Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Ansis DobelisPublicēta: 22. Aug (2011)

PAR PROGRESĪVU NODOKĻU SISTĒMU

Progresīvā nodokļu sistēma ir veids, kā rast līdzekļus Latvijas ģimeņu atbalstam, pieejamai veselības aprūpei un kvalitatīvai valsts finansētai izglītībai. Progresīvo nodokļu nozīmība un nepieciešamība labklājības valsts būvēšanā ir pierādījusies visā Eiropā. Šīs nodokļu sistēmas sniegtais samazinājums mazāko ienākumu saņēmējiem palielinās Latvijas rūpniecības un eksporta konkurētspēju. Progresīva nodokļu sistēma bagātos nepadara par nabagiem, bet nodrošina tiem kvalitatīvu dzīves vidi - izglītotu, kulturālu, drošu un laimīgu sabiedrību. Tā rada iespēju valstij nodrošināt kvalitatīvus resursus un priekšnosacījumus veselīgai un ilglaicīgai ekonomikas izaugsmei, kas vairo ikviena sabiedrības locekļa labklājību.

Mēs prasām LR Ministru kabinetam izstrādāt un pieņemt „Nodokļu politikas pamatnostādnes”, kurā noteikts, ka materiālā nevienlīdzība, kas noteikta ar Džini koeficientu, Latvijā jāsamazina līdz Eiropas Savienības vidējam līmenim nākošo piecu gadu laikā.„Nodokļu politikas pamatnostādņu” ietvaros, veicot jebkuras izmaiņas nodokļu likumdošanā, Saeimas deputātu pienākums ir veicināt ienākumu atšķirību mazināšanu līdz Eiropas Savienības vidējam līmenim.Mēs prasām Saeimai un LR Ministru kabinetam pakāpeniski pārveidot nodokļus tā, lai palielinātos visbagātāko iedzīvotāju un luksusa patēriņa nodokļi, bet samazinātos nodokļu nasta mazo algu saņēmējiem, - pirmkārt ieviešot progresivitāti darba algām noteikto nodokļu iekasēšanā.

Nevienlīdzība Latvijā ir sasniegusi Eiropā visaugstāko, civilizētā sabiedrībā nepieņemamu līmeni. Tas nozīmē, ka nodokļi ir lielāki tiem, kam ienākumi mazi, bet ļoti bagātie maksā pavisam maz. Progresīva nodokļu sistēma ir pamats, lai Latvijā veidotos sabiedrības vidusslānis, ekonomikas izaugsmes augļus varētu baudīt visi, ne vien šaura sabiedrības grupa un ikviens sabiedrības loceklis ar godīgu darbu varētu nopelnīt cienīgu atalgojumu.

Pievienots dokuments

1315382400nptyjs.pdf 500 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 11'008

Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!09. Dec (2016)

Iniciatīva "Par progresīvu nodokļu sistēmu" beidzot ir iesniegta Saeimā! Tā vāca parakstus kopš 2011.gada augusta un nu tā tiks ieļauta Saeimas dienas kārtībā, kur tālāk par to būs jālemj deputātiem!

“Nevienlīdzība Latvijā ir sasniegusi Eiropā visaugstāko, civilizētā sabiedrībā nepieņemamu līmeni. Tas nozīmē, ka nodokļi ir lielāki tiem, kam ienākumi mazi, bet ļoti bagātie maksā pavisam maz. Progresīva nodokļu sistēma ir pamats, lai Latvijā veidotos sabiedrības vidusslānis, ekonomikas izaugsmes augļus varētu baudīt visi, ne vien šaura sabiedrības grupa un ikviens sabiedrības loceklis ar godīgu darbu varētu nopelnīt cienīgu atalgojumu,” iniciatīvas mērķi skaidro tās autori.

Visdrīzāk iniciatīvu Saeimā sāks izskatīt tikai nākamā gada janvārī. Sekojiet līdzi jaunumiem par šo un citām iniciatīvām arī mūsu facebook lapā.

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

ARODBIEDRĪBU SAVIENĪBAS EKSPERTA VIEDOKLIS PAR INICIATĪVU!21. Oct (2016)

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns, izvērtējot iniciatīvu PAR PROGRESĪVU NODOKĻU SISTĒMU uzsver, ka LBAS vienmēr ir atbalstījusi progresivitāti nodokļu politikā, tomēr šāda nodokļa ieviešana varētu nozīmēt uzņēmumu, kuri darbojas ēnu ekonomikā, konkurētspējas pieaugumu uz godīgu, augstus nodokļus maksājošu uzņēmumu rēķina.

"LBAS vienmēr ir atbalstījusi progresivitāti nodokļu politikā, arī progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokli. Taču situācijas savdabība Latvijā ir lielā ēnu ekonomika ar “aplokšņu” algām un neuzrādītu peļņu. Gandrīz 54% darba devēju Latvijā darbiniekiem nosaka darba samaksu zem minimālās algas (pārsvarā) vai minimālās algas apmērā. Savukārt 3 -5% lielo uzņēmumu, kuri maksā ievērojami augstākas algas un kuri nedarbojas ēnu ekonomikā, nodrošina 93 – 95% no valsts, pašvaldību un sociālā budžeta, un šie uzņēmumi būtu lielākie zaudētāji, vienkārši ieviešot progresīvu ienākumu nodokli. Latvijā nevaram pieļaut uzņēmumu, kuri darbojas ēnu ekonomikā, konkurētspējas pieaugumu uz godīgu, augstus nodokļus maksājošu uzņēmumu rēķina.

Tāpēc šobrīd atbalstām tādu darba samaksas stratēģiju, kura nostiprina nodokļu progresivitāti, mazina ienākumu nevienlīdzību un polarizāciju sabiedrībā, kura balstās uz ikgadēju, iepriekš skaidri zināmu minimālās algas lielāku paaugstinājumu, neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādībā esošu personu paaugstināšanu, darbaspēka nodokļu likmju samazinājumu darbiniekam līdz Igaunijas, Lietuvas līmenim. Tajā pašā laikā nosakot vienādu ienākuma nodokļa likmi – 20% darbam un kapitālam, taču no nodokļiem atbrīvojot investīcijas uzņēmumā.

Progresivitātei nodokļos ir jāpalielina mūsu uzņēmumu konkurētspēja, jāsamazina ienākumu nevienlīdzība un jāstiprina sociālais taisnīgums sabiedrībā."

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki

Kas ir ManaBalss.lv?

Portāls ManaBalss.lv ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas pilsonis var ierosināt un parakstīt iniciatīvas labākas Latvijas veidošanai! Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu, nonāks Saeimā, un pēc tam - lēmumu pieņēmēju dienaskārtībā. Portālā ikviena balsotāja identitāti apstiprina Latvijā reģistrētas internetbankas. Tādā veidā nodrošinām, ka parakstus pēc Saeimas pieprasījuma iespējams pārbaudīt un salīdzināt ar iedzīvotāju reģistru. Pēc veiksmīgas autentifikācijas, internetbankas atsūta personas vārdu, uzvārdu un personas kodu uz ManaBalss.lv, kur personas dati tiek saglabāti aizsargātās datubāzēs un persona var veikt 1 balsojumu par katru iniciatīvu. Par drošību gādā banku sistēmas, par datu aizsardzību atbildību uzņemamiems mēs. Publiski pieejams ir tikai vārds un uzvārds. Paraksties arī Tu par kādu no iniciatīvām, lai palīdzētu tai ātrāk nokļūt līdz lēmumu pieņēmēju dzirdīgajām ausīm!