Partiju finansējuma pieaugumam nekad nebūs labs laiks: koalīcijas deputāti tomēr panāk iniciatīvas noraidīšanu 12. Dec (2019)

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien, 12. decembrī, noraidīja kolektīvā iesnieguma "Atlikt partiju finansējuma pieaugumu līdz nākamās - 14. Saeimas - ievēlēšanai" prasību.

Pēc izvērstām debatēm, vai partiju finansējuma pieaugumu atlikt līdz nākamajai Saeimai, par šā kolektīvā iesnieguma apstiprināšanu balsoja opozīcijas deputāti, bet koalīcijas partiju deputāti bija pret. Attiecīgi 11 387 Latvijas pilsoņu prasība līdz ar šo parlamentā ir noraidīta.

Debatēs figurēja gan līdzības ar šahu, kura spēles laikā nevar mainīt noteikumus, bet Saeima ir tieši to izdarījusi, gan tika aktualizēta Latvijas partiju lielā atkarība no privātajiem ziedotājiem, kas līdz ar partiju publiskā finansējuma pieaugumu tiks būtiski mazināta. Jebkurā gadījumā - "sausais atlikums" ir iesnieguma un piedāvātā risinājuma noraidījums.

Tas gan nenozīmē partiju finansējuma pieauguma jautājuma un saistīto problēmu noņemšanu no dienaskārtības vispār. Komisijas sēdē klātesošā Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga norādīja, ka koalīcijas deputātu palikšana pie "savas taisnības" nozīmēs arī LIZDA turpinošas aktivitātes, ieskaitot protestus par apsolītā finansējuma apjoma nepiešķiršanu izglītības jomai.

Arī noraidītās iniciatīvas autors Jānis Jēkabsons sarunā ar ManaBalss pauda, ka apsver jaunas iniciatīvas izveidi. Paredzams, ka tā būs fokusēta uz saistīto problēmjautājumu risinājumiem reālajā situācijā - ka partiju finansējuma pieaugums ir fakts, bet kā panākt, lai šis finansējums darbotos maksimāli konstruktīvi un tiešām Latvijas demokrātijas, ieskaitot partiju darbu, stiprināšanai.

Avots: ManaBalss.lv