGT MAZGADĪGĀM PERSONĀM PĀRDOT SALDINĀTUS, KRĀSAINUS UN GĀZĒTUS DZĒRIENUS UN NEVESELĪGUS NAŠĶUS

Jau parakstījuši 421

Šī iniciatīva ir nākamais solis, lai nodrošinātu veselīgu uzturu bērniem. Jau no 2016. gada spēkā stājās grozījumi MK noteikumos, kas nosaka produktu sarakstu, ko papildus ēdienreizēm drīkst izplatīt izglītības iestādes teritorijā – ēdnīcās, skolas kafejnīcās un uzkodu automātos. Tagad šo noteikumus jāatiecina arī uz tirdzniecības vietām - aizliegt mazgadīgām personām tirgot veikalos tos produktus, kuri jau noteikti MK noteikumos Nr.172. Aizliegto produktu saraksts atrodams Ministru kabineta noteikumos Nr.172 http://likumi.lv. Zināms, ka lielākoties bērni dod priekšroku neveselīgām, pat kaitīgām uzkodām, nereti aizstājot arī svarīgās maltīte, kuru misija ir atbalstīt viņu fizisko un garīgo attīstību. Neveselīgie našķi - čipsi, saldinātie dzērieni u.c. - satur vielas, kuras ne tikai palielina risku saslimt ar nāvējošām slimībām, kā diabētu, vēzi, aptaukošanos, bet arī maina personību. Bērns cukura iespaidā var kļūt hiperaktīvs, kas ietekmēs mācību kvalitāti. Rezultātā bērnam mācības sagādās grūtības, zudīs motivācija un sekmes pasliktināsies. Tas var novest pie neizdevušās karjeras un zema pašvērtējuma, jo bērna prāta attīstība ir atkarīga no viņa uztura. Šīs iniciatīvas rezultātā, mēs kaut cik varētu būt droši, ka mūsu atvase neskries uz tuvējo veikalu, lai kabatas naudu notriektu čipsos un kolā. Pieredzētas pat situācijas, kad pedagogi un izglītības iestāžu vadītāji nemaz praksē neparāda veselīgas pārtikas nozīmīgumu. Iespējams, viņi paši nav izglītoti šajā jomā. Kas dienas gaitā pasargās mūsu bērnu veselību?

1. Noteikt produktu sarakstu, kurus aizliegts tirgot mazgadīgām personām veikalos bez pieaugušā atļaujas/klātbūtnes. Produktu sarakstu dublē no jau pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem Nr.172. 2. Aizliegts personām līdz 18 gadiem tirgot noteiktos produktus tirdznības vietās. 3. Noteikt ražotājiem un izplatītājiem par pienākumu atšķirt šos produktos no citiem ar kādu atpazīšanas zīmi.

Šī iniciatīva ir viens no maziem, bet svarīgiem posmiem veselīgas paaudzes atbalstā. Mums rūp, ko mūsu pašu bērns sasniegs nākotnē un mums rūp, lai viņš jūtas lieliski. Atbalstot šo iniciatīvu, mēs iegūsim drošību, ka bērns, neesot līdzās un uzturoties izglītības iestādē, pusdienās ēdīs veselīgu pārtiku. Ir laiks mainīt ēšanas paradumiem visiem un beigt uzķerties uz skaistiem un cukurotiem iepakojumiem, atjaunot savas reālās garšas uztveres, iemācīties sagaršot īstās garšas un iemīlēt tās.

Iniciatīvas parakstītāji 421

Dace zipka: Aizliegt pārdot mazgadīgiem bērniem neveselīgu un kaitīgu pārtiku?21. Dec (2016)

Kopš iniciatīvas iesniegšanas platformā ManaBalss.lv, ir uzklausīti simtiem viedokļu, pārdomu, atbalstoši vārdi, arī pārpratumi. Katram no mums ir dažādas uztveres, pieredzes. Tāpēc rodas arī atšķirīgi viedokļi un ir grūti pateikt, kas ir pareizi, nepareizi, normāli vai nenormāli. Tādēļ minēšu galvenos, publiski izteiktos apgalvojumus un savu skatījumu uz tiem, skaidrojot, kāpēc šai iniciatīvai ir jābūt un kāpēc tas ir svarīgi.

1. ”Tad jau visu var aizliegt!”

