Pārstāvis: Maija PriedītePublicēta: 28. Dec (2019)

PAR SVĒTKIEM BEZ SALŪTA

Vēlamies pārtraukt ar svētku uguņošanām saistīto naudas šķērdēšanu un dzīvnieku biedēšanu. Sevišķi jau laikā, kad finansējuma trūkuma dēļ nevar nodrošināt adekvātu veselības un izglītības budžetu.

Tāpēc lūdzam virzīt likumprojektu par aizliegumu valsts un pašvaldību budžetus tērēt uguņošanu un salūtu finansēšanai.

Iznākumā tiks saprātīgāk izlietota nodokļu maksātāju nauda, netiks piesārņota vide un biedēti dzīvnieki. Ir redzams, ka ziņa par Igaunijas pilsētām, kur tas jau ir noticis, gūst lielu atbalstu un pozitīvas atsauksmes arī pie mums. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1401898483324501&id=375052226009137

Iniciatīvas parakstītāji 6'784

Dzirksteļo fakti un viedokļi par svētku uguņošanas tēmu11. Jan

Sabiedrības atbalsts ierosinājumam liegt publisko finansējumu svētku uguņošanai ir visai liels – divās nedēļās to ir parakstījuši vairāk nekā četri tūkstoši platformas ManaBalss lietotāju.

Šim jautājumam uzmanību ir pievērsuši arī vairāki Latvijas mediji. Tā LTV raidījums "Kultūršoks" ir izveidojis raidījumu ar polemisku nosaukumu – "Vai (ne)aizliegt svētku uguņošanu?" Savukārt portāls "Brīvā Daugava" uzsvaru liek uz uguņošanai veltīto publisko finansējumu.

Tiek norādīts, ka Jēkabpils rīko trīs salūtus – Jaungada naktī, pilsētas svētkos un 18. novembrī. Šogad starp deviņām lielajām pilsētām Jaungada naktī visvairāk tērējusi ir Ventspils – 22 900 eiro. Rīgā tie bija 17 600 eiro, Valmierā – 8 000 eiro, Jūr¬malā – 5 993 eiro, Liepājā – 12 000 eiro, Jelgavā – 4 235 eiro, Daugavpilī – 9 999 eiro, bet Jēkabpilī – 3 599 eiro.

Cits reģionālais izdevums – "Latgales Laiks" – izceļ faktus, ka Latvijā un citur pasaulē Jaungada svinēšanā visdrīzāk tieši uguņošanas dēļ cilvēki ir guvuši traumas un ir sākušies ugunsgrēki, ko izraisījusi pirotehnika vai citi ugunsbīstami svētku svinību priekšmeti. Vācijā Krēfeldē aizdedzies zooloģiskais dārzs un bojā gājuši vairāk nekā 30 dzīvnieki. Policija pieļauj, ka ugunsgrēks izcēlies ķīniešu lukturu dēļ, kuri bija palaisti gaisā Jaungada naktī.

Savukārt Latvijas slimnīcās nogādāti deviņi Jaunā gada svinētāji, kuri guvuši traumas svētku uguņošanas laikā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā informē, ka puisēns (septiņi gadi), sprāgstot pirotehnikai rokās, guva plēstas brūces plaukstās. Divi vīrieši, piedzīvojuši tādus pašus sprādzienus, tagad ārstēs ķīmiskos plaukstas apdegumus. Kāds sirmgalvis ir zaudējis pirkstus, jo mēģinājis aizdedzināt nesprāgušu petardi, bet 60 gadu vecs vīrietis ir atradies pārāk tuvu aizdegtajai pirotehnikai un apdedzināja abas acis. Tikmēr 22 gadus vecs jaunietis, lietojot petardi, guva sejas, kakla un galvas apdegumus.

Vairums šo nelaimes gadījumu acīmredzami nav saistīti ar oficiālajiem salūtiem, tomēr var domāt, ka valsts un pašvaldību atteikšanās no uguņošanas būtu signāls ne vien par atbildīgāku un mērķtiecīgāku finanšu politiku, bet arī par vēlamām un nevēlamām svētku svinēšanas tradīcijām, no kurām uguņošana nepārprotami nav tā drošākā.

Svētki bez tradicionālās uguņošanas – ideja kļūst aizvien populārāka03. Jan

Aizvien plašāk sabiedrībā un medijos izskan aicinājumi pārdomāt līdzšinējo publisko svētku svinēšanu ar uguņošanu.

Argumentācija tam un alternatīvas tiek gūtas vien kaimiņvalstīs, piemēram, Igaunijā, bet arī plašāk pasaulē.

Atskatoties uz jaunā gada sagaidīšanu, arī LTV ir publicējusi videosižetu ar iespaidīgu gaismas izrādi, kas Šanhajā, Ķīnā, virs pilsētas bija sarīkota ar dronu palīdzību.

Tas sasaucas ar platformā ManaBalss publicēto iniciatīvu, kas aicina sevišķi jau laikā, kad finansējums trūkst tādām būtiskām jomām kā veselība un izglītība, aizliegt valsts un pašvaldību finansējumu izlietot uguņošanai.

Tiesa, ir jānorāda, ka Šanhajas video radīja neizpratni pašos šanhajiešos, kas, piemēram, vietnē Reddit, apmainījās ar komentāriem, ka neko tādu pilsētā nav redzējuši.

BBC raksta, ka gaismas izrādi sarīkojušais uzņēmums "Yihang Bailu" atzinis, ka visā pasaulē pārraidītais "dronu salūts" tika ierakstīts 28. decembrī mēģinājuma laikā.