Iesniegta Saeimā

Pārstāvis: Jānis ValtersPublicēta: 14. Oct

PAR SPORTU BĒRNIEM

Ir jāatceļ prasība par vakcinācijas vai izslimošanas sertifikāta nepieciešamību bērniem sporta nodarbībās, un ir jārod alternatīvs risinājums, kas neierobežo pilnvērtīgu treniņu apmeklējumu.

Bērni ir Latvijas sporta nākotne, bet tagad viņiem ir liegts pilnvērtīgi trenēties. Padomājiet, kas būs ar viņu iemaņām pēc ārkārtas situācijas beigām, zinot, ka tā atkal var ievilkties uz vairākiem mēnešiem? Šobrīd visi, kas ir jaunāki par 12 gadiem paliek "aiz borta". Tas nozīmē, ka viņiem atkal viss būs jāapgūst no jauna, un ieguldītie pūliņi aiziet vējā. Kādi ir alternatīvie risinājumi pilnvērtīgu treniņu veikšanai? Piemēram, bērniem līdz 12 gadiem to vienkārši nav. Vakcinēties tie nevar. Šobrīd viņi tiek dzīti trenēties ārā – lietū, vējā un aukstajā laikā. Viens variants tomēr pastāv – saslimt ar COVID... Tas ir nožēlojami, jo tieši viņi ir tie, kas cels Latvijas vārdu pasaules sportā. Risinājums varētu būt noteikta platība iekštelpās uz vienu sporta treniņu dalībnieku un citi izsvērti piesardzības pasākumi.

Bērni ir mūsu visu nākotne, Latvijas nākotne. Ļausim viņiem attīstīties pilnvērtīgi, un neierobežosim viņu brīvību! Treniņu pārtraukšana uz nenoteiktu laiku ir arī trieciens sporta pedagogiem, kam nereti tas nav vienkārši darbs, bet sirdslieta.

Iniciatīvu nodos skatīt atbildīgajā komisijāpirms 24 dienām

Iniciatīvu "Par sportu bērniem" šonedēļ Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti nolēma virzīt tālākai skatīšanai Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijai.

Par to vēl ir jābalso Saeimas plenārsēdē, un pieredze liecina, ka šāda veida Mandātu komisijas ieteikumi par iniciatīvu jeb kolektīvo iesniegumu tālāko virzību tur praktiski vienmēr tiek apstiprināti. Ļoti iespējams, ka tas varētu notikt jau 11. novembrī.

Komisijas sēdē iniciatīvas autors Jānis Valters skaidroja, ka ir daudz bērnu vecumā līdz 12 gadiem, kuriem Latvijā vēl nav iespējas potēties pret Covid-19, un šie bērni, kā saka J. Valters, "paliek bez treniņiem".

Latvijas hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols, kurš pats audzinot divus bērnus, komisijas sēdē atzina, ka arī pats ir aprakstījis iniciatīvu "Par sportu bērniem", jo viņam bijis ļoti grūti savām atvasēm izskaidrot, kāpēc šobrīd viņi nedrīkst nodarboties ar tām sporta aktivitātēm, ar kurām raduši.

V. Koziols skaidroja, ka, piemēram, hokeja zālē ir salīdzinoši droša epidemioloģiskā vide, jo hallē vienmēr ir nodrošināta ventilācija – tas ir arī viens no pamata nosacījumiem, lai hallē būtu ledus.

Vēl LHF ģenerālsekretārs brīdināja par paša novērotu tendenci – no Latvijas uz ārvalstīm aizbrauc bērni un treneri. Arī viņam zvanījuši vairāki bērni vecāki un jautājuši, uz kurieni viņiem braukt.

Avots: portāls Delfi

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 45 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Abonē arī ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Iniciatīvu par pieejamiem treniņiem Saeimā sāks izskatīt trešdienpirms 27 dienām

Jau gandrīz divus gadus bērnu un jauniešu sports Latvijā ir ļoti neritmisks un pakļauts dažādiem treniņu norises ierobežojumiem Covid-19 pandēmijas dēļ. Jaunākie ierobežojumi bija pēdējais piliens arī sabiedrības pacietības kausā, rezulējoties ar rekordīsā laikā savāktiem parakstiem iniciatīvai, kas tūdaļ tika arī iesniegta Saeimā.

