Pārstāvis: Zigmārs DzenisPublicēta: 28. Apr

227
Jau parakstījuši 227
773

Krievijas vēstniecība atrodas uz šīs ielas. Šādi mēs parādītu savu politisko nostāju pret to, kas notiek kaimiņvalstī un kas ietekmē arī Latviju.

Tāpēc lūdzam Rīgas domei pārdēvēt Antonijas ielu par Borisa Ņemcova ielu, lai parādītu iedzīvotāju un savu politisko nostāju.

Tā tiks stiprināta arī sabiedrības pašizpratne par cilvēktiesībām. Ar politiskām slepkavībām samierināties nedrīkst, un sava attieksme par to ir jāpauž - arī simboliski.

Iniciatīvas parakstītāji 227

Kāpēc Latvijas viesstrādnieks Glāzgovā nolēmis pārdēvēt ielu Rīgā par godu Borisam Ņemcovam08. May

Latvijas presē komentētāji rosīgi apspriež pārdēvēšanas perspektīvu. Daži pauž bažas, ka Krievija var pārcelt vēstniecību. Bet Rīgas ielas senais nosaukums - Antonijas, kas visā pasaulē pazīstama ar jūgendstila hrestomātiskajiem paraugiem, var tikt zaudēta.

Manabalss publicē daļu intervijas, kas ir publicēta portālā "Spektr" ar iniciatīvas autoru Zigmāru Dzeni.

Kas jūs mudināja pieteikt iniciatīvu?

Es mazliet uztraucos par to, kas notiek Krievijā. Pēdējā laikā es īpaši interesējos par dzīvi tur, jo no turienes nāk mana sieva.

Kāpēc Latvijā?

Es uzskatu, ka atmiņai par Ņemcovu ir jābūt visur, kur ir Krievijas vēstniecības. Tas ir nevis valsts, bet principa jautājums.

Vai jūs tik ļoti iedvesmo Borisa Ņemcova personība?

Jā, jo viņš cīnījās pret korupciju. No otras puses, man ļoti nepatīk, ka ir cilvēki, kuri domā, ka politiķus var vienkārši nogalināt. Par Borisu Nemcovu es tik daudz nezinu. Paskatījos dažus Youtube klipus par viņu.

Vai jums nav žēl vēsturiskā ielas nosaukuma?

Es pazīstu Antonijas ielu diezgan labi, esmu tur bijis vairākas reizes. Es lasīju Vikipēdijā, ka tā, izrādās, sākumā tika saukta par Ganību ielu. Un tikai pirms simt gadiem bija saņēmusi pašreizējo nosaukumu. Tad ielas nosaukums bija mainīts vēl dažas reizes. Izrādās, ka tam nav nekāda sakara ar kādu konkrētu Antoniju. Vienkārši šis vārds ir kalendārā, un tajā laikā Latvijā bija diezgan populārs. Man nav žēl vēsturiskā nosaukuma, jo tas nav saistīts ar cilvēku un viņa nopelniem. Tas nav tik svarīgi. Svarīgāk ir pamudināt citus cilvēkus domāt par politiku, par to, kas notiek pasaulē, tuvējās ārzemēs. Krievija ir tik tuvu!

Kā cilvēki reaģē uz jūsu iniciatīvu?

Kad es to publicēju, ar mani sazinājās Žanna Ņemcova un apvienība "Brīvā Krievija". Kopš tā laika mēs turam kontaktus, apmaināmies ar informāciju. Viņa man teica: "Tiksimies Borisa Ņemcova ielā Rīgā!" Es atbildēju: "Laiks parādīs." Vēl ir jāsavāc 1000 balsu.

Avots: ziņu kanāls "Spektr"