Pārstāvis: Ivo VernersPublicēta: 09. Jun (2011)

VĒLĒŠANU BIĻETENUS UZGLABĀT VISMAZ 5 GADUS

Ar šo iniciatīvu vēlos vairot uzticamību Saeimai un valsts pārvaldei kopumā.

Piedāvāju vēlēšanu biļetenus nevis iznīcināt ~5 nedēļas pēc vēlēšanām, bet gan tos uzglabāt vismaz līdz nākamajām vēlēšanām, lai balsošanas rezultātus būtu iespējams pārskaitīt.

Šobrīd vēlēšanu zīmes (biļeteni) tiek iznīcinātas dažas nedēļas pēc vēlēšanām (skat. Saeimas vēlēšanu likuma 50.pantu), kas izslēdz iespēju balsis vēlāk pārskaitīt. Tas, savukārt, sabiedrībā vairo bažas, ka vēlēšanu rezultāti neatbilst patiesībai, un rada neuzticību valsts pārvaldei kopumā (saskaņā ar aptauju datiem Saeimai neuzticas ap 90% vēlētāju). Arī pēc pēdējām Saeimas vēlēšanām publiskajā telpā bija jaušama neuzticība vēlēšanu rezultātiem. Ne reti izskanējušas šādas un tamlīdzīgas frāzes: "kāda starpība, par ko balso, ja balsis tik un tā tiek 'pareizi' saskaitītas", „nav svarīgi, par ko balso, svarīgi – kas skaita balsis”..Šo neuzticības problēmu lielā mērā iespējams atrisināt, pagarinot vēlēšanu biļetenu uzglabāšanas termiņu vismaz līdz nākamajām vēlēšanām, nosakot rezultātu atkārtotas pārbaudīšanas kārtību un rīcību gadījumam, ja tie neatbilst patiesībai.Publiski šo ideju atbalstījuši deputāti un deputātu kandidāti no dažādām partijām un Valsts administrācijas skolas publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks, kā arī neformālā sanāksmē to atzinīgi novērtējis Centrālās Vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars.Kā zināms, vēlēšanu iznākumu tieši ietekmē šādi faktori:- vēlēšanu sistēmas kvalitāte,- deputātu kandidātu atbilstība amatam,- deputātu iespējas iepazīstināt vēlētājus ar sevi un priekšlikumiem,- vēlētāju kompetence,- balsu skaitīšana.Svarīgi ir visi minētie faktori, taču iedzīvotāju bažas saistībā ar balsu saskaitīšanu iespējams mazināt salīdzinoši visvienkāršāk. Uzskatu, ka šī ierosinājuma pieņemšana būtu neliels, bet nozīmīgs solis Saeimas uzticības krīzes likvidēšanas virzienā.

DELFI publicēja rakstu27. Jun (2011)

Par šo tēmu - http://www.delfi.lv/news/referendums-2011/versijas/ivo-verners-priekslikumi-ka-saeimai-atjaunot-uzticibu.d?id=39218127

AUTORS: IVO VERNERS