Pēc notikušās parakstu pārbaudes, iniciatīvas "Par sportu bērniem" sākotnējā izskatīšana Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā notiks trešdien, 3. novembrī, klātesot iniciatīvas autoram.

Iniciatīvas autors ir aicinājis arī pēc iesniegšanas fakta nepārtraukt parakstīt iniciatīvu, lai norādītu uz sabiedrības turpinošo atbalstu šai prasībai. Patlaban iniciatīvu parakstījuši jau vairāk par 18’000 tās atbalstītāju. Pašreizējie ierobežojumi visvairāk ietekmē iekštelpu sporta veidu treniņus. Piemēram, visu pagājušo ziemu kā basketbolistiem, tā futbolistiem, hokejistiem un vieglatlētiem nācās trenēties zem klajas debess. Tas dažādus sporta veidus nostāda atšķirīgās pozīcijās, jo kādi var arī pielāgoties, tomēr kādiem jākoncentrējas tikai uz fiziskās sagatavotības treniņiem, atstājot novārtā savam sporta veidam raksturīgos tehniskos elementus. Savukārt bez to nostiprināšanas un izkopšanas uz izcilību var necerēt.
Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktora vietniece Anda Mičule Latvijas Radio uzsvēra, ka šābrīža situācija būs aktuāla līdz 15. novembrim. Ja epidemioloģiskā situācija būs uzlabojusies, sporta treniņi noteikti atsāksies.

Pagaidām gan nav skaidri zināms, vai pašiem mazākajiem būs ļauts piedalīties treniņos telpās ar skolā veikto testu negatīvajiem rezultātiem. Neviens neplāno speciāli ierobežot sporta nodarbības bērniem – viss būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas, pauda A. Mičule.

Jau drīzumā gaidām jaunumus par iniciatīvas virzību, tāpēc – pieraksties ManaBalss jaunumiem un seko Tevis atbalstītajām iniciatīvām! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Avots: LSM; ManaBalss.lv

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Iniciatīva par sporta treniņu bērniem pilnvērtīgu nodrošināšanu ir iesniegta Saeimā18. Oct

Autors aicina turpināt parakstīt iniciatīvu, lai norādītu uz turpinošo atbalstu šai prasībai.

Iniciatīva likumā noteikto nepieciešamo parakstu skaitu guva rekordīsā laikā – četrās ar pusi stundās. Ļoti drīz pēc tam tika savākti arī nepieciešamie papildus paraksti, lai būtu pārliecība, ka pēc parakstu analīzes iedzīvotāju reģistrā, lai noskaidrotu, vai iniciatīvu tiešām ir parakstījuši 10’000 pilsoņu vecumā virs 16 gadiem, tas tiešām tā būtu.

Nākamajā dienā autors iniciatīvu jeb kolektīvo iesniegumu iesniedza Saeimā, un no organizācijas ManaBalss puses tika iesniegti arī paraksti. Pēc Saeimas lūguma tie tiks pārbaudīti iedzīvotāju reģistrā. Saeimas kārtības rullis nosaka, ka kolektīvā iesnieguma sākotnējai izskatīšanai ir jānotiek mēneša laikā pēc tā iesniegšanas.

Pieredze liecina, ka parasti tas gan notiek pat ievērojami ātrāk. Arī šai gadījumā ir ļoti iespējams, ka sākotnējā izskatīšana, kurā būs pieaicināts arī iniciatīvas autors un, visdrīzāk, arī attiecīgā problēmjautājuma eksperti un valdības atbildīgās instances, varētu notikt jau pēc pāris nedēļām.

Starplaikā iniciatīvas autors aicina nepārtraukt parakstīt iniciatīvu, lai norādītu uz sabiedrības turpinošo atbalstu šai prasībai.

Ja atbalsti šo iniciatīvu, dalies ar autora video aicinājumu!