Pārstāvis: Ansis-Ataols BērziņšPublicēta: 19. Jul (2011)

REGIONALUOS VOLŪDYS STATUSS LATGALĪŠU VOLŪDAI

Šobrīd latgaliešu valoda pēc Valsts valodas likuma skaitās "latviešu valodas paveids". Skan jauki, bet nedz valodnieciski, nedz juridiski nekur nav definēts, kas tas paveids ir. Līdz ar to šobrīd vairāku simtu tūkstošu Latvijas pamatiedzīvotāju dzimtā valodā de facto ir "nekas": tai nav nekādu formālu tiesību. Tāpēc šis jautājums ir pēc iespējas ātrāk jāsakārto, piešķirot latgaliešu valodai reģionālās valodas statusu, kā tas līdzīgos gadījumos ir noticis citās ES valstīs (Spānijā - kataloniešu, Polijā - kašubu u.c.).

Izstrādāt un pieņemt izmaiņas Valsts valodas likumā, nosakot latgaliešu valodai reģionālās valodas statusu.

1917. gadā Latgale pieņēma lēmumu pievienoties Baltijai uin iestāties jaunveidojamajā Latvijas valstī, pie nosacījuma, ka tās kultūras, valodas un reliģiskā savdabība tiks saglabātas un respektētas. Pēc 1934. gada Ulmaņa apvērsuma tika likvidētas latgaliešu skolas un kopš tā laika latgaliešu valoda atrodas ārpus oficiālās saziņas - tai nav nekāda oficiāla statusa. Arī šobrīd, 20 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, tai Latvijā ir mazāk tiesību, nekā mazākumtautību valodām. ES valstu kontekstā reģionālās valodas statusa piešķiršana latgaliešu valodai būtu praksei un tradīcijām atbilstoša.

Iniciatīvas parakstītāji 2'228

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

Šodien ManaBalss.lv sāk piedāvāt mūsu platformas produktus! Visi ienākumi no pirkumiem tiks izmantoti platformas attīstībai un citu izdevumu segšanai. Iegādājies un atbalsti ManaBalss.lv!

Posted by ManaBalss.lv on pirmdiena, 2017. gada 14. Augusts

ManaBalss.lv atrodama vēl vienā sociālajā tīklā - Instagram!📷 ➡️ Seko mums un gūsti ieskatu ManaBalss.lv darbībā!

Posted by ManaBalss.lv on piektdiena, 2017. gada 18. Augusts

Kāpēc vācam vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu pirms iesniegšanas Saeimā? Lūk, kur paskaidrojums! ➡️ Vairāk informācijas: https://manabalss.lv/page/evaluation

Posted by ManaBalss.lv on ceturtdiena, 2017. gada 17. Augusts

Tagad vari sekot mūsu jaunumiem angļu valodā LinkedIn! Now you can follow our news in English on LinkedIn!

Posted by ManaBalss.lv on ceturtdiena, 2017. gada 17. Augusts

ManaBalss.lv iesniegto iniciatīvu statistika ➡️ Papildus info: https://manabalss.lv/page/progress

Posted by ManaBalss.lv on otrdiena, 2017. gada 15. Augusts