Iniciatīva ir daļēji atbalstīta!

Pārstāvis: Jānis VanagsPublicēta: 08. Feb (2016)

SAMAZINĀT PVN IKDIENĀ NEPIECIEŠAMAJIEM VESELĪGAJIEM PRODUKTIEM, PALIELINĀT KAITĪGAJIEM!

Ierosinu samazināt PVN nodokli veselīgai pārtikai un kompensēt šo samazinājumu palielinot PVN nodokli produktiem, kuri ikdienas uzturā nav nepieciešami un mēdz būt pat neveselīgi.

Veselībai nepieciešamiem un veselīgiem pārtikas produktiem samazināt PVN likmi līdz 5%. Produkti, kam piedāvāju samazināt PVN likmi - svaigai gaļai, svaigām zivīm, pienam, kefīram, biezpienam, olām, pilngraudu produktiem, medum, latvijas apstākļos izaudzējamiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Lai kompensētu paredzamos nodokļu ieņēmumu zaudējumus, kas radīsies samazinot PVN veselīgajiem pārtikas produktiem, piedāvāju palielināt PVN produktiem, kas ikdienas uzturā nav nepieciešami un daudzos gadījumos pat ir neveselīgi un dzīvībai bīstami lietojot tos pārmērīgi. Mans piedāvājums ir pacelt šiem pārtikas produktiem PVN līdz 31%. Piedāvāju pacelt PVN likmi šādiem pārtikas produktiem - saldinātiem dzērieniem, enerģijas dzērieniem, cukura konditorejas izstrādājumiem, miltu konditorejas izstrādājumiem un visiem produktiem, kuru sastāvā sāls ir vairāk par 1,25g uz 100g produkta. Pārtikas produktus, kas satur transtaukskābes ir jāaizliedz.

Sabiedrībai kļūs pieejamāki Latvijā ražotie veselībai nepieciešamie pārtikas produkti. Ieguvējs būs patērētājs, jo produkti, kam ir jābūt mūsu ikdienas uzturā kļūs krietni lētāki. Iegūs arī vietējais uzņēmējs, jo svaigā gaļa, dārzeņi, augļi, ogas, zivis, medus, piena produkti tiks aplikti ar mazāku PVN, līdz ar to palielināsies noiets.

Saeimas lēmums par iniciatīvu25. Jan (2018)

Pamatojoties uz 2017. gada 22. novembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz, ka, sākot no 2018. gada 1. janvāra, svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem tiks piemērota nodokļa samazinātā likme piecu procentu apmērā, atzīst 10 015 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Samazināt PVN ikdienā nepieciešamajiem, veselīgajiem produktiem, palielināt kaitīgajiem!” par apmierinātu daļā, kas attiecas uz iesniegumā izvirzīto prasījumu samazināt pievienotās vērtības nodokli Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem.

Savukārt pamatojoties uz Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvju un citu institūciju sniegtajiem viedokļiem un ņemot vērā to, ka Eiropas Savienības direktīvas neparedz vairāk kā vienas pievienotās vērtības nodokļa standartlikmes un divu samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmju piemērošanu, kā arī to, ka valdības atbalstītās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018. – 2021. gadam neparedz nodokļu paaugstināšanu, noraidīt kolektīvo iesniegumu daļā par pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes noteikšanu pārējiem kolektīvajā iesniegumā minētajiem pārtikas produktiem un pievienotās vērtības nodokļa likmes palielināšanu kaitīgiem produktiem.

Dalies ar ziņu savos sociālajos tīklos!

AUTORS: ZIŅAS MB

Lemj turpināt iniciatīvas izvērtēšanu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā13. Nov (2017)

25. oktobrī notika sākotnējās izvērtēšanas sēde komisijā. Piedalījās Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas, Latvijas Pārtikas Uzņēmumu Federācijas pārstāvji. Tika nolemts turpināt iesnieguma izvērtēšanu komisijā.

Dalies ar jaunumiem!

AUTORS: ZIŅAS MB

Iespējamie šķēršļi idejas ieviešanas procesā un iniciatīvas pārstāvja komentārs par paveikto02. Oct (2017)

Deputāti idejiski pauž atbalstu šādam priekšlikumam, tomēr noprotams, ka tālāka virzība nebūs viegla. Priekšlikums samazināt likmi veselīgajiem produktiem varētu vismaz daļēji tikt realizēts, to paredz jau šobrīd apstiprinātais priekšlikums samazināt PVN likmi Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

Lielākas grūtības gan sagādās likmes palielināšana neveselīgo produktu grupai. Pašlaik nav skaidrs, kā šādas izmaiņas ietekmēs nodokļu ieņēmumus budžetā. Turklāt jaunas PVN likmes varētu būt pretrunā ES direktīvām un valdības nodokļu politikas pamatnostādnēm, kas neparedz nodokļu paaugstināšanu.

