Likums ir pieņemts!

Pārstāvis: manabalss.lvPublicēta: 08. Jun (2011)

ATVERAM OFŠORUS

Vēlamies, lai Latvijai būtu lielākas iespējas cīnīties ar krāpniecīgām ofšoru shēmām. Vēlamies, lai tiktu pieņemtas likuma izmaiņas, kas atvieglotu darbu tiesībsargājošām iestādēm, skaidrojot, kas ir patiesie ofšoru naudas saņēmēji. Vēlamies, lai uzņēmējus, kas melos par ofšoru patiesā labuma guvējiem, varētu sodīt par apzinātu nepatiesu ziņu sniegšanu.

Nepieciešams, lai Saeima grozītu likumus, lai uzliktu par pienākumu uzņēmumiem, kam vismaz 25% īpašnieku paslēpušies ārzonu pastkastīšu firmās, jāatklāj to patiesie labuma guvēji. Grozījumus pavasarī pieņēma Valdība un nosūtīja izskatīšanai Saeimas deputātiem. Bet Tautsaimniecības komisijā tie iestrēga, jo Andris Šķēle ieteica no Tieslietu ministrijas priekšlikumiem atteikties. Par A.Šķēles ideju iestājās ZZS, Saskaņas Centrs un Par Labu Latviju. Tādējādi ZZS, Saskaņas Centrs un Par Labu Latviju mērķtiecīgi bloķē mūsu valsts iespējas nodrošināt caurspīdīgu uzņēmējdarbību.

Ofšori ir veids kā uzņēmēji var paslēpt savas pēdas, gan izvairīties no nodokļu maksāšanas. Tas apdraud uzņēmējdarbības caurspīdīgumu, kavē ārvalstu investīcijas un padara mūsu valsti labvēlīgāku koruptīvām un negodīgām shēmam, turklāt mūsu tiesībsargājošās institūcijas ir bezpalīdzīgas. Šī ir ļoti vienkārš solis uz mazliet labāku valsti. Tāpēc pieprasām Saeimu un attiecīgās komisijas izskatīt un pieņemt šo likumprojektu paātrinātā kārtā.

Iniciatīvas parakstītāji 12'276

Saeima tomēr nosaka aizliegumu 'ofšoru' uzņēmumiem piedalīties publiskajos iepirkumos!27. Apr

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas paredz aizliegumu publiskajos iepirkumos piedalīties ārzonu uzņēmumiem.

Iepriekš Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija bija lēmusi no likumprojekta izslēgt šo normu. Tomēr ceturtdien Saeimas balsojumā komisijas nostāja netika atbalstīta.

Valsts prezidenta kancelejā norādīja, ka apstiprinātie grozījumi Publisko iepirkumu likumā novērš Valsts prezidenta 1.februārī Saeimai nosūtītajā vēstulē paustās iebildes par likumā trešajā lasījumā sasteigti ietverto normu neatbilstību Eiropas Savienības tiesībām un ar to saistītajiem zaudējumu valsts budžetam riskiem. "26. aprīlī Saeimā apstiprinātie likuma grozījumi ir novērsuši šos riskus," pauda kancelejā.

Padalies ar ziņu tālāk!

AUTORS: ZIņAS MB

Gadi iet, bet problēmas paliek. "Ofšori" kā bija, tā ir klātesoši - vai turpmāk ļaus tiem piedalīties publiskajos iepirkumos?19. Apr

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Publisko iepirkumu likumā, atsakoties no tajos iepriekš iekļautās normas par aizliegumu publiskajos iepirkumos piedalīties «ofšoriem».

Komisija nolēma no likumprojekta izslēgt normas par aizliegumu publiskajos iepirkumos piedalīties uzņēmumiem, kas reģistrēti zemu nodokļu vai beznodokļu valstī, kā arī šādiem uzņēmumiem piederošiem uzņēmumiem no Latvijas.

Kā ziņots, Saeima 1.februārī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Publisko iepirkumu likumā, ar kuriem tiek aizliegts publiskajos iepirkumos piedalīties zemu nodokļu valstī reģistrētiem uzņēmumiem, kā arī šādiem uzņēmumiem lielā mērā piederošiem pretendentiem no Latvijas. Attiecīgos priekšlikumus bija iesniegusi nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK.