Ir skaidrs, ka apkārt ir milzums neveselīgu un kaitīgu lietu, kuras ir ienākušas veikalu plauktos un mūsu dzīvē, daudzas no tām esam akceptējuši un lietojam, kaut gan ar laiku pētījumi parāda, ka tās ir kaitīgas. Tāpat daudzi tās turpina apzināti lietot, savā ziņā riskējot ar savu veselību un pat dzīvību. Tās turpina būt veikalu plauktos un to uzskatām par normu, jo viss ir mūsu pašu izvēles brīvība, pirkt un čakarēt savas veselības. Iespējams, ja šīs lietas iedarbotos kā indes, tad tās nepirktu. Bet, ja jau indē pamazām, tad varam pirkt. Informācija ir, izvēles tiesības ir.

Ja runājam par bērniem, jauno paaudzi - vai vēlamies, lai viņi šīs lietas iemācās lietot tik brīvi no mazotnes, ar gadiem uztverot kā pašsarpotamu? Manuprāt, ja esam kā pieaugušie iestrēguši savos ieradumos, kāpēc tos pašus nodot jaunajām paaudzēm? Iespējams, ja no mazotnes viņi redzēs, ka šie produkti un vielas nav brīvi lietojamas, ka tomēr tām ir kāds brīdinājuma moments, tad pieaugot, viņi jau nebūs to ieskaitījuši pašsaprotamo lietu sarakstā. Vismaz pirms lietošanas padomās - vai ttas man ir nepieciešams un vajadzīgs.

Mēs taču atceramies, ka pavisam nesen smēķēšana pie daudzu ģimenes pusdienu galda bija norma. Šodien paši smēķētāji izvēlas nekaitēt citiem un dodas smēķēt citur, jo arī uz ielas viņiem nav visur brīvi to darīt.

2. ”Tā ir tikai vecāku atbildība. Vecākiem ir jāiemāca.”

Tad jau sanāk, ka ir jāatceļ arī cigarešu, alkohola un enerģijas dzērienu iegādes vecuma cenzs, jo tomēr to ir jāiemāca vecākiem? Kāpēc tad cukuri, krāsvielas, saldinātāji, virkne E ir labāki? Tāpēc, ka kaitē veselībai pamazām un pamatīgi? Vai daudzi no oponentiem grib pateikt, ka šīs vielas nav kaitīgas un katru dienu ēdot nenodara mazajam ķermenim nekā ļauna? Daudzi apgalvoja, ka viņu bērni nav tie, kas pusdienās iet uz veikalu, lai pirktu čipsus un kolu, ka viņi nav tā audzināti. Bet, tad kuru vecāku bērni ir tie, kuri masveidā iet uz veikalu garajos starbrīžos un pērk šos kaitīgos, brīvi pieejamos produktus?

Saprotu, ka mēs gribam uzticēties saviem lolojumiem, bet mācību procesā gadās kļūdas. To ietekmē daudz kas. Arī tas, ka jaunāko klašu skolēniem ap to vecumu mainās autoritātes un viņi var sekot bara instiktiem, līderiem un negrib atpalikt. Viņi ir klusi iespaidojušies no reklāmām un arī kaismīgi vēlas būt stilīgi.

Mācību procesā bērniem ir simtiem aizliegumu, ieteikumu viņu pašu drošībai, jo bērni vēl tikai apgūst svarīgo dzīves skolu. Arī šis aizliegums būtu kā vēl viena drošība, kamēr valdība beidzot nemainīs prioritātes un stingrāk nekontrolēs ražotājus un izplatītājus, kādus saldumus viņi drīkst ražot un pārdot, kādas vielas nekaitē bērnu fiziskai un garīgai attīstībai. Kamēr izglītibas sistēmā nebūs vadlīnijas, ka pareizs uzturs ir nozīmīgs un galvenais, kā to mācīs, vai būs radošas darbnīcas, garšvielu un ēdienu daudzveidības atspoguļojums utt.

Šogad ziņots, ka Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi par neveselīgas pārtikas tirdzniecības aizliegumu skolās drīzāk nodarījuši ļaunumu, nekā labumu. Tas parādījis, ka vadība nav izglītota vai pietiekami ieinteresēta uztura jautājumos. Kāpēc nevarētu ieviest plauktos auzu pārsu un banānu cepumus, uzspraust uz kātiņa, apbērt ar kokosriekstu skaidiņām, ceptus ābolus ar dabisku šokolādi? Stāsts ir par to, ka nav zināšanu un vēlmes - ir tikai likumu sausa tā izpilde. Un ir arī protams vecāki, kurus ir visgrūtāk ir atradināt no saldumu un čipsu pirkšanas.

