Iniciatīvas prasība ir daļēji izpildīta vēl pirms iesniegšanas.

Pārstāvis: Normunds ZīlisPublicēta: 22. Apr

ATCELT CENTRALIZĒTOS EKSĀMENUS

Sakarā ar pašreizējo ārkārtas situāciju valstī, vajag atcelt centralizētos eksāmenus 9. un 12. klasēm - nevis katru nedēļu pārcelt tos vēlākā vasarā.

Piedāvātais risinājums ir atcelt centralizētos eksāmenus. Nepieciešamo zināšanu pārbaudi pirms iestāšanās augstskolā varētu veikt pati augstskola ar pašu veidotiem eksāmeniem. Priekšmetu atzīmes vērtēt pēc gada atzīmju vērtējuma.

Tā visiem būs skaidrība par notiekošo, nevis neziņa un pastāvīgi mainīgi plāni atkarībā no situācijas. Skolotājiem nebūs tik liela slodze, jo nevar katram bērnam veltīt tik daudz laika, cik tas īstenībā vajadzīgs. Augstskolas varēs veidot iestājeksāmenus pēc saviem kritērijiem, kas labāk parādīs eksaminējamo atbilstību izvēlētajam mācību kursam. Skolēni varēs mācīties tos priekšmetus, kuri viņiem tiešām ir svarīgi, kā arī netiks atņemts brīvais laiks. Vēl ir ļoti svarīgi, ka pašreizējos apstākļos visiem skolēniem nav vienādu iespēju gatavoties eksāmeniem. Tas paredzami - un nelīdztiesīgi - ietekmētu arī eksāmenu rezultātus.

Iniciatīvas parakstītāji 10'066

Apstiprināts 12. klašu eksāmenu grafiks; 9. klasēs eksāmenu nebūs pirms 24 dienām

Izglītības un zinātnes ministrijas ieceri par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2019./2020. mācību gadā, ceturtdien, 30. aprīlī, apstiprināja valdība, ziņo LSM.

Tas nozīmē, ka 9. klašu absolventiem šogad eksāmeni nenotiks, bet vidusskolu absolventiem eksāmeni gan notiks.

Devītajās klasēs izņēmums būs mazākumtautību skolas, kuru 9. klašu absolventi drīkstēs kārtot latviešu valodas eksāmenu.

Iniciatīvas autora video komentāru skaties šeit!

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības video komentāru skaties šeit!

Avots: LSM

Centralizēto eksāmenu jautājumu šonedēļ skatīs Saeimāpirms 27 dienām

Saeimas darba kārtībā otrdien, 28. aprīlī, ir jautājums “Par valsts pārbaudes darbiem 9.klasēm un 12.klasēm un studentu uzņemšanas kārtību augstskolās”.

Izskatāmā tēma atbilst ManaBalss autora iniciatīva “Atcelt centralizētos eksāmenus”. Tos, kas atbalsta šo prasību, aicinām turpināt paust savu viedokli un popularizēt šo iniciatīvu!

Jautājums tiks skatīts Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijā trešdien plkst. 12:00 attālināti videokonferences formātā, lasāms Saeimas mājaslapā.

Uz sēdi ir uzaicināti pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts izglītības satura centra, Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes.

Avots: LR Saeima