Saeimas iesniegumu komisijas deputāti turpinās vērtēt šo iedzīvotāju iniciatīvu kopā ar Finanšu, Ekonomikas un Veselības ministriju, kā arī citu atbildīgo iestāžu pārstāvjiem.

Iniciatīvas pārstāvis Kārlis Vanags secina, ka: "sakarā ar pagājušo sēdi, biju apmierināts ar uzņemšanu un iniciatīvas izskatīšanu kopumā. Adekvāti un pamatoti komentāri, kā arī ieteikumi, ko varētu noprecizēt un uzlabot sniedza sava veida motivāciju turpināt aktīvāk izpētīt iniciatīvas plusus un mīnusus, un mēģināt rast risinājumu, kā visefektīvāk šo iniciatīvu varētu realizēt, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju un valsts stāvokli. Par turpmāko iniciatīvas attīstīšanu varu teikt, ka mēģināšu izpētīt iniciatīvas nepieciešamību un efektivitāti, kādu tā varētu sniegt Latvijas valstij un iedzīvotājiem un jau nākamajā sēdē censtīšos ar vēl vairāk pamatotiem argumentiem aizstāvēt mūsu izvirzīto iniciatīvu un virzīt tās attīstību."

Seko līdzi iniciatīvas attīstībai!

Ziņas avots: ekonomika.lv

AUTORS: ZIŅAS MB

Iniciatīvas pārstāvis Kārlis Vanags 27. septembrī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē prezentēja ideju par PVN palielināšanu kaitīgajiem un PVN samazināšanu kaitīgajiem produktiem27. Sep (2017)

Savā prezentācijā pārstāvis minēja citu valstu pieredzi šajā jautājumā, kuru vērtēja pozitīvi komisijas priekšsēdētāja biedre. Arī citi komisijas deputāti atbalstīja iniciatīvas ideju, tomēr rosināja jautājumu apspriest plašāk nākamajā sēdē, kad tiks aicināti eksperti, Ekonomikas ministrs, Finanšu, Zemkopības, Veselības ministri, kā arī Tiesībsargs.

Sēdes noslēgumā tika lemts par iniciatīvas virzīšanu tālākai izskatīšanai.

Dalies ar jaunumiem un seko līdzi iniciatīvas attīstībai!

AUTORS: ZIŅAS MB

Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi samazinās no 21% līdz 5%, 8. septembrī ārkārtas sēdē vienojās Ministru kabinets11. Sep (2017)

Kā skaidroja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Latvijā raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām PVN likmi samazinās uz trim gadiem. Tuvojoties termiņa beigām, tiks izvērtēts, vai PVN samazināšana nesusi iepriekš plānotos ieguvumus, tostarp, vai devusi plānoto atspērienu vietējiem ražotājiem.

Saraksts ar ogām, dārzeņiem un augļiem, kuriem būtu jāievieš samazinātā 5% PVN likme, ir plašs. Tajā ir āboli, bumbieri, ķirši, plūmes, zemenes, avenes, upenes, kartupeļi, tomāti, kāposti, gurķi, pākšaugi, rāceņi un daudz citu produktu, liecina iepriekš valdībā iesniegtais ZM informatīvais ziņojums.

Šobrīd augļu, ogu un dārzeņu nozarē pastāv izteikti liels cenu kropļošanas risks, jo šajā nozarē darbojas liels mazo tirgotāju skaits, kuri tirgojas dažādos tirdziņos, izvairoties no PVN maksāšanas, vērš uzmanību ziņojuma autori. Līdz ar to šie tirgotāji ir konkurētspējīgāki salīdzinājumā ar tirgotājiem, kuri darbojas legālajā tirdzniecībā.

Valsts budžeta zaudējumi samazinātās 5% PVN likmes ieviešanas rezultātā prognozējumi robežās no 3,9 līdz 5,7 miljoniem eiro. Šādi aprēķini izdarīti, pieļaujot, ka, piemērojot samazināto PVN, apmēram 20% no nelegāli tirgotiem Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem varētu nonākt legālajā tirdzniecībā.

Tāpat aprēķinos ņemts vērā, ka patērētāju ietaupītie līdzekļi valsts budžetā atgriezīsies, jo iedzīvotāji tos iztērēs citiem pārtikas produktiem vai citām precēm un pakalpojumiem, par kuriem maksās PVN.

Iepriekš Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) portālu "Delfi" informēja, ka atbalsta ZM ierosinājumu samazināt PVN likmi atsevišķām produktu grupām. LPTA uzsvēra, ka atbilstoši PVN kritumam tiks samazinātas arī preču cenas veikalu plauktos.

Vairākas iniciatīvas izvietotas arī platformā "Manabalss.lv" - vairāk nekā 14 tūkstošu cilvēku ir parakstījušies par pazeminātu PVN pārtikai, savukārt vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku parakstījušies par pazeminātu PVN "ikdienā nepieciešamajiem veselīgajiem produktiem" un paaugstinātu PVN kaitīgajiem produktiem.

