Domē ir pieņemts iniciatīvai pretējs lēmums

Pārstāvis: Zaiga RakovskaPublicēta: 04. Feb (2022)

PAR SLOKAS PAMATSKOLAS SAGLABĀŠANU
Iniciatīva tiks iesniegta Jūrmalas pilsētas domē

Vēršu sabiedrības uzmanību uz Jūrmalas valstspilsētas domes vadības sasteigto un nepārdomāto lēmumu par Slokas pamatskolas un Jūrmalas Valsts ģimnāzijas apvienošanu. Tā rezultātā tiek likvidēta Slokas pamatskola – viena no vecākajām Jūrmalas skolām un arī viena no vecākajām Latvijas ekoskolām. Nepārdomātas Jūrmalas izglītības politikas rezultātā ir izveidojies ļoti nevienmērīgs skolēnu sadalījums pa Jūrmalas skolām. Slokas pamatskolai tiek norādīts uz nepietiekamo skolēnu skaitu, bet Jūrmalas pašvaldības Izglītības pārvalde tai pašā laikā nav iesaistījusies šā jautājuma risināšanā, nav izdevusi noteikumus, kas nosaka kārtību par klašu komplektu un bērnu skaitu izglītības iestāžu pirmajās klasēs un ilgstoši ir veicinājusi nelabvēlīgu konkurenci starp Jūrmalas Valsts ģimnāziju un Slokas pamatskolu, palielinot nevienlīdzību.

Mēs vēlamies un prasām saglabāt Slokas pamatskolas nosaukumu un turpināt tās iesākto darbu.

Gadiem ilgi Slokas pamatskolā tiek īstenota reāla iekļaujošā izglītība, apmācot skolēnus, no kuriem kā neperspektīviem mērķtiecīgi atbrīvojušās citas Jūrmalas pilsētas skolas. Līdz ar to Slokas pamatskola daudziem skolēniem ir kļuvusi par vienīgo skolu, kurā iegūt obligāto pamatizglītību. Ilgus gadus esam strādājuši ar bērniem, kuriem pedagoģiski medicīniskā komisija ir piemērojusi speciālās izglītības programmu ar mācīšanās traucējumiem. Arī šajā mācību gadā savas izglītības pamatus mūsu skolā apgūst dažādu tautību bērni – vjetnamiešu, romu un krievu ģimeņu atvases –, kas veiksmīgi iekļaujas mūsu skolas skolēnu saimē. Tieši skolēnu nepārblīvētās klases, kas ļauj ieraudzīt un apmierināt katra bērna individuālās vajadzības, gan skolas pedagogi, gan skolēnu vecāki uzskata par vienu no būtiskākajām priekšrocībām veiksmīgas mācību programmas apguvē. Savukārt skolas virtuve spēj piedāvāt un nodrošināt īpašu ēdienkarti celiakijas un cukura diabēta gadījumā. Lai nodrošinātu ģimnāzijas prasībām atbilstīgu līmeni, 7. klasē mācības varēs uzsākt tikai tie skolēni, kas spēs nokārtot iestājpārbaudījumus. Bērniem, kas ģimnāzijā nemācīsies, būs jāmeklē cita Jūrmalas pašvaldības teritorijā esošā skola. Līdz ar to lielai daļai bērnu būs rītos jāmēro ceļš līdz izvēlētajai skolai pārpildītā sabiedriskajā transportā, jo viņiem nebūs iespējas iegūt pamatizglītību dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē.

Skolas likvidācija 17 dienās. Vai tas nav rekords?23. Feb (2022)

Šāds retorisks jautājums ir uzdots Slokas pamatskolas Facebook ierakstā pēc nesenās Jūrmalas domes sēdes, kurā cita starpā un pretēji izvērstiem skolas vecāku un pašvaldības politiķu argumentiem tika nolemts par skolas reorganizāciju.

"Lai nodrošinātu kvalitatīvas izglītības attīstību Jūrmalā un sakārtotu skolu tīklu un pildītu valstī noteikto regulējumu attiecībā uz  prasībām izglītības iestādēm", Jūrmalas dome ar lēmumu 17. februārī ir reorganizējusi trīs skolas, ieskaitot Slokas pamatskolas pievienošanu Jūrmalas Valsts ģimnāzijai.

Tā lasāms pašvaldības mājaslapā pēc pieņemtā lēmuma.

Tobrīd domei nosūtītais kolektīvais iesniegums "Par Slokas pamatskolas saglabāšanu" gala lēmuma izdarīšanas gaitā publiski nefigurēja.

