Iniciatīva ir iesniegta VARAM!

Pārstāvis: Arnis LasmanisPublicēta: 16. Aug

APVIENOT GARKALNES UN ĀDAŽU NOVADUS
Iniciatīva tiks iesniegta Vides Aizsardzības un Reģionālās Attīstības ministrijā

Mainīt esošo plānu, kas paredz Administratīvi teritoriālās reformas ietvaros pievienot Garkalnes novadu jaunveidojamam Ulbrokas novadam.

Reformas ietvaros apvienot Garkalnes un Ādažu novadu.

Garkalnes un Ādažu novada teritorija ir ģeogrāfiski vienota: 1) ar kopīgu ūdenssaimniecību, publiskiem ūdeņiem, pieejamiem ceļiem. Abi novadi atrodas Baltezera krastos; 2) ar vienotiem vietvārdiem Ādažu novada Garkalnes ciems un Garkalnes novada Garkalnes ciems, Garkalnes baznīca, Garkalnes kapi, Ādažu novada Garkalnes Olimpiskais centrs. Abiem novadiem ir valstiski svarīgi militārie investīciju objekti, kas ļauj nodrošināt pilnvērtīgu ārvalstu bruņoto spēku līdzdalību militārajās mācības, militārās tehnikas ātru nogādāšanu no ostām pa dzelzceļu uz Garkalnes staciju, kā arī loģistikas prasību izpildi NATO operāciju ietvaros. Ādažu vidusskola ir Garkalnei tuvākā un lielākā vidējās vispārīgās izglītības iestāde, kurā mācās daudzi Garkalnes novada izglītojamie. Ulbrokas vidusskola atrodas trīs reizes tālāk, un nepastāv nekāds sabiedriskā transporta savienojums ar Garkalnes novada ciematiem. Arī pēc šo pašvaldību apvienošanas jaunieši turpinātu iegūt izglītību sev tuvākajās vidusskolās ar atbilstošu novada budžeta finansējumu. Apvienojot Garkalnes un Ādažu novadus, būtu iespējams nodrošināt arī saskaņotu Baltezera krastu apsaimniekošanu, uzlabot kopīgos infrastruktūras attīstības projektus un vienotu izglītības politiku, samazinot starp pašvaldībām pārskaitāmo līdzekļu apjomu par izglītības pakalpojumiem. Kā alternatīva būtu iespējama novada dalīšana, Ropažiem tuvākos ciemus iekļaujot Ulbrokas novadā, ņemot vērā iespējamos publiskās apspriešanas rezultātus.

Iniciatīvas parakstītāji 1'138

Garkalnes un Ādažu apvienošanas priekšlikums ir iesniegts ministrijā. Paldies parakstītājiem par atbalstu!12. Sep

Ātrāk nekā mēneša laikā Arņa Lasmaņa iniciatīva "Apvienot Garkalnes un Ādažu novadus" platformā ManaBalss ir guvusi noteikto atbalstītāju parakstu skaitu un otrdien, 11. septembrī, ir iesniegta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Autors un vairāk nekā tūkstotis atbalstītāju lūdz ministriju izskatīt iepriekšminēto iniciatīvu un rast risinājumu pašvaldību reformas ietvaros, lai Garkalnes novads netiktu pievienots Ulbrokai, bet gan Ādažu novadam.

"Garkalnes novads ir cieši ģeogrāfiski, izglītības un valsts drošības jomā saistīts ar Ādažu novadu," kolektīvajā iesniegumā ministrijai argumentē A. Lasmanis. Savukārt "saistība ar Stopiņu novadu un Ulbroku ir visai vāja, un ar Ropažiem ‒ tīri vēsturiska".

Tāpēc vēlamais risinājums pēc iesniedzēju domām ir Garkalnes novada apvienošana ar Ādažu novadu, vai arī sadalīšana, ņemot vērā atsevišķu ciematu atšķirīgo viedokli. Patlaban plānotais dalījums pa A2 šoseju to neatspoguļo.