Pārstāvis: Biedrība "Bumerstyle Latvija"Publicēta: 16. Nov (2017)

PAR VIDEONOVĒROŠANAS NODROŠINĀŠANU LIELVEIKALU AUTOSTĀVVIETĀS

Jau parakstījuši 486

Aicinām Jūs parakstīt iniciatīvu par obligātu videonovērošanas kameru ieviešanu lielveikalu autostāvvietās. Iniciatīvas pamatā ir vēlme novērst autovadītāju vidū valdošo bezatbildību pret citu īpašumu, kas izpaužas kā bojājuma radīšanu citam transportlīdzeklim autostāvvietās, pēc kā notikuma vieta tiek pamesta. Biežāk radītie bojājumi ir iekāpjot transportlīdzeklī vai izkāpjot no tā, kad ar durvīm aizskar citu blakus novietoto transportlīdzekli, kā arī uzbraukšana stāvošam transportlīdzeklim. Daudzos gadījumos, ja notikušajam nav liecinieku un notikušo nav fiksējušas videonovērošanas kameras, vainīgie autovadītāji nolemj pamest negadījuma vietu, tādējādi radot zaudējumus transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir spiesti novērst radītos bojājumus par saviem līdzekļiem. Pat gadījumā, ja transportlīdzeklis ir apdrošināts ar KASKO, arī šis polises veids paredz pašrisku, joprojām radot zaudējumus īpašniekiem. Tāpat arī likumsargi ir bezspēcīgi, ja notikušajam nav liecinieku vai cita veida atbilstoši pierādījumi. Likumiski autostāvvietu īpašnieki nenes atbildību gadījumos, ja autostāvvietā novietotajam transportlīdzeklim rodas bojājumi no trešo personu puses.

Nepieciešams veikt izmaiņas likumā vai pašvaldību saistošajos noteikumos, kas nosaka lielveikalu autostāvvietu īpašniekiem kā obligātu prasību ieviest videonovērošanas kameras to īpašumā esošajās autostāvvietās. Esošajā praksē ir redzams, ka tirdzniecības centri ir labi nodrošināti ar videonovērošanas kamerām to iekšpusē, bet pilnīgi vai daļēji aizmirst par to uzstādīšanu autostāvvietā. Pašsaprotami, šādas izmaiņas uzliek papildus materiālu slogu komersantiem, ko radītu videonovērošanas sistēmu izvietošana un uzturēšana autostāvvietās, bet ikviens autostāvvietas lietotājs zinot, ka tā transportlīdzeklis ir drošībā būs pateicīgs komersantam un šāda komersanta apmeklējums nebūs radījis papildus neplānotus izdevumus.

Nav nozīmes vai Jūsu automašīnas ir jaunas vai vecākas, tas ir Jūsu īpašums un tā bojāšana no citu puses ir nepatīkama lieta, pat neskatoties, ka tas ir viegls virsbūves bojājums. Tā kā šādās stāvvietās šādi incidenti ir bieža parādība, šāda drošības līdzekļa ieviešana palīdzētu mazināt neatrisināto gadījumu skaitu.

Iniciatīvas parakstītāji 486

"Veikalu tīkls ELVI noteikti atbalsta, ka ir jādomā par to, kā risināt problēmas, kas saistītas ar negodprātīgu autovadītāju uzvedību"25. May (2018)

Klientu drošība ir svarīga katram uzņēmuma, tāpēc veikalu tīkls ELVI noteikti atbalsta, ka ir jādomā par to, kā risināt problēmas, kas saistītas ar negodprātīgu autovadītāju uzvedību, turklāt šīm problēmām ir jāatrod labākais un efektīvākais risinājums. Protams, teju katrs autovadītājs savu tuvinieku, kolēģu un draugu vidū būs dzirdējis situāciju, kad kāda automašīna ir apskrāpēta, bet vainīgais – pazudis bez pēdām, tomēr diez vai šādu autovadītāju rīcību varēs izskaust vienīgi ar videonovērošanas uzstādīšanu veikalu autostāvvietās.

Katrai videonovērošanas kamerai ir savs, ierobežots attēla leņķis, izšķirtspēja un ir jāapzinās, ka tik specifiskā teritorijā kā autostāvvieta pat ar ļoti augstas kvalitātes kamerām ne vienmēr izdosies iegūt videoierakstus, kas ļaus niansēti redzēt negadījuma detaļas, stāvvietas apzīmējumu līnijas un pilnīgi identificēt negadījumos iesaistītos auto. Tieši šī iemesla dēļ videonovērošanas sistēmas ieviešana var kļūt par formālu pasākumu bez reāla efekta.

