Saeima plāno aizliegt partijām vērsties pret Latviju un citām demokrātiskām valstīm 17. Jun (2022)

Partijām savā darbībā būs aizliegts vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību un teritoriālo nedalāmību. To paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atbalstītais priekšlikums Politisko partiju likumā, ziņo LETA.

Tas sasaucas ar ManaBalss.lv autora iniciatīvu "Par vienotu sabiedrību bez Latvijas Krievu savienības", kurai pašlaik tiek vākti papildus paraksti pirms tās iesniegšanas Saeimā. Vienlaikus saistībā ar tematiski radniecīgu iniciatīvu "Par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un LR pilsonības atņemšanu" ir jānorāda, ka Igaunijā kārtējais prokremliskais provokators ir izraidīts no valsts.

Politisko partiju likuma grozījumu sākotnējo versiju iesniedza Nacionālās apvienības deputāti Edvīns Šnore, Raivis Dzintars, Ritvars Jansons, Jānis Dombrava un Janīna Kursīte-Pakule. Likumprojekts ir uzlabots, atbalstot Saeimas Nacionālās drošības komisijas, Tieslietu ministrijas un deputāta Māra Možvillo (PCL) priekšlikumus, raksta LETA.

Partijām savā darbībā būs aizliegts vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt vai izplatīt priekšlikumus par Latvijas vai citas demokrātiskas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus, ja to nepildīšana apdraud valsts drošību, sabiedrisko drošību vai kārtību, sludināt vardarbību vai terorismu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju, propagandēt karu, veikt darbības, kas vērstas uz nacionālā, etniskā, rasu, reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, slavēt vai aicināt izdarīt noziedzīgus nodarījumus.

Tāpat partijām būs aizliegts sniegt atbalstu, lai palīdzētu graut vai apdraudēt demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu. Partijām būs aizliegts sniegt arī informatīvu (propagandas) atbalstu personām vai valstīm minēto darbību veikšanai.

Ja valsts drošības iestāde konstatēs pazīmes, kas liecina par kādu no minētajiem pārkāpumu vai partijas iespējamo prettiesisko darbību, kas vērsta pret valsts drošību vai var tai kaitēt, vai citādi ir pretrunā ar Satversmi, valsts drošības iestāde vai prokuratūra brīdinās partiju par nepieļaujamību veikt šādas darbības.

Atbilstīgi konstatētā pārkāpuma būtībai iestāde, kura konstatējusi pārkāpumu, noteiks termiņu pārkāpuma novēršanai, kas ir ne mazāks par 15 dienām un ne ilgāks par sešiem mēnešiem, vai uzdos normatīvajiem aktiem neatbilstīgo rīcību pārtraukt nekavējoties.

Ja partijas darbība būs pretrunā ar Satversmi, likumiem vai citiem normatīvajiem aktiem, tā apdraudēs valsts vai sabiedrisko drošību vai būs pretrunā ar kādu no minētajiem aizliegumiem, tad partijas darbību varēs izbeigt, pamatojoties uz tiesas nolēmumu.

Likumā tiks noteikts, ka partiju darbību uzraudzīs un kontrolēs arī prokurors un valsts drošības iestādes.

Daļa no minētajiem grozījumiem jau pašlaik ir noteikta likumā.

Komisijas sēdē netieši izskanēja minējums, ka varētu būt sācies "process" attiecībā uz Latvijas Krievu savienības darbību. Netika gan precizēts, vai runa ir par virzību uz LKS darbības pārtraukšanu vai ko citu, ziņo LETA.

Līdztekus šai Latvijas ziņai sabiedriskā raidorganizācija ERR raksta par Iekšējās drošības dienesta (KAPO) veikto kāda Igaunijas iedzīvotāja izraidīšanu no valsts ar pamatojumu, ka šī persona ir drauds Igaunijas drošībai. Izraidītais vīrietis ir Afganistānas kara (1979–1989) veterānu Dienvidigaunijas nodaļas kādreizējais vadītājs un Tartu Krievijas pilsoņu biedrības aktīvists.

KAPO savā Twitter lapā komentē, ka izraidīšanai ir ar nodomu izvēlēts 14. jūnijs – deportāciju uz Sibīriju 81. gadadiena. "1941. gads vairs nav tikai vēsture," angļu valodā raksta KAPO, "jo ir cilvēki, kas cīnās, lai tas atkārtotos. Šodien kopā ar policiju un robežsargiem mēs izraidījām Kremļa provokatoru", tālāk teikts ierakstā, un seko izraidītā vīrieša vārds. "Mēs cīnīsimies pretī," savu vēstījumu noslēdz Iekšējās drošības dienests.

Cits prokremlisks provokators no Igaunijas ir jau izraidīts maijā.

Jānorāda, ka nule kā izraidītajam bija Krievijas pilsonība, un Igaunijā viņš dzīvoja ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju, kas tagad ir atcelta.

Avots: LETA; ERR

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 54 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!