ASV īsteno "helikoptera naudas" politiku 27. Jul (2020)

Jūsu pastkastītē drīzumā būs čeks par 1200 dolāriem – tā amerikāņus Covid-19 krīzes jaunās atbalsta pakotnes prezentācijā uzrunāja ASV prezidenta ekonomikas padomnieks Lerijs Kudlovs, sniedzot interviju CNN.

Atbalsta programma paredz arī pagarināt aizliegumu izlikt no mājām maksātnespējīgos hipotekāro kredītu parādniekus, ziņo CNBC.

Šī ziņa no viņpus Atlantijas okeāna sasaucas ar Latvijā virzīto iniciatīvu "Vienreizējs maksājums iedzīvotājiem patēriņa uzturēšanai". Patēriņa līmeņa uzturēšanai tās autors prasa veikt vienreizējus maksājumus katram Latvijas iedzīvotājam, kurš sasniedzis 14 gadu vecumu.

Šāda "helikoptera naudas" politika krīžu situācijās dažādās valstīs ir īstenota vairākkārt, lai novērstu sociāli un ekonomiski postošo domino efektu, kad, strauji krītoties iedzīvotāju ienākumiem un patēriņam, bankrotē uzņēmumi visdažādākajās ekonomiski saistītajās nozarēs.

Šī loģika ir pamatā arī ASV administrācijas lēmumam. Tas gan ir tikai viens no atbalsta pakotnes pasākumiem, kas stāsies vietā līdzšinējam krīzes seku novēršanas atbalstam ASV, kas beidzas šonedēļ. No pirmdienas, 27. jūlija, ASV stājas spēkā likums par atbalsta pakotni viena triljona dolāru vērtībā, raksta CNBC. Tā ietver arī pagaidu pagarinājumu bezdarbnieku pabalstiem, atbalstu uzņēmumiem ar maksātspējas problēmām un finansējumu skolu darba atsākšanai. Pakotnes ietvarā ir iezīmēti 16 miljardi USD eksperimentam ar nodokļu atlaidēm, lai mudinātu kompānijas pieņemt atpakaļ krīzes laikā atlaistos darbiniekus.

ASV pilsētās līdz pagājušās nedēļas nogalei spēkā bija moratorijs maksātnespējīgo izlikšanai no mājokļiem, ja hipotekārais kredīts ir ticis ņemts ar valdības atbalstītajiem finanšu instrumentiem. Kongresā likumdevēji prasīja gan šā moratorija pagarinājumu, gan īres maksu atcelšanu uz krīzes laiku. Tiek lēsts, ka moratorijs četros mēnešos no izlikšanas no mājokļiem ir pasargājis miljoniem amerikāņu.

Vēl lemšanas procesā ir jautājums par Covid-19 krīzes radītā bezdarba pabalstiem – par to apjomu. Pandēmijas dēļ bezdarba līmenis ASV ir uzkāpis virs 10%. Bezdarbnieku pabalstus saņem ap 32 miljoniem amerikāņu.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā bezdarba līmenis šā gada pirmajā ceturksnī bija 7,4%. Savukārt kopš marta beigām bezdarbs Latvijā ir strauji audzis, un reģistrētais bezdarbs šobrīd pārsniedz 8%. Savukārt, skaitot klāt dīkstāves pabalstu saņēmējus, faktiskais bezdarbs Latvijā ir sasniedzis 13%, lēš bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš. Tik augsts bezdarbs Latvijā pēdējos reizi piedzīvots 2013. gadā, un pēc M. Āboltiņa prognozēm tas šogad kopumā Latvijā varētu sasniegt 10%.

Avots: CNN; CNBC; LSM

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!