Pārstāvis: Atis BlūmfeldsPublicēta: pirms 22 dienām

NEKAVĒJOTIES AKTIVIZĒT KOLEKTĪVOS IESNIEGUMUS PAR AUTOCEĻU POLITIKU!

Jau parakstījuši 228

Saeimai ir obligāti un nekavējoties jāpārņem savā dienaskārtībā un aktīvi un bez ierunām jāturpina virzīt iepriekšējos Saeimā un valdības gaiteņos pazudušos kolektīvos iesniegumus par autoceļu politiku. Latvijas tauta ir skaidri un nepārprotami paudusi savu nostāju par nepieciešamajiem mehānismiem, kā Latvijā beidzot uzlabot ceļu kvalitāti, un Saeimai ir obligāts pienākums uzklausīt savu vēlētāju gribu, un šos priekšlikumus izskatīt pēc būtības un pieņemt politisku lēmumu – vai tie tiek izstrādāti par likumprojektiem, vai noraidīti. Pašreizējos apstākļos ar ļoti zemo sabiedrības uzticību Saeimai un valsts pārvaldei politiķi nevar atļauties ignorēt vairāk nekā 32 tūkstošu pilsoņu parakstītos kolektīvos iesniegumus tikai tāpēc, ka tie bijuši iestrēguši iepriekšējā sasaukuma Saeimā un valdībā.

Saeimai ir bez ierunām jāpārņem savā dienaskārtībā kolektīvais iesniegums “Par ceļiem bez bedrēm” (saņemts Saeimā 05.11.2015. ar 10435 iedzīvotāju parakstiem) un obligāti - arī kolektīvais iesniegums „Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas vai Lietuvas parauga“ (saņemts Saeimā 19.10.2016. ar 21919 pilsoņu parakstiem). Nedrīkst pieļaut, ka šie kolektīvie iesniegumi, par kuriem aktīvi ir iestājušies desmitiem tūkstoši cilvēku, praktiski tiek ignorēti un „paslaucīti zem paklāja“ ar pāris Finanšu ministrijas izvērtējumiem, nepieņemot par tiem skaidru politisko lēmumu. Tas grauj tautas uzticību valsts pārvaldei un vairo attieksmi, ka dialogs ar politiķiem ir bezjēdzīgs, jo tāpat jau nekas nemainās.

Sabiedrība jebkurā gadījumā gūs skaidrību par jaunās Saeimas attieksmi pret plašu tautas atbalstu guvušajiem priekšlikumiem. Labākajā gadījumā sabiedrība iegūs sakārtotu un godīgu ceļu politiku valstī, kad par transportlīdzekļiem un to izmantošanu samaksātā nodokļu un nodevu nauda nonāks tiešām tur, kur tai jānonāk – ceļu infrastruktūrā.

Iniciatīvas parakstītāji 228

Nedrīkst ignorēt pilsoņu kolektīvos iesniegumuspirms 20 dienām

Saeimai ir obligāti un nekavējoties jāpārņem savā dienaskārtībā un aktīvi un bez ierunām jāturpina virzīt iepriekšējos Saeimā un valdības gaiteņos pazudušos kolektīvos iesniegumus par autoceļu politiku. Šāds uzstādījums ir Ata Blūmfelda ierosinātajai iniciatīvai platformā ManaBalss.

Lai gan pasaules mērogā Latvija ir iezīmīga ar fenomenāli augstu sekmīgo kolektīvo iesniegumu skaits, kas pēc iesniegšanas Saeimā ir pārtapuši likumdošanas aktos, virkne pilsoņu atbalstīto iniciatīvu ir palikušas bez konkrēta lēmuma. Tās nav ne principiāli pieņemtas, lai tiktu iestrādātas likumdošanā, ne noraidītas. Citiem vārdiem sakot, tās jau gadiem ilgi ir „iestrēgušas gaiteņos” bez konkrētas atbildes. 13. Saeimai sākot darbu, ManaBalss vērsa deputātu uzmanību uz desmit šādām iniciatīvām.

Līdz ar autoceļu kvalitātes un uzturēšanas problēmas aktualizēšanos, pēdējā laikā pilsoņu uzmanība ir fokusējusies arī uz šo jautājumu. Tā jūrmalnieks Vilmārs Āboliņš Saeimas frakcijām nesen ir nosūtījis aicinājumu vērst sevišķu uzmanību uz sasāpējušo un „koridoros pazudušo” ceļu nodokļa un ceļu kvalitātes problēmu un abu kolektīvo iesniegumu piedāvātajiem risinājumiem. Un tagad A. Blūmfelds par šīm pašām iniciatīvām ir ierosinājis parakstu vākšanu, lai 13. Saeimai liktu par pienākumu pārņemt savā aktīvā dienaskārtībā kolektīvos iesniegumus „ATCELT PASTĀVOŠO CEĻA NODOKĻA IEKASĒŠANAS MODELI, IEVIEST PĒC IGAUNIJAS PARAUGA” un „PAR CEĻIEM BEZ BEDRĒM”.

Tās abas ir jau 2015. un 2016. gadā iesniegtas un izskatītas Saeimā, kā arī tikušas nodotas tālākajam vērtējumam Ministru kabinetā. Autors argumentē, ka kopumā 32354 pilsoņu parakstītās prasības nedrīkst tikt ignorētas un „paslaucītas zem paklāja“ ar pāris Finanšu ministrijas izvērtējumiem. Tām ir jāatgriežas aktīvā politiskajā dienaskārtībā un jāsaņem principiāls lēmums – vai nu tās tiek īstenotas, vai noraidītas.

Arī ManaBalss komanda aicina agrāko iniciatīvu „ATCELT PASTĀVOŠO CEĻA NODOKĻA IEKASĒŠANAS MODELI, IEVIEST PĒC IGAUNIJAS PARAUGA” un „PAR CEĻIEM BEZ BEDRĒM” atbalstītājus ar saviem parakstiem apliecināt, ka jūsu balsis likumdevējiem un valsts pārvaldei ir jāņem vērā.

Avots: ManaBalss.lv