Iniciatīva ar jaunajiem parakstiem Saeimā ir iesniegta atkārtoti

Pārstāvis: Ikvilds ArtūrsPublicēta: 12. Jan

VAKCINĀCIJAI AIZVIEN JĀBŪT BRĪVPRĀTĪGAI

Lai arī pašlaik runa ir par brīvprātīgu COVID-19 vakcināciju, Latvijā viss mainās pa dienām, un gala rezultātā var gadīties, ka valsts dienestu (visupirms - mediķu!) un arī atsevišķu uzņēmumu darbiniekiem tiks uzspiests vakcinēties, lai varētu turpināt darba attiecības vai dienestu (policijā, robežsardzē, armijā, zemessardzē utt.), kas ir pretrunā cilvēka brīvās gribas tiesībām. Nu jau ir izskanējis arī politiķa aicinājums, ka medicīnas darbinieku vakcinēšanai nevajadzētu būt "absolūti neobligātai". Būtu neētiski un prettiesiski pielietot dažādus ietekmēšanas instrumentus, lai cilvēki vakcinētos ar COVID-19 vakcīnu, kad tās ilgtermiņa iedarbība vēl nav zinātniski noskaidrota, un šī vakcīna ir ārkārtējs risinājums.

Saeimai ir juridiski jānostiprina nosacījums, ka gan valsts un pašvaldības labā strādājošajiem/dienošajiem, gan privātā sektora darbiniekiem NEDRĪKST JEBKĀDI UZSPIEST COVID-19 VAKCINĀCIJU - to nedrīkst sasaistīt ne ar līgumattiecībām, ne finansiālo atlīdzību. Ar likumu nepieciešams aizsargāt nevakcinētu cilvēku pret diskrimināciju, jo ir liela daļa sabiedrības, kas rūpējas par savu veselību un ceļ imunitāti, mainot savu dzīvesveidu un ēšanas paradumus, tā audzējot imūnās sistēmas kapacitāti.

Sabiedrībai ir jāmācās cienīt dažādus viedokļus un pieiet lietām praktiski. Šajā gadījumā: kurš nav drošs par savu veselību - vakcinējas, kurš gatavs stiprināt savu imunitāti dabiskā ceļā - nevakcinējas. Ir jābeidz ar aizliegumiem un vardarbību, bet ir jāsāk mācīties atbildību pašiem par sevi un caur to par sabiedrību kopumā, kā tas ir tik demokrātiskajā Zviedrijā.

Pēc neilgas, bet spraigas, diskusijas atkārtoto iesniegumu par vakcinācijas brīvprātīgumu virza izskatīšanai Saeimā07. Jul

Uz brīdi diskusijai aizejot sānceļā par tēmu "kāpēc viņš drīkst, bet es ne", Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija tomēr pieņēma kā izskatīšanai leģitīmu gandrīz 17'000 pilsoņu parakstīto atkārtoto kolektīvo iesniegumu par vakcinācijas brīvprātīguma principa saglabāšanu.

Komisija trešdien, 7. jūlijā, praktiski vienbalsīgi iesniegumu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai" nodeva tālāk balsojumam tuvākajā Saeimas ārkārtas sēdē ar ieteikumu to izskatīt Sociālo un darba lietu komisijā.

Iepriekš Sociālo lietu komisijas atzinums bija, ka pirmā iesnieguma prasība nav aktuāla, jo vakcinācija jau ir brīvprātīga. Tomēr, vienlaikus izskanot politiskajai retorikai, ka aizvien plašākam sabiedrības grupu lokam vakcināciju pret Covid-19 vajadzētu noteikt kā obligātu, iniciatīvas autors savu prasību Saeimā iesniedza atkārtoti.

Īsajās debatēs izskanēja ManaBalss.lv adresēts jautājums, kāpēc dažiem politisko partiju biedriem platformā ir liegts publicēt iniciatīvas kā privātpersonām, kamēr konkrētās iniciatīvas autors, būdams politiskās partijas biedrs, to drīkst.