Dalies ar jaunumiem un seko līdzi iniciatīvas attīstībai!

Ziņas avots: delfi.lv

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Tirgotāji: Samazinot PVN pārtikai, mazināsies arī preču cenas plauktos31. Aug (2017)

Gadījumā, ja valdība atbalstīs Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu samazināt pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai un atsevišķām produktu grupām, preču cenas samazināsies arī veikalos, sacīja veikalu ķēžu «Maxima», «Rimi» un «Narvesen» pārstāvošās Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš arī uzsvēra, ka LPTA biedri pauž atbalstu PVN likmes samazināšanai svaigiem augļiem un dārzeņiem. Vienlaikus Krūzītis prognozēja, ka PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem samazinātu Latvijā nelikumīgi ievesto produktu apjomu.

«Latvijas pārtikas mazumtirgotāji viennozīmīgi atbalsta ieceri samazināt PVN nodokļa likmes svaigiem dārzeņiem un augļiem. Pašlaik Latvijā tiek ievests liels apjoms nezināmas izcelsmes svaigu dārzeņu un augļu, kas mazumtirdzniecībā tiek pārdoti, nemaksājot PVN. Kā apliecinājuši pašmāju augļu un dārzeņu ražotāji, samazinot PVN likmi svaigiem dārzeņiem un augļiem, saruks valstī nelikumīgi ievesto produktu apjoms un secīgi arī ēnu ekonomikas īpatsvars nozarē,» skaidroja Krūzītis.

Atbalstot diferencētas PVN likmes piemērošanu pārtikai un tās atsevišķām produktu grupām, LPTA biedri ZM iepriekš norādījuši, ka PVN likmes izmaiņu gadījumā svaigu augļu un dārzeņu cenas proporcionāli tiks samazinātas arī veikalu plauktos.

«Līdzīgi kā 2012.gadā, arī šobrīd «Rimi», «Maxima», «Narvesen» un vairāki citi tirgotāji savu apņemšanos ir gatavi paust, kopā ar valdības pārstāvjiem parakstot memorandu par cenu samazināšanu,» atzīmēja Krūzītis.

Kā ziņots, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) varētu atbalstīt ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem PVN likmi samazināt no 21% līdz 5%, ja tiktu ievēroti vairāki priekšnosacījumi. FM varētu atbalstīt PVN samazināšanu ar vairākiem priekšnosacījumiem - ja tiek atbalstīti vietējie ražotāji, samazinās cenas pircējiem un ja tas atbilst valdības budžeta prioritātēm.

Valdība šodien vērtēs ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem PVN likmi samazināt no 21% līdz 5%.

Valdības sēdei sagatavotajā ZM informatīvajā ziņojumā «Par pievienotās vērtības nodokļa likmes diferencēšanu pārtikai» teikts, ka tikai tad nozarē būšot iespējams panākt pozitīvāko un lielāko efektu, lai novērstu uzņēmēju darbošanos nelegālajā ekonomikā, kā arī veicinātu legālajā tirgū darbojošos augļu, ogu un dārzeņu ražotāju konkurētspēju.

FM un Ekonomikas ministrijas atzinumos par ZM sagatavoto informatīvo ziņojumu teikts, ka ZM priekšlikums nav atbalstāms.

LPTA ir dibināta 2010.gadā, un tajā apvienojušies pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumi «Narvesen», «Maxima» un «Rimi». LPTA iestājas par sakārtotu mazumtirdzniecības nozari, kurā par nozīmīgākajām izvirzītas pircēja intereses iegādāties labas kvalitātes, drošu pārtiku par atbilstošu cenu. Tādējādi LPTA darbības fokusā ir jautājumi, kas skar pārtikas mazumtirdzniecības attīstību. Tāpat asociācija līdzdarbojas un sniedz nepieciešamo ekspertīzi jautājumos, kas skar sakārtotu biznesa vidi Latvijā.

Ziņas avots: tvnet.lv

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Iniciatīva iesniegta Saeimā!29. Aug (2017)

Šodien, 29. augustā, iniciatīva veiksmīgi tika iesniegta Saeimā!

Sagaidāms, ka ekspertu sēde, kurā iniciatīvas autoram būs iespēja aizstāvēt iniciatīvu, kā arī uzaicināt ekspertus no savas puses - norisināsies tuvākajās nedēļās!

Ja tu vēlies palīdzēt iniciatīvas autoram atrast ekspertus (individuālos jomas pārzinējus vai organizācijas), kas atbalsta iniciatīvu - lūdzu raksti uz [email protected]!

Kopā palīdzēsim iniciatīvu virzīt Saeimā un padarīt pieejamākus veselīgos pārtikas produktus ik katram!