Iniciatīva ir izskatīta, tās prasība ir noraidīta

Pārstāvis: Jānis PaeglisPublicēta: 22. Sep (2020)

PAR KOKU STĀDĪŠANU BRUŅINIEKU IELAS POSMĀ VALMIERAS-ČAKA IELA
Iniciatīva tiks iesniegta Rīgas domē

Pa ilgiem laikiem Rīgā Bruņinieku ielā patiešām remonti iet pilnā sparā. Beidzot ir sperts arī progresīvs solis, lai iela kļūtu apdzīvotāka, zaļāka un cilvēkiem draudzīgāka - likvidēt liekās autostāvvietas, kur auto liek visi apkārtējo ielu iedzīvotāji. Lai arī sabiedriskā apspriešana ir veikta, tomēr jānorāda, ka pieejamajās projekta bildēs diemžēl ir attēloti tikai jau esošie koki, un - tikai atsevišķos posmos. Piemēram, pie NDV. Tāpēc uzskatu, ka cilvēki ir palaiduši garām iespēju rosināt jaunu koku stādīšanu, un šī diskusija nav notikusi pilnvērtīgi. Līdz šim Bruņinieku iela neapšaubāmi ir bijusi viena no skaļākajām un piesārņotākajām pilsētā. Ielas malās esošajās mājās izplūdes gāzes un netīrumi ir redzami pat trīs stāvu augstumā ar neapbruņotu aci. Lai to mainītu, beidzot ir sākts domāt par automašīnu plūsmas samazināšanu. Rezultāts tomēr arī ikvienam ir skaidrs - par auto stāvvietām pārvērtīsies vēl pēdējie kaut cik zaļie pagalmi starp Bruņinieku ielas namiem. Lai novērstu asfalta džungļu turpmāku izplešanos, aicinu rast iespēju iestādīt kokus vismaz vienā Bruņinieku ielas pusē. Tas mazinās trokšņus, putekļus, temperatūru un veicinās labvēlīgāku dzīves vidi VISIEM Bruņinieku ielas iedzīvotājiem. Paldies par katru balsi progresīvai un dzīvei patīkamai Rīgai!

Pilsētas attīstība nenozīmē autostāvvietas. Auto NAV ekonomikas dzinējspēks. Ekonomikas attīstība ir sabalansēta vide VISIEM satiksmes dalībniekiem. Rīgas centrs ir pārvērties par vienu lielu autostāvvietu, ar pārāk daudz automašīnām, pārāk daudz autostāvvietām un pārāk daudz kaitīgajiem izmešiem, kā arī ar izcirstiem kokiem ielu malās. Lai to mainītu jau tagad - esošo remontdarbu laikā - ir jāpārplāno atsevišķas vietas, lai rastu iespēju iestādīt kokus. Izmantojot faktu, ka iela ir vienvirziena un vairs nebūs autostāvvietu, bet trotuāri līdz šim ir bijuši ļoti plati, ir iespējams rast vietu arī pilnvērtīgai zaļajai zonai. Protams, samazinot bezjēdzīgi lielo autostāvvietu skaitu, būs neliela daļa iedzīvotāju, kuriem vajadzēs pielāgoties. Piemēram, atrast citu tuvāko autostāvvietu, vai arī izmantot kādu citu alternatīvu pārvietošanās veidu. Tas tikai turpinās pilsētu uzlabot, jo reti kurš transporta veids ir vēl kaitīgāks par automašīnu. Varbūt kāds pat gribēs pārcelties dzīvot no piepilsētas guļamrajona uz pašlaik patukšo Rīgas centru. Šāds atbildīgs lēmums, protams, prasīs laiku ar to aprast, tomēr tas viennozīmīgi ir solis pareizajā virzienā. Čaka iela jau no laika gala ir bijusi maģistrālā iela, kurā notiek tirdzniecība un ir arī aktīvāka satiksme. Tomēr tas nenozīmē, ka blakusielām ir jāpilda autostāvvietas funkcija.

Kā Rīgas centra iedzīvotājs 25+ gadus un kā autobraucējs ar 15 gadu stāžu, kas ir dzīvojis arī ārvalstīs, es varu apstiprināt, ka pašlaik Rīgas centrs patiešām ir viens no vispiesārņotākajiem galvaspilsētu centriem Eiropā. Tas ir tāpēc, ka Rīgas centrs ir pārtapis par asfalta džungļiem, kuros dominē automašīnas. BET TO VAR MAINĪT. Tik vienkārši kā iestādot kokus, visa sabiedrība iegūs zaļāku, drošāku, klusāku un patīkamāku vidi ģimenei, pastaigām ar kājām un velosipēdiem visā Avotu ielas rajonā. Domāsim arī par jaunajām ģimenēm Bruņinieku ielā! Aicinu parakstīt šo iniciatīvu zaļākai pilsētai un nākotnei. Paldies!

Papildus kokus dome stādīt neplāno14. Jul

Pēc kolektīvā iesnieguma "Par koku stādīšanu Bruņinieku ielas posmā Valmieras-Čaka iela" izskatīšanas Rīgas domes Satiksmes departaments ManaBalss/Sabiedrības Līdzdalības Fonds adresētā atbildes vēstulē informē, ka uz Bruņinieku ielas pēc jau veiktajiem darbiem papildus kokus departaments neplāno iestādīt.

Projektā "Seguma atjaunošana Bruņinieku ielā posmā no Valmieras ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai" jau ir tikušas iestādītas 27 Holandes liepas (Tilia europeae), ziņo departaments.

Tomēr papildus koki, kā prasa iniciatīva un tajā balstītais iesniegums, stādīti netiks. Līdz ar to secinām, ka iniciatīvu Rīgas dome ir izskatījusi un tās prasību noraidījusi.

Aicinājums iestāties par iedzīvotāju līdzdalību pašvaldībās un parakstīt iniciatīvu "Atveram pašvaldības!"30. Oct (2020)

Tā kā esi parakstījis šo pašvaldībai adresēto iniciatīvu, uzrunājam Tevi ar aicinājumu atbalstīt patiesi spēcīgas un efektīvas kolektīvo iesniegumu sistēmas izveidi Latvijas pašvaldībās!

Organizācija ManaBalss kopā ar četrām citām NVO ir publicējusi iniciatīvu "Atveram pašvaldības!" un aicina arī Tevi to parakstīt un dalīties ar to savos sociālo mediju kontos.

Lūdzam iepazīties arī ar iniciatīvas pielikumā izklāstītajiem apsvērumiem, kāpēc šis ir ļoti svarīgs jautājums un nepieciešams risinājums.

Ja atbalsti iniciatīvu "Atveram pašvaldības!", tad dalies ar to Facebook u.c. sociālajos tīklos!

Tavai balsij ir nozīme!