Diskusijām ir jābūt par idejām, nevis par "deguniem" 12. May (2020)

Mobings nav pieļaujams. Tai skaitā arī ne pret cilvēkiem, kuri paši kādreiz ir šādi – nekrietni – izturējušies pret līdzcilvēkiem. Ar šādu atrunu vēlamies komentēt NRA rakstu par ManaBalss autora virzīto iniciatīvu "Viendzimuma partneru reģistrēšana".

Organizācija ManaBalss aicina uz diskusijām sevišķi par leģitīmām idejām, nevis uz ad hominem komentāriem (t.i., kad nav ko teikt par saturu, tad uzbrukt runātājam personīgi). Diskreditējot izteikto ideju autorus, tad degradē arī publisko diskusiju telpu.

NRA rakstā tiek norādīts, ka Saeimā drīzumā iesniedzamās iniciatīvas autors ir bijis iesaistīts skandālā Liepājā. Runa ir par izvarošanā cietušu sieviešu mobingu internetā, ko mediji aprakstīja 2011. gada sākumā. Notikušā detaļas komentēt atstājam likumsargu un pašu iesaistīto ziņā.

Ir labi, ka mediji veic dažādu iniciatīvu autoru iespējamo fona motīvu analīzi, un to dara arī ManaBalss. Piemēram, mums ir līgumi ar virkni autoru, kuri ir politisko partiju ierindas biedri. Tie nodrošina, ka autori attiecīgās iniciatīvas neizmantos savu partiju retorikā. Pretējā gadījumā tās tiek uzskatītas par partiju iniciatīvām. Arī tas ir pieņemami un pat labi, tomēr šādi motivētu iniciatīvu publicēšana ir maksas pakalpojums, un šādas iniciatīvas ir attiecīgi jāmarķē.

Konkrētās NRA aprakstītās iniciatīvas sakarā svarīgi ir diskusijā fokusēties uz to, par ko tad tiešām ir runa. Aizklīšana ad hominem sānceļos, riskē pazaudēt šo fokusu un beigties ar to, ka diskutētāji sāk komentēt viens otra degunus. Pazaudēt sākotnējās tēmas pavedienu riskējam arī tad, ja diskusijas izvēršas par blakus faktoriem, blakus tēmām un pieņēmumiem, kas ne obligāti attiecas uz reāli apspriežamo tēmu.

Apspriestās iniciatīvas gadījumā ir svarīgi ņemt vērā, ka tā prasa tieši civilstāvokļa reģistrāciju, un tajā nav runas par Satversmē atrunāto laulības definīciju. Diemžēl gandrīz katrā šai iniciatīvai veltītajā kritikā plašsaziņā un sociālajos medijos tiek piesaukta Satversme. Attiecīgi tie ir vai nu maldi, vai demagoģija. Tāpat kā ad hominem komentāri.

Lūdzam ņemt arī vērā, ka ManaBalss ar šo publikāciju un jebkurām aktivitātēm nepārstāv un neaizstāv nevienu konkrēto platformā publicēto rīcībpolitikas priekšlikumu. ManaBalss ir politiski un idejiski neitrāla, mēs esam par demokrātiju un pret radikālismu, par Latviju un par pilsoņu varu. Mēs strādājam, lai būtu jūsu ikviena rīcībā ar maksimālu paredzamo efektivitāti, kad vien jums ir laba virzāmā ideja, vai arī jūs gribat tādu atbalstīt.

Ar cieņu,
ManaBalss.lv komanda