Manuprāt ir šī iniciatīva var nedaudz apturēt laiku, lai pieaugušie beidzot izvērtē, kas ir bērniem ir vajadzīgs un kas nav, kā viņi var iemācīt saviem bērniem nebūt atkarīgiem no saldumiem un kā radoši baudīt ēdienu bez kaitīgām piedevām. Kopā ar bērniem iemācīties, kā garšo īstā pārtika, nevis pārveidota ar saldinātājiem un citiem E. Un galu galā, ja tomēr valsts atzina, ka produkti, ka neveselīgie produkti ir aizliedzami tirgot skolās, tad tas jau ir spēcīgs pamats iniciatīvai. Ja jau tie ir kaitīgi, tad kāpēc, izejot no skolas, kaitīgi tie vairs nav?

3. Izskanēja viedoklis, it kā balstoties uz uztura speciālistiem, ka cukurs un E vielas nekaitē un neiespaido bērna personību, minot, ka vienīgais, ko tas bērnam var nodarīt ir aptaukošanās.

Par lieko svaru vienaudži bērnu apsaukās, kā rezultātā tālākajā dzīvē šis bērns izaugs par kompleksainu cilvēku. Vai jābūt uztura speciālistam, ka izejot ielās neredzētu aptaukojušos bērnus un nesaprastu, ka ir problēma? Atvainojos, vai tas tiešām ir uztura speciālists? Apgalvot, ka cukurs nav kaitīgs?!! Tad jautājums, kuras kompānijas šo pētījumu veica un kam ir izdevīgi likt noticēt, ka cukuru var ēst karotēm un nekas no tā nebūs?

Arī, ja bērns ir resns un tiek izsmiets vai tas nebūtu pietiekams iemesls satraukties par šo bērnu un strādāt ar viņu, jo viņam ir ne tikai fiziskas, bet arī garīgas problēmas, tā ir personība, kura nevar būt brīva un liela daļa ir dēļ tā, ka veikalos brīvi pieejami šie našķi.

Jā, saprotu, ka tīrs aizliegums nav vienīgais pareizais risinājums, bet kaut kā uz problēmu ir jāliek paskatīties no malas un jābeidz uzskatīt esošo situāciju par normu. Ja jau pieaugušo vidū ir liels skaits ar veselības problēmām, kuras izraisījusi nepareizas pārtikas lietošana, tad liela iespēja pastāv, ka cietīs arī bērni, mazbērni. It īpaši, ja šis piedāvājums paliek arvien krāsaināks, lētāks, pieejamāks ar vairāk E vielām. Nav normāli, ja piedāvā bērniem ‘’veselīgu” jogurtu, bet tā sastāvā ir ārkārtīgi kaitīgs cukura daudzums. Tā tam nevajadzētu būt, kaut kas jādara.

Izskanējuši ir arī komentāri par to, vai nebūtu grūti skatīties bērnam acīs, ja viņam nepārdotu šokolādīti - ir varianti, vai nu mēs visi kopā mājās apēstu, kādu vecāka nopirktu kārumu vai varbūt beidzot veikalos piedāvātu tādas šokolādes, kuras nav piegāztas ar cukuru.

Problēma pastāv un to var redzēt ne tikai skolās un uz ielas, bet to pierada arī pētījumi (konkrēti, LU MF pētījums: Aptaukošanās konstatēta 8,8 %, virssvars - 38% Latvijas bērnu no 6 līdz 9 gadiem - http://www.lu.lv/zinas/t/39814/ Pārskats par bērnu stāvokli Latvijā 2014.gadā http://www.lm.gov.lv/upload/berns_gimene/lmzino_031215_bernu_parskats_.2509.pdf)

Ja mēs kaut ko neredzam, tas nenozīmē, ka tas neeksistē. Ja cilvēks ir akls, tas nenozīmē, ka viņam apkārt nekā nav.

AUTORS: DACE ZIPKA

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

Lielu sabiedrības uzmanību piesaistījusi iniciatīva, kas rosina Latvijā legalizēt eitanāciju! 3 dienu laikā par šo ideju...