Tāpat šāda video arhīva veidošana ir personas datu vākšana, kas jāskata arī jaunās Vispārīgās datu aizsardzības regulas ietvaros – šī iniciatīva paredz ļoti liela apjoma datu apstrādi un glabāšanu, kam personas var nepiekrist.

Ir jāsaprot, ka Latvijā ir ļoti dažāda tipa veikali – mums ir gan milzīgi tirdzniecības centri, kas piedāvā iepirkšanos apvienot ar plašām izklaides iespējām, gan nelieliem Latvijas uzņēmumiem piederoši veikali ar mazu pircēju plūsmu, kas atrodas lauku ciematu centros, kur autovadītāji drīzāk ir pārāk piesardzīgi, nevis agresīvi. Problēma ar satiksmes drošību stāvvietās vairāk raksturīga Rīgai un lielajām pilsētām.

Gan stāvvietu videonovērošanas infrastruktūra, gan sistēmas uzraudzīšana un datu administrēšana ir apjomīgas investīcijas, kas tiešā veidā nav saistītas ar mazumtirdzniecības nozari, tādēļ, ir jādomā, kā segt šādu videonovērošanas sistēmu uzstādīšanas un uzraudzības izmaksas, turklāt negodprātīgi autovadītāji svešu auto var sabojāt ne vien lielveikalu stāvvietā, bet arī stāvvietās, kas atrodas ielu malās, pie dažādām sabiedriskām ēkām, medicīnas iestādēm un citviet.

Problēmai, kā samazināt negodprātīgu autovadītāju rīcību, būtu vajadzīgs kompleksāks risinājums, kas ietvertu gan lielāku pašvaldību iesaisti publiskās drošības nodrošināšanā, gan cilvēku pašu sociālās atbildības palielināšanu, gan dažādu iesaistīto pušu sadarbību.

- SIA ELVI Latvija komercdirektores Lailas Vārtukapteines viedoklis

Dalies ar viedokli un palīdzi savākt nepieciešamos parakstus!

AUTORS: ZIņAS MB

Iniciatīvas pārstāvis Raimonds Petrovics skaidro videonovērošanas nepieciešamību veikalu autostāvvietās!05. Feb (2018)

Tehnoloģiju attīstība šobrīd ļauj ikvienam uzstādīt novērošanas kameru ar attālinātu datu nolasīšanu ne tikai savā īpašumā, bet praktiski jebkurā vietā. Tomēr tas nebūs īsti likumiski. Kā pareizi lietot kameras un video reģistratorus, raidījumā "Kā labāk dzīvot" skaidro Datu valsts inspekcijas pārstāvis - Eiropas Savienības un starptautiskās sadarbības nodaļas juriskonsults Aigars Klaucāns.

Ja kādā vietā ir uzstādītas kameras un tiek veikta video novērošana, ir jāizvieto informatīva zīme, ka tas tiek veikts un kādam mērķim.

Pa tālruni uzklausām Raimondu Petrovicu, viņš aicina novērst autovadītāju bezatbildību pret citām automašīnām autostāvvietās. Portālā manabalss.lv viņš izveidojis iniciatīvu, kas aicina uzstādīt stāvlaukumos pie lielveikaliem video kameras, lai pasargātu savas automašīnas lielveikalu stāvvietās no nepatīkamiem pārsteigumiem, kurus mums sagādā neapzinīgi autovadītāji.

Par pieejamiem video novērošanas un drošības sistēmu veidiem skaidro SIA “Videoprojekts Baltija” projektu vadītājs Edgars Kazulis.

Dalies ar ziņu savos sociālajos tīklos un palīdzi savākt parakstus!

Klausies LR1 raidījumu: http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/ja-velies-veikt-video-noverosanu-ir-jaizvieto-ari-informativi-br.a98951/

AUTORS: ZIņAS MB

LNT ziņu reportāža par rosinājumu noteikt obligātu novērošanas kameru ieviešanu lielveikalu autostāvvietās29. Nov (2017)

Vairāki šoferi atzīst, ka ir saskārušies ar situācijām, kurās automašīna tiek saskrāpēta vai citādāk bojāta, taču vaininieks vairs nav uz vietas un nav atstājis kontakttālruni, lai sazinātos par paveikto.
Iniciatīvas autors komentē, cik un kādas kameras būtu nepieciešamas, lai veiktu pilnvērtīgu videonovērošanu stāvlaukumos. Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins rosina apdomāt variantu, kurā kameras būtu ieviešamas ne tikai pie lielveikaliem, bet arī citās plašās mašīnu novietošanas vietās. Arī Valsts policija norāda, ka dažādos gadījumos vainīgās personas ir daudz vienkāršāk atrast, ja ir pieejams videoieraksts.

Dalies ar jaunumiem un palīdzi savākt nepieciešamos parakstuts!

Skaties pilnu reportāžu: skaties.lv