Pārstāvis: Toms BrūverisPublicēta: 31. Jul (2018)

SMAGĀK SODĪT PORTĀLUS, KURI LIEK NEPATIESU INFORMĀCIJU!

Sodīt smagāk protālus, kuri liek nepatiesas ziņas, piemēram, neticams.lv , redzets.lv , delffi.lv, kuri liek smagas traģēdijas, kuras nemaz nav notikušas. Daudzi cilvēki, gan jauni, gan veci, notic un tiek maldināti. Piemēram, nesen bija ielikta ziņa, ka ir ''sabrucis alfas tirdzniecības centrs'' un tās visas izrādījās muļķības.

Sodīt ar ļoti smagiem naudas sodiem, sākot no 300 eiro līdz pat 800 eiro, vai arī noteikt sabiedriskos darbus, vai brīvības atņemšanu.

Sabiedrība netiks maldināta ar viltus ziņām. Iedzīvotāji varēs dzīvot mierīgi un bez satraukuma.

Iniciatīvas parakstītāji 1'132

Valsts policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pret viltus ziņu portālu uzturētājiem16. Jul

Valsts policija šomēnes ir pabeigusi izmeklēšanu pirms gada sāktajā kriminālprocesā saistībā ar viltus ziņu izplatību, kā rezultātā tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un iestāžu darbība, atsaucoties uz Valsts policijas informāciju, raksta portāls TVNET.

Izmeklēšanas laikā ir noskaidrots, ka šo noziegumu nolūkā gūt peļņu izdarījusi trīs personu grupa. Izmeklēšanas laikā izdevās pārtraukt noziedzīgu nodarījumu un iegūt pietiekamus pierādījumus personu saukšanai pie kriminālatbildības. 12. jūlijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra šīm personām uzrādīja apsūdzību.

Jau ziņots, ka 2018. gada jūlijā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība.

Personu grupa 2018. gada pavasarī un vasarā interneta vietnēs bija apzināti publicējusi nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām un nelaimes gadījumiem ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju. Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju šī personu grupa saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādā vietnē. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita.

Kriminālprocesā tika noskaidrots 1997. gadā dzimušais interneta vietnes īpašnieks un tehniskais uzturētājs, kurš nolūkā gūt peļņu no reklāmas ievietoja interneta vietnē viltus ziņas. 2018. gada augustā šis jaunietis tika aizturēts.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrotas vēl divas personas (dzimušas 1998. un 2002. gadā), kas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un nolūkā gūt peļņu no reklāmas, būdami triju interneta vietņu īpašnieki un tehniskie uzturētāji, tajās ievietoja nepatiesas ziņas un popularizēja tās ar sociālo tīklu palīdzību.

Izmeklēšanas laikā izdevās pārtraukt noziedzīgu nodarījumu un iegūt pietiekamus pierādījumus personu saukšanai pie kriminālatbildības. Šā gada jūlijā krimināllieta tika nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. 12. jūlijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra uzrādīja apsūdzību trīs personām. Viena persona apsūdzēta par huligānismu un divas personas – par huligānismu grupā.

Avots: TVNET

Nāc un 6. septembrī piedalies diskusijā par viltus ziņu apkarošanu!31. Aug (2018)

Diskusiju raidījums "Mana Balss" atgriežas pie skatītājiem kanālā RīgaTV 24! Jaunajā sezonā turpināsim apspriest aktuālākās pilsoņu iesniegtās iniciatīvas platformā ManaBalss.lv. Pirmajā raidījumā aplūkosim sabiedrībai nozīmīgu problēmu un iniciatīvu, kas piedāvā tai risinājumu – „Smagāk sodīt portālus, kuri liek nepatiesu informāciju!” Diskusiju ierakstus joprojām varēs apmeklēt ikviens interesents.

Diskusijas dalībnieki:
-Moderators Māris Zanders
Pārējie diskusijas dalībnieki tiks izziņoti vēlāk.

Sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv parakstus pavisam nesen uzsāka vākt iniciatīva "Smagāk sodīt portālus, kuri liek nepatiesu informāciju!” un tai patlaban ir 242 parakstu. Šobrīd viltus ziņu „sērga” ir izplatījusies ne tikai Latvijā, bet tā skar arī citas valstis, kā rezultātā tiek traucēts sabiedriskais miers, uzņēmumu un dažādu valsts iestāžu darbība. Pētnieki uzskata, ka viltus ziņu publicēšana kļuvusi par biznesu, jo vairāk klikšķu savāc ziņa, jo lielāku peļņu no reklāmu izvietošanas gūst portālu uzturētāji. Arī Valsts policija ir uzsākusi cīņu pret viltus ziņu izplatītājiem, aizturot personas, kas izplata nepatiesu informāciju. Tāpēc aktuāls ir jautājums – vai vajadzētu smagāk sodīt portālus, kuri liek nepatiesu informāciju?

Lai nodrošinātu vispusīgu un informējošu diskusiju, aicināsim dažādo iesaistīto pušu pārstāvjus uz publiskām debatēm, kurās aplūkosim iniciatīvu, kā arī spriedīsim par tās ietekmi Latvijā. Diskusijas laikā arī publika varēs izteikt savu viedokli un uzdot jautājumus diskusijas dalībniekiem!

Nāc un klausies diskusiju! Tiekamies ceturtdien, 6.septembrī 18:45 Rīgā, Blaumaņa ielā 32. Vai skaties raidījumu RīgaTV 24 kanālā 9.septembrī plkst. 17:30.
Atzīmējies, ka nāksi šeit!

AUTORS: ZIņAS MB