Pārstāvis: Elīna AleksankinaPublicēta: 24. Oct (2016)

PAR BĒRNU AIZSARDZĪBU NO INFICĒŠANĀS AR STS PIRMSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒS

Jau parakstījuši 426

Daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir bērni, mazie brāļi un māsas, kuri apmeklē kādu no pirmskolas izglītības iestādēm. Diemžēl, šobrīd šie bērni bērnudārzos nav aizsargāti no inficēšanās ar seksuāli transmisīvajām slimībām – STS (HIV/AIDS, Sifiliss, Vīrushepatīts B un A). Nesen Rīgas bērnudarzā audzinātājai atklāja sifilisu, tāpēc bērniem jānodod asins analīzes, jo viņi bijuši kontaktā ar inficētu personu. Uz doto brīdi, audzinātājiem un personām, kuri strādā pirmskolas izglītības iestādēs saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.494 ir jāveic vienīgi vispārējā izmeklēšana.Veselības pārbaudē ir iekļauta rentgenoloģiskā izmeklēšana reizi gadā, lai pārliecinātos, ka nav tuberkulozes, kā arī laboratoriskā izmeklēšana un bakterioloģiskā izmeklēšana zarnu infekcijas slimību (vēdertīfa, šigelozes un salmonelozes) izraisītāju noteikšanai. Seksuāli transmisīvo slimību pārbaude nav nepieciešama un obligāta. Tas būtiski palielina inficēšanas risku bērnudārzos, kas apdraud mazo bērnu veselību. Ņemot vērā augstākminēto, uzskatu, ka šī iniciatīva palīdzēs aizsargāt bērnus no inficēšanas ar STS un turpmākajām veselības problēmām.

Piedāvāju veikt grozījumus MK noteikumos, kas liktu par pienākumu personām, kuras tiek nodarbinātas darbā pirmsskolas izglītības iestādēs veikt STS analīzes, iesniedzot tos darba devējam. STS infekciju analīzēm jābūt iekļautām obligātajā pirmreizējā veselības pārbaudē un obligātājās periodiskajās veselības pārbaudēs.

Veicot grozījumus MK noteikumos, bērni būs vairāk aizsargāti no inficēšanās ar STS pirmskolas izglītības iestādēs.

Aicinām popularizēt iniciatīvu01. Jun (2020)

Paldies par šīs iniciatīvas parakstīšanu!

1. jūnijs ir Starptautiskā bērnu aizsardzības diena. Aicinām dalīties ar šo Tevis parakstīto iniciatīvu sociālajos tīklos, lai par to uzzinātu vēl vairāk cilvēku.

Apsver savu atbalstu arī citām tematiski saistītām iniciatīvām, uz kurām ir norādīts šai Facebook publikācijā.

Varbūt Tu varētu dalīties arī ar to?

Paldies par Tavu aktivitāti!

ManaBalss.lv komanda