Tomēr praktiski tie paši jautājumi un argumenti, kas ir uzstādīti iniciatīvā un tajā balstītajā kolektīvajā iesniegumā, tikai jau ar attiecinājumu arī uz citām Jūrmalas reorganizējamajām skolām, izskanēja ļoti izvērstajā diskusijā domes sēdē.

17. februāra ierakstā Slokas pamatskolas Facebook lapā ir norādīti sēdes balsojuma rezultāti, kā arī sekojošais komentārs.

"Sēde radīja iespaidu, ka joprojām nav skaidrs, kā un kur pavadīsim nākamo mācību gadu. Bet varēja saprast vienu: citādāk mācīsimies gan, jo mūsu skolā paliks tikai 1.–4. klases bērni.

V. Ļaudams, kas referēja par likvidāciju, pēc sēdes dalībnieces lūguma nevarēja nosaukt nevienu dokumentu, kurā būtu atspoguļota skolu tīkla reorganizācijas plānošana Jūrmalā. Viņš gan apgalvoja, ka nākamnedēļ dokumenti tiks atrasti un nosūtīti pieprasītājai. Taču lietas būtību tas nemaina: mēs nebijām informēti un iesaistīti diskusijā par skolu tīkla sakārtošanu.

Tāpat tika atkārtots, ka mūsu telpas ir pustukšas. Kā zināms, jau otro gadu skolā nav neviena brīva kabineta, jo JVĢ rekonstrukcijas laikā te mācās ģimnāzijas bērni. Tāpat tukšo telpu sarakstā ir iekļauti mājturības kabineti, datorikas kabinets, mūzikas kabinets u.c., tāpēc nepiekrītam, ka necilie kvadrātmetri, kas palikuši nepiepildīti, attaisno Slokas pamatskolas tradīciju un vērtību iznīcināšanu, mūsu 5.–9. klases skolēnu izraidīšanu no skolas telpām un, iespējams, arī no Slokas un Kauguriem uz citām izglītības iestādēm."

No ManaBalss.lv puses norādām, ka kolektīvie iesniegumi pašvaldībās aizvien nav likumdošanas regulēti. Proti, juridiski tie domniekiem nav īpaši saistoši un prioritāri, kā tas ir ar kolektīvajiem iesniegumiem Saeimā.

Tas gan paredzami mainīsies līdz ar jauno Pašvaldību likumu, kas kolektīvajiem iesniegumiem pašvaldībās noteiks prioritāru izskatīšanu. Proti, šādu – noteikta iedzīvotāju skaita parakstītu – iesniegumu izskatīs daudz nopietnāk nekā patlaban, un pašvaldībām būs arī adekvātas atgriezeniskās saites pienākums pret iesniedzējiem. Tāpat būs noteikts arī konkrētās pašvaldību kategorijās vācamo parakstu skaits, lai iesniegumu uzskatītu par prioritāri izskatāmu jeb par kolektīvo iesniegumu.

Bija paredzēts, ka jaunais likums stāsies spēkā jau šā gada sākumā, tomēr tā izskatīšana Saeimā ir ievilkusies galvenokārt daudzo iesniegto grozījumu dēļ. Konkrēti kolektīvo iesniegumu aspektā tas nav obligāti slikti, jo, piemēram, grozījumu priekšlikumu vidū ir arī prasība par pilnvērtīgām, aptverošām tiesībām uz kolektīvajiem iesniegumiem pašvaldībās. Proti, SPC Providus iesniegtais grozījums prasa labot likumprojekta tekstu, lai tiesības uz kolektīvo iesniegumu būtu ikvienam konkrētās pašvaldības iedzīvotājam, ne tikai Latvijas pilsoņiem, kā to paredz pašreizējā redakcija.

To pašu prasa arī organizācijas ManaBalss kopā ar NVO kolēģiem publicētā iniciatīva "Atveram pašvaldības!". Starp Saeimā apspriežamajiem grozījumiem pirms likumprojekta otrā lasījuma ir arī šai iniciatīvā paustā prasība, lai tiesības uz kolektīvo iesniegumu būtu arī pašvaldībās reģistrēto nekustamo īpašumu turētājiem.

Pēc publicitātes medijos šo punktu jau pirms gada solīja likumā atbalstīt likumprojekta izstrādātāja – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Grozījumos to savukārt ir iesniegusi Latvijas Pašvaldību savienība. Tas vieš papildus cerību, ka tiesības uz kolektīvo iesniegumu pašvaldībās arī nekustamo īpašumu turētājiem likumā tiešām būs.

Avoti: Jūrmalas domes mājaslapa; Slokas pamatskolas Facebook lapa; ManaBalss.lv

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!