Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Jānis JēkabsonsPublicēta: 16. Oct

ATLIKT PARTIJU FINANSĒJUMA PIEAUGUMU LĪDZ NĀKAMĀS - 14. SAEIMAS - IEVĒLĒŠANAI

Aicinām 13. Saeimas deputātus neatbalstīt sasteigto likumprojektu, kas paredz būtisku valsts finansējuma palielinājumu politiskajām partijām jau no nākamā gada!

Saeimas darba kārtībā ir iekļauts likumprojekts “Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā”, kas cita starpā paredz no 2020. gada 1. janvāra būtiski palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām. Ja līdz šim par katru Saeimas vēlēšanās saņemto balsi partijas, kuras bija pārvarējušas 2% slieksni, saņēma 0,71 euro, tad līdz ar jaunajiem grozījumiem finansējums palielināsies līdz 4,50 euro par katru balsi. Papildus šim partijas, kuras ir pārvarējušas 5% slieksni, katru gadu no valsts budžeta saņems 100 000 euro. Šim mērķim no valsts budžeta katru gadu tiks atvēlēti 4,5 miljoni euro līdzšinējo 600 000 euro vietā. Saite uz likumprojektu: https://titania.saeima.lv/LIVS13/saeimalivs13.nsf/0/F1AA596E1C2FF237C22584900065AFE0?OpenDocument Likumprojekts tiks skatīts Saeimā steidzamības kārtībā kopā ar valsts budžetu Tas nozīmē, ka kvalitatīvām diskusijām par to nebūs atvēlēts pietiekami daudz laika. Lai arī likumprojekta mērķis ir mazināt politisko partiju atkarību no sponsoriem, mēs uzskatām, ka šāda sasteigta un uz jau esošo Saeimu attiecināma kārtība neveicinās sabiedrības uzticību valsts pārvaldei, iznīcinās politisko konkurenci starp Saeimā ievēlētajām un citām partijām, kā arī būtiski samazinās jaunu politisko spēku ienākšanu politikā. Uzskatām, ka nepārdomātā, tikai divos lasījumos steidzamā kārtā virzītā iniciatīva par finansējuma palielināšanu politiskām partijām, nevērtējot citas būtiskas prioritātes un likumos noteiktās saistības, neliecina par atbildīgu attieksmi pret nodokļu maksātāju naudu. Turklāt, balsojot par finansējuma palielināšanu pašiem sev, sākot jau ar nākamā gada 1. janvāri un nesagaidot jaunas Saeimas vēlēšanas, politiķi riskē nonākt interešu konfliktā, kas degradētu politisko vidi Latvijā.

Atbildīgu pārvaldību. Kamēr nav izpildīti vēlētājiem dotie solījumi un kamēr netiek pildīti likumos paredzētie pienākumi paaugstināt algu pedagogiem un medmāsām, politiskās partijas nedrīkst pašas sev piešķirt avansu uz vēlētāju uzticības rēķina.

Pievienots dokuments

par_partiju_finansejumu.pdf 130 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 13'169

Sevišķi strauji atbalstu guvušais priekšlikums ir iesniegts Saeimāpirms 19 dienām

Aicinājums Saeimai neatbalstīt politisko partiju valsts finansējuma palielinājumu jau no nākamā gada ir iesniegts parlamentā.

Nepilnās divās nedēļās iedzīvotāju izrādītais atbalsts šai iniciatīvai ir otrais lielākais ManaBalss vēsturē.

Jāņa Jēkabsona publicētais aicinājums atlikt partiju finansējuma pieaugumu līdz nākamās Saeimas ievēlēšanai nepieciešamos desmit tūkstošus parakstu platformā ManaBalss ieguva 12 dienu laikā. Vēl vienu dienu tika vākti paraksti drošības apsvērumu dēļ – lai pēc to saskaņošanas ar iedzīvotāju reģistru leģitīmo parakstu daudzums pilnīgi noteikti būtu Saeimas kārtības rullim atbilstīgais.

Likums nosaka, ka "ne mazāk kā 10 000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu, ir tiesības iesniegt Saeimai kolektīvo iesniegumu". ManaBalss autoru sabiedriskās un politiskās aktualitātes mēdz mobilizēt arī Latvijas nepilsoņus. ManaBalss komandas vērtējumā šie tad arī ir paraksti, kas pēc pārbaudes PMLP galvenokārt tiek atsijāti kā neatbilstīgi. Šis mūsu vērtējumā ir vēl viens labs iemesls un pamudinājums nepilsoņiem apsvērt naturalizēšanos – lai Latvijas iedzīvotāju pilsoniskā līdzdalība būtu tiešām aptveroša un efektīva.

Jānorāda, ka vēl ātrāk par pašreizējo iniciatīvu atbalstu ir guvusi tikai 2014. gadā virzītais priekšlikums par bankas "Citadele" pārdošanas pārtraukšanu". Tas pilsoņu atbalstu guva deviņās dienās.

Avots: ManaBalss

Vai atlikt partiju finansējuma pieaugumu līdz 14. Saeimas ievēlēšanai? – Top RīgaTV 24 raidījumspirms 27 dienām

Vai jau no nākamā gada jāpalielina valsts finansējums politiskajām partijām? ‒ Par to diskutēsim @RīgaTV 24 kārtējā raidījumā "Mana Balss".

Nāc uz ierakstu studijā otrdien, 22. oktobrī, plkst. 18:45 (ierašanās no 18:30) Rīgā, Blaumaņa ielā 32! Ēterā skaties svētdien, 27. oktobrī, plkst. 20.00!

Diskutēs:
Jānis Jēkabsons, iniciatīvas autors
Vjačeslavs Dombrovskis, 13. Saeimas deputāts (S)
Liene Gātere, biedrības "Sabiedrība par atklātību – Delna" direktore
Arvils Ašeradens, 13. Saeimas deputāts (JV)
Diskusiju moderē: Ansis Klintsons

Partiju finansēšana no valsts budžeta sākta 2012. gadā. Vienlaikus Latvijas partijas joprojām no privātajiem ziedotājiem saņem krietni vairāk nekā no Valsts kases. Tāpēc pastāv bažas, ka politiskie lēmumi tiek pieņemti sponsoru interesēs. Jaunais likumprojekts paredz palielināt finansējumu partijām, par katru saņemot balsi Saeimas vēlēšanās no 0,71 eiro līdz 4,5 eiro.

Raidījuma "Mana Balss" projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild RīgaTV 24.