Pārstāvis: Līga DambePublicēta: pirms 21 dienām

ĀRVALSTU STUDENTIEM DRAUDZĪGAS VALSTS UN PAŠVALDĪBAS IESTĀDES

Jau parakstījuši 52

Jau kopš 2005. gada pieaug ārvalstu studentu skaits, un pieaug arī problēmas valodas barjeru dēļ. No tām cieš gan paši studenti, gan arī valsts - gan ekonomiski, gan prestiža ziņā uz citu valstu fona. Ar šīs iniciatīvas palīdzību vēlamies uzlabot komunikāciju starp ārvalstu studentiem un valsts un pašvaldību iestādēm, nosakot, ka pirmajā gadā pēc ierašanās Latvijā ārvalstu studenti oficiālajās iestādēs ir tiesīgi saņemt informāciju arī angļu, ne tikai latviešu valodā. Šādi tiktu novērsti arī valsts valodas lietojuma iespējamie pārkāpumi.

Attiecīgi piedāvājam grozīt Valsts valodas likuma 8. panta 1. punktu, kas paredz, ka "valsts un pašvaldību iestādēs, tiesās un tiesu sistēmai piederīgās iestādēs, valsts un pašvaldību uzņēmumos, kā arī uzņēmējsabiedrībās, kurās lielākā kapitāla daļa pieder valstij vai pašvaldībai, lietvedībā un dokumentos lietojama valsts valoda. Sarakste un cita veida saziņa ar ārvalstīm var notikt svešvalodā". Likuma grozījumos piedāvājam pievienot noteikumu, ka pirmajā mācību gadā ar ārvalstu studentiem oficiālā saziņa var notikt svešvalodā - angļu valodā.

Veidojot labāku komunikāciju ar ārvalstu studentiem, var izvairīties no nejaušas likumu pārkāpšanas un no sodiem. Ja iebraucēji saņems informāciju angļu valodā, tad vairs nebūs arī iespējas rast attaisnojumus, lai izvairītos no informācijas sniegšanas. Tā tiks ietaupīti arī nodokļu maksātāju līdzekļi, jo informēta sabiedrība ir atbildīgāka, atvērtāka un iesaistītāka, un ieguvēji būs ne vien jaunie studenti, bet arī valsts.

Pievienots dokuments

arvalstustudentiemdraudzigasvalstsunpasvaldibasiestades1.pdf 320 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 52

Oficiālo iestāžu informācija ārvalstu studentiem – arī angliski?pirms 15 dienām

Vai pirmajā gadā pēc ierašanās Latvijā ārvalstu studenti oficiālajās iestādēs varētu saņemt informāciju arī angļu, ne tikai latviešu valodā?

Par to diskutēsim kārtējā raidījumā "Mana Balss"!

Nāc uz ierakstu studijā otrdien, 14. janvārī, plkst. 18:45 (ierašanās no 18:30) Rīgā, Blaumaņa ielā 32! Ēterā skaties svētdien, 19. janvārī, plkst. 20.00!

Diskutēs:
Laura Freimane, iniciatīvas autore
Hosams Abu Meri, ārsts
Imants Bergs, augstskolas "Turība" studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors
Marija Golubeva, 13. Saeimas deputāte (A/P), Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekle
Diskusiju moderē: Ansis Klintsons

Nosakot labāku komunikāciju ar ārvalstu studentiem, var izvairīties no nejaušas likumu pārkāpšanas un no sodiem. Ja iebraucēji saņems informāciju angļu valodā, tad vairs nebūs arī iespējas rast attaisnojumus, lai izvairītos no informācijas sniegšanas. Tā tiks ietaupīti arī nodokļu maksātāju līdzekļi, jo informēta sabiedrība ir atbildīgāka, atvērtāka un iesaistītāka, un ieguvēji būs ne vien jaunie studenti, bet arī valsts.

Raidījuma "Mana Balss" projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild RīgaTV 24.