Pārstāvis: Valērijs SičovsPublicēta: pirms 24 dienām

PAR DZĪVNIEKU TIESĪBĀM DZĪVOT

Mainīt Dzīvnieku aizsardzības likuma 50. pantā noteiktos termiņus ("..dzīvnieka eitanāziju atļauts veikt, ja..") 5. punktu ("..klaiņojošam dzīvniekam 14 dienu laikā nav atrasts tā iepriekšējais īpašnieks vai jauns turētājs..") un 7. punktu ("..30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par dzīvnieka konfiskāciju, neizdodas atrast tam jaunu īpašnieku..").

Piedāvāju mainīt abus minētos punktus, pagarinot dzīvnieku turēšanas termiņu pirms to eitanāzijas uz 60 dienām, tā pagarinot veselu dzīvnieku dzīvi, kuri tiek nogalināti tikai tāpēc vien, ka tiem vairs nav īpašnieku un tie ir nonākuši patversmē. Uzlikt par pienākumu pašvaldībai uzturēt patversmē nonākušu fiziski veselu dzīvnieku nevis 14 vai 30 dienas, bet 60 dienas, attiecīgi par to rūpējoties.

Sabiedrība šādi izrādīs humānu attieksmi pret dzīvniekiem - grūtībās nonākot mūsu pašu, cilvēku, vainas dēļ, tiem būs ilgāks laiks lai atrastu saimnieku, un dzīvotu.

Iniciatīvas parakstītāji 1'535

Paralēli iniciatīvai Saeimā virza priekšlikumu dubultot dzīvnieku uzturēšanas laiku patversmēspirms 4 dienām

Saeima ir konceptuāli atbalstījusi jautājuma par dzīvnieku uzturēšanas patversmēs laika pārskatīšanu izskatīšanu parlamentā.

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā paredz palielināt dzīvnieku uzturēšanas laiku patversmē no pašreizējām 14 dienām līdz 30 dienām, lai dotu iespēju dzīvnieku pilnvērtīgi sagatavot un piedāvāt adopcijai. Tas arī vairotu iespēju samazināt veselo un dzīvotspējīgo dzīvnieku eitanāziju skaitu.

Saeimas konceptuālais atbalsts izskatīt šādu septiņu deputātu iesniegto likumprojektu ir ļoti līdzīgs sabiedrības balsojumam platformā ParvaiPret (PvP). PvP ir organizācijas ManaBalss izveidota platforma, kurā iedzīvotājiem ir iespēja katru nedēļu sekot Saeimas darbam un ar savu attieksmes paušanu vēl pirms deputātu balsojumiem līdzdalīties rīcībpolitikas veidošanas procesā.

Iesakām pirms balsojumiem par likumprojektiem reģistrēties ar internetbanku vai eParakstu! Tā līdz ar katru balsojumu pilnveidojas katra lietotāja privātais profils, pakāpeniski veidojot pilnvērtīgus datus par lietotāja izteikto attieksmju sakritību ar Saeimas frakcijām un atsevišķajiem deputātiem. Tas ļauj iedzīvotājiem līdz pat nesenam laikam nebijušā kvalitātē sekot partiju un politiķu reālajiem darbiem – balsojumiem Saeimā, nevis tikai priekšvēlēšanu solījumiem.

Norādām, ka platformas PvP LIETOTĀJA PROFILA DATUS REDZ TIKAI PATS LIETOTĀJS.

Paralēli šā likumprojekta virzībai Saeimā platformā ManaBalss publicētā iniciatīva prasa dzīvnieku turēšanas termiņu pirms to eitanāzijas pagarināt ievērojami vairāk – līdz 60 dienām.

Saeimā virzītie grozījumi paredz arī stiprināt sabiedrisko kontroli dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā. Likumprojekta autori uzsver, ka ir nepieciešamas nepārprotami noteikt, ka personām, kas pret dzīvniekiem izturas cietsirdīgi, konfiscē dzīvniekus un aizliedz tām dzīvniekus turēt arī turpmāk. Tāpat likumprojekts paredz izstrādāt valdības noteikumus bezsaimnieka kaķu aizsardzībai, nosakot bezsaimnieka kaķu juridisko statusu, sterilizācijas kārtību, kā arī sterilizētu bezsaimnieka kaķu minimālās labturības prasības.

Avots: ParvaiPret.lv

Par dzīvnieku tiesībām dzīvot. Top RīgaTV 24 raidījumspirms 13 dienām

Vai ir jāmaina Dzīvnieku aizsardzības likums, divkāršojot dzīvnieku uzturēšanas laiku patversmēs pirms to eitanāzijas?

Par to diskutēsim kārtējā raidījumā "Mana Balss"!

Nāc uz ierakstu studijā otrdien, 3. decembrī, plkst. 18:45 (ierašanās no 18:30) Rīgā, Blaumaņa ielā 32! Ēterā skaties svētdien, 15. decembrī, plkst. 20.00!

Diskutēs:
Ilze Džonsone, Dzīvnieku patversme "Ulubele" vadītāja
Elita Veidemane, žurnāliste
Marija Golubeva, 13. Saeimas deputāte (A/P)
Oskars Putniņš, Rīgas domes mājokļu un vides departamenta loceklis
Diskusiju moderē: Ansis Klintsons

Iniciatīvas autors piedāvā mainīt Dzīvnieku aizsardzības likuma 50. pantā noteiktos termiņus, pagarinot dzīvnieku turēšanas laiku pirms to eitanāzijas līdz 60 dienām. "Sabiedrība šādi izrādīs humānu attieksmi pret dzīvniekiem – grūtībās nonākot mūsu pašu, cilvēku, vainas dēļ, tiem būs ilgāks laiks lai atrastu saimnieku, un dzīvotu," argumentē autors.

Raidījuma "Mana Balss" projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild RīgaTV 24.