Toreiz grozījumi nesaņēma viennozīmīgu atbalstu, jo izskanēja bažas, ka tie varētu nebūt atbilstoši Eiropas Savienības (ES) regulējumam.

Vējonis atgrieza šo likumprojektu atkārtotai izskatīšanai parlamentā. Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) Valsts prezidents norādīja uz pieļautajām būtiskajām nepilnībām galīgajā lasījumā virzītajās normās par pretendentu izslēgšanu no iepirkumiem, kas neļaus sasniegt normu deklarētos mērķus un var radīt papildus izdevumus un zaudējumus valsts budžetam saistībā ar iespējamiem ES tiesību pārkāpumiem.

«Jau septīto reizi Saeimā atgriežu likumu otrreizējai caurlūkošanai galīgajā lasījumā sasteigti virzītu un pienācīgi neizstrādātu priekšlikumu dēļ. Publisko iepirkumu likuma grozījumi uzskatāmi parāda, ka trešais lasījums nav īstais laiks, lai piedāvātu risinājumus, kas iepriekšējos lasījumos nav apspriesti un pienācīgi izstrādāti. Šāds sasteigts un nepārdomāts likumdošanas process nav Latvijas iedzīvotāju interesēs,» norādīja Valsts prezidents.

Vējonis arī vērsa uzmanību uz likumā ietvertajām strīdīgajām normām, kas Latvijā reģistrētus uzņēmumus nostāda nelabvēlīgākā situācijā, salīdzinot ar ārvalstīs reģistrētajiem uzņēmumiem, kuru kapitāldaļu (akciju) īpašnieki ir reģistrēti zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās.

Valsts prezidents atbalstīja strīdīgo normu deklarētos mērķus, tomēr aicināja pievērst uzmanību spēkā esošajam Publisko iepirkumu likumam. Publiskie līdzekļi un publiskais finansējums var tikt piešķirts tikai tādām personām, kas nomaksājušas nodokļus un izpildījušas savas saistības pret valsti. Tā ir pašsaprotama un loģiska prasība, kas ir noteikta likumā un ir spēkā jau daudzus gadus.

«Ieguldot ES fondu līdzekļus 2014.-2020.gada plānošanas periodā sabiedrības labklājības, ekonomikas izaugsmes un ilgtspējīgas attīstības sekmēšanai, nedrīkstam apzināti un mērķtiecīgi radīt priekšnoteikumus, lai valsts budžets ciestu zaudējumus, nevis iegūtu papildus ieņēmumus,» vēstulē Saeimas priekšsēdētājai norādīja Valsts prezidents.

Dalies ar ziņu savos sociālajos tīklos!

Ziņas avots: leta.lv

AUTORS: ZIņAS MB

Ofšori atvērti!!!11. Jul (2011)

Piektdien Saeima otrajā - galīgajā lasījumā nobalsoja PAR ofšoru atvēršanu. Tas ir pierādījums, ka kopā mēs varam.

AUTORS: LAURA ZVEJNIECE

Hei, mums kopā izdevās! Vakar Saeima 1. lasījumā nobalsoja par ofšoru atvēršanu!17. Jun (2011)

Saeima 1. lasījumā nobalsoja PAR grozījumu pieņemšanu. Līdz Jāņiem Saeima pieņem idejas uzlabojumiem. Iniciatīva tiks pieņemta jūlija sākumā

AUTORS: KRISTOFS BLAUS

Zatlers sola Saeimā iesniegt ManaBalss.lv iniciatīvu par ārzonām14. Jun (2011)

Valdis Zatlers iesniegs Saeimā izskatīšanai iniciatīvu par ārzonu īpašnieku publiskošanu, ja savāksies 10'000 parakstu

AUTORS: KRISTOFS BLAUS

Par ofšoru atvēršanu jau vairāk kā 1700 parakstu!09. Jun (2011)

Nepilnu 24 stundu laikā kopš iniciatīvas publicēšanas, izdevies pulcēt vairāk jau 1747 atbalstītājus. Turpinām, aktīvi ziņojam!