Iniciatīva ir iesniegta Saeimā

Pārstāvis: Ilze ZeltkalnePublicēta: 06. Mar

PAR VAKCINĀCIJAS BIROJA LIKVIDĒŠANU

Lai mazinātu birokrātiju un nepārdomātu finansiālo līdzekļu izšķērdēšanu, atsevišķa Vakcinācijas biroja izveide nav nepieciešama. Īpaši jau ņemot vērā to, kāda ir šā brīža vakcinēšanas bēdīgā situācija.

Tāpēc ir nepieciešams atzīt kļūdu un likvidēt Vakcinācijas projekta biroju. Vienlaikus tas samazinās arī mākslīgi radīto birokrātisko aparātu, kas turklāt sevi nav attaisnojis.

Sabiedrības labums no tā būs vēl lielākas līdzekļu izšķērdēšanas novēršana. Piemēram, ņemot vērā biroja darbinieku augstās atlīdzības, kas tiek maksātas no nodokļu maksātāju naudas. Tāpat - mazāka birokrātija. Veselības ministrijas funkcija ir nodrošināt sabiedrības veselības aprūpi arī šai pandēmijas situācijā, nevis "apaudzēt" valsts aparātu. Šis ir Veselības ministrijas nepārdomāts solis, un to vajag labot.

Iniciatīvas parakstītāji 20'282

Saeimā sāk skatīt vēl divas Covid-19 tēmas iniciatīvaspirms 3 dienām

Trešdien, 14. aprīlī, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ir lemts par divu Covid-19 tēmas iniciatīvu turpmāko virzību Saeimā, raksta Delfi.

Deputāti nolēma nākamajās sēdēs turpināt izvērtēt vairāk nekā 17 000 Latvijas pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu "Par Vakcinācijas biroja likvidēšanu" un vairāk nekā 13 000 atbalstīto iesniegumu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai". Uz komisijas sēdi izlemts aicināt Vakcinācijas projekta biroja pārstāvjus un citus ekspertus.

Saeimas komisijā trešdien iniciatīvas "Par Vakcinācijas biroja likvidēšanu" iesniedzēju pārstāve Ilze Zeltkalne uzsvēra, ka biroja reorganizācija ir "spļāviens sejā" cilvēkiem, kuri vēlas biroja likvidāciju, nevis reorganizāciju.

Komisijas deputāti vienojās turpināt diskusijas par šo iniciatīvu, pieaicinot biroja pārstāvjus un citus ekspertus plašākai diskusijai.

Trešdienas, 14. aprīļa, pēcpusdienā šo iniciatīvu parakstījuši jau vairāk par 20'000.

Tāpat komisijā skatīja arī iniciatīvu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai", par kuru parakstu vākšana platformā ManaBalss.lv tika sākta 12. janvārī. 14. aprīļa pēcpusdienā iniciatīvu bija parakstījuši jau virs 16'000 atbalstītāju.

Iniciatīvas pārstāvis Artūrs Ikvilds iesniegumā aicināa Saeimu rast risinājumu un izveidojot tādu tiesisko normu kopumu, kas nepieļautu ne valsts, ne pašvaldību, ne privātā sektorā strādājošo pakļaušanu diskriminācijai vakcinācijas esamības vai neesamības dēļ.

Iniciatīvas aprakstā ManaBalss.lv ir rakstīts, ka, lai arī pašlaik vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga, iniciatīvas autors pauž bažas, ka tas varētu mainīties un mediķiem, kā arī citiem valsts dienestu darbiniekiem tā varētu kļūt obligāta. Kā piemēri tiek minēts darbs policijā, robežsardzē, zemessardzē. Iniciatīvas autori uzskata, ka tas "ir pretrunā cilvēka brīvās gribas tiesībām".

Tāpat iniciatīvas aprakstā rakstīts, ka "būtu neētiski un prettiesiski pielietot dažādus ietekmēšanas instrumentus, lai cilvēki vakcinētos ar Covid-19 vakcīnu, kad tās ilgtermiņa iedarbība vēl nav zinātniski noskaidrota, un šī vakcīna ir ārkārtējs risinājums."

Jau ziņots, ka Vakcinācijas projekta birojs tiks likvidēts kā Veselības ministrijas struktūrvienība un integrēts Nacionālajā veselības dienestā (NVD) kā tā struktūrvienība.

Avots: Delfi

Abonē ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!