Pārstāvis: Ansis-Ataols BērziņšIzveidota: 19. Jul (2011)

REGIONALUOS VOLŪDYS STATUSS LATGALĪŠU VOLŪDAI

Šobrīd latgaliešu valoda pēc Valsts valodas likuma skaitās "latviešu valodas paveids". Skan jauki, bet nedz valodnieciski, nedz juridiski nekur nav definēts, kas tas paveids ir. Līdz ar to šobrīd vairāku simtu tūkstošu Latvijas pamatiedzīvotāju dzimtā valodā de facto ir "nekas": tai nav nekādu formālu tiesību. Tāpēc šis jautājums ir pēc iespējas ātrāk jāsakārto, piešķirot latgaliešu valodai reģionālās valodas statusu, kā tas līdzīgos gadījumos ir noticis citās ES valstīs (Spānijā - kataloniešu, Polijā - kašubu u.c.).

Izstrādāt un pieņemt izmaiņas Valsts valodas likumā, nosakot latgaliešu valodai reģionālās valodas statusu.

1917. gadā Latgale pieņēma lēmumu pievienoties Baltijai uin iestāties jaunveidojamajā Latvijas valstī, pie nosacījuma, ka tās kultūras, valodas un reliģiskā savdabība tiks saglabātas un respektētas. Pēc 1934. gada Ulmaņa apvērsuma tika likvidētas latgaliešu skolas un kopš tā laika latgaliešu valoda atrodas ārpus oficiālās saziņas - tai nav nekāda oficiāla statusa. Arī šobrīd, 20 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, tai Latvijā ir mazāk tiesību, nekā mazākumtautību valodām. ES valstu kontekstā reģionālās valodas statusa piešķiršana latgaliešu valodai būtu praksei un tradīcijām atbilstoša.

Iniciatīvas parakstītāji 2'219

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki

Kas ir ManaBalss.lv?

Portāls ManaBalss.lv ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas pilsonis var ierosināt un parakstīt iniciatīvas labākas Latvijas veidošanai! Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu, nonāks Saeimā, un pēc tam - lēmumu pieņēmēju dienaskārtībā. Portālā ikviena balsotāja identitāti apstiprina Latvijā reģistrētas internetbankas. Tādā veidā nodrošinām, ka parakstus pēc Saeimas pieprasījuma iespējams pārbaudīt un salīdzināt ar iedzīvotāju reģistru. Pēc veiksmīgas autentifikācijas, internetbankas atsūta personas vārdu, uzvārdu un personas kodu uz ManaBalss.lv, kur personas dati tiek saglabāti aizsargātās datubāzēs un persona var veikt 1 balsojumu par katru iniciatīvu. Par drošību gādā banku sistēmas, par datu aizsardzību atbildību uzņemamiems mēs. Publiski pieejams ir tikai vārds un uzvārds. Paraksties arī Tu par kādu no iniciatīvām, lai palīdzētu tai ātrāk nokļūt līdz lēmumu pieņēmēju dzirdīgajām ausīm!