ManaBalss.lv pārstāvja atbilde bija, ka sabiedrībā labi atpazīstami un vadoši partiju biedri sabiedrības uztverē neizbēgami tiek asociēti ar konkrētu politisko spēku, tāpēc to rosinātās iniciatīvas saskaņā ar ManaBalss.lv kritērijiem ir maksas pakalpojums ar attiecīgu marķējumu.

Tomēr partiju ierindas biedriem, noslēdzot līgumu ar platformu, ka to virzītie priekšlikumi ir tikai viņu pašu personīgas iniciatīvas, kas netiks pozicionētas kā partijas aktivitātes, šis pakalpojums ir par brīvu. Tā tas ir arī gadījumā ar iniciatīvu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai", kuras autors ir apsolījis to nesaistīt ar savu politisko darbību.

Jāpiebilst, ka šis retoriskais pavērsiens komisijas sēdē bija novirzīšanās no jautājuma būtības, jo attiecās uz ManaBalss.lv darba specifiku, nevis uz attiecīgā kolektīvā iesnieguma juridisko statusu.

Izskanēja arī arguments, ka Saeimas Juridiskajam birojam būtu jāvērtē, vai Saeimai ir jāizskata saturiski identisks iesniegums, ja iepriekš tāds pats ir ticis noraidīts.

Jānorāda, ka ar Juridiskā biroja konsultāciju ir jau precedents atkārtotai iniciatīvas iesniegšanai Saeimā ar identisku prasību. Tā tas bija ar iniciatīvu "Par nekustāmā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam", kas pirmā iesnieguma izskatīšanas gaitā iepriekšējos Saeimas sasaukumos bija bezcerīgi nozudusi administratīvajos līkločos. Konsultējoties ar Juridisko biroju, ManaBalss.lv kopā ar iniciatīvas autoru 2019. gada rudenī to iesniedza atkārtoti ar no jauna klāt nākušajiem parakstiem tās atbalstam.

Ja pirmo iesniegumu 2016. gadā bija parakstījuši 10'496 pilsoņi, tad 2019. gada iesniegums ir jau ar 40'518 jauniem parakstiem. Juridiski tas ir uzskatāms par jaunu iesniegumu, un līdzīgi ir ar vakcinēšanās brīvprātīguma atkārtoto prasību. Ja maija beigās noraidītā iesnieguma atbalstītāju skaits bija 13'199, tad atkārtoto prasību ir parakstījuši jau 16'559 pilsoņi.

Saziņā ar autoriem parakstīšanās gan par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim, gan par vakcinācijas brīvprātīguma principa saglabāšanu aizvien ir spēkā.

_____________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Abonē arī ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Vakcinācija aizvien būs brīvprātīga19. Jun

Saeima ir izskatījusi iniciatīvu ar prasību par vakcinācijas turpinošu brīvprātīgumu Latvijā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas 25. maija sēdē tika izskatīts 13'199 Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai". Pēc sēdes videoieraksta noskatīšanās (pieejams šeit) tomēr nebija skaidrs šīs iniciatīvas statuss, tāpēc ManaBalss.lv lūdza komisiju to komentēt.

Tagad esam saņēmuši šo komentāru – ka kolektīvā iesnieguma tālāka virzība pašlaik nav aktuāla, jo vakcinācija pret Covid-19 Latvijā jau ir brīvprātīga. Sēdē piedalījās un tika uzklausīti gan iesniedzēju pārstāvji, gan Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Tieslietu ministrijas un LR Tiesībsarga biroja pārstāvji. Sēdes gaitā deputāti guva apliecinājumu, ka vakcinācija mūsu valstī ir brīvprātīga, tai skaitā pret Covid-19.

Jānorāda, ka ar šādu argumentu – ka vakcinācija pret Covid-19 Latvijā jau ir brīvprātīga – šī iesūtītā iniciatīva 2020. gada decembra sākumā netika publicēta. Tomēr pēc pusotra mēneša plašsaziņā parādījās vadošu politiķu komentāri, ka šo vakcināciju dažām sabiedrības grupām varētu noteikt kā obligātu. Šai kontekstā un pēc iesnieguma autora atkārtotas prasības ManaBalss.lv komanda janvāra vidū uzskatīja par leģitīmu šo iniciatīvu publicēt un nodot sabiedrības balsošanai, lai nodrošinātu sabiedrības līdzdalību attiecīgā jautājuma apspriešanā, kad nu tas tika pacelts politiskas diskusijas līmenī.

Tāpat jānorāda, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) publiski un atkārtiti ir paudis, ka neatbalsta obligātas vakcinēšanās pret Covid-19 ieviešanu. Viņš gan neizslēdz, ka ir pieļaujami izņēmuma gadījumi, kad darba pienākumu dēļ ir nepieciešama obligāta vakcinēšanās.

Arī Tiesībsarga birojs, kura pārstāve bija klāt Sociālo lietu komisijas sēdē, ir izvērtējis un atzinis par samērīgu un leģitīmu Latvijā vienīgo izņēmumu obligātajai vakcinācijai pret Covid-19 – Nacionālajos bruņotajos spēkos.

_____________________________

Saeimā sāk skatīt vēl divas Covid-19 tēmas iniciatīvas14. Apr

Trešdien, 14. aprīlī, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ir lemts par divu Covid-19 tēmas iniciatīvu turpmāko virzību Saeimā, raksta Delfi.

Deputāti nolēma nākamajās sēdēs turpināt izvērtēt vairāk nekā 17 000 Latvijas pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu "Par Vakcinācijas biroja likvidēšanu" un vairāk nekā 13 000 atbalstīto iesniegumu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai". Uz komisijas sēdi izlemts aicināt Vakcinācijas projekta biroja pārstāvjus un citus ekspertus.

Saeimas komisijā trešdien iniciatīvas "Par Vakcinācijas biroja likvidēšanu" iesniedzēju pārstāve Ilze Zeltkalne uzsvēra, ka biroja reorganizācija ir "spļāviens sejā" cilvēkiem, kuri vēlas biroja likvidāciju, nevis reorganizāciju.

Komisijas deputāti vienojās turpināt diskusijas par šo iniciatīvu, pieaicinot biroja pārstāvjus un citus ekspertus plašākai diskusijai.

Trešdienas, 14. aprīļa, pēcpusdienā šo iniciatīvu parakstījuši jau vairāk par 20'000.

Tāpat komisijā skatīja arī iniciatīvu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai", par kuru parakstu vākšana platformā ManaBalss.lv tika sākta 12. janvārī. 14. aprīļa pēcpusdienā iniciatīvu bija parakstījuši jau virs 16'000 atbalstītāju.

Iniciatīvas pārstāvis Artūrs Ikvilds iesniegumā aicināa Saeimu rast risinājumu un izveidojot tādu tiesisko normu kopumu, kas nepieļautu ne valsts, ne pašvaldību, ne privātā sektorā strādājošo pakļaušanu diskriminācijai vakcinācijas esamības vai neesamības dēļ.

Iniciatīvas aprakstā ManaBalss.lv ir rakstīts, ka, lai arī pašlaik vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga, iniciatīvas autors pauž bažas, ka tas varētu mainīties un mediķiem, kā arī citiem valsts dienestu darbiniekiem tā varētu kļūt obligāta. Kā piemēri tiek minēts darbs policijā, robežsardzē, zemessardzē. Iniciatīvas autori uzskata, ka tas "ir pretrunā cilvēka brīvās gribas tiesībām".

Tāpat iniciatīvas aprakstā rakstīts, ka "būtu neētiski un prettiesiski pielietot dažādus ietekmēšanas instrumentus, lai cilvēki vakcinētos ar Covid-19 vakcīnu, kad tās ilgtermiņa iedarbība vēl nav zinātniski noskaidrota, un šī vakcīna ir ārkārtējs risinājums."

Jau ziņots, ka Vakcinācijas projekta birojs tiks likvidēts kā Veselības ministrijas struktūrvienība un integrēts Nacionālajā veselības dienestā (NVD) kā tā struktūrvienība.

Avots: Delfi

Abonē ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.