Uzvara iniciatīvai! Tās prasības ir atbalstītas.

Pārstāvis: Harijs GalsPublicēta: 29. Nov (2019)

VALSTIJ ATBALSTĪT PLAUŠU VĒŽA SLIMNIEKUS, KĀ TAS IR IGAUNIJĀ UN LIETUVĀ

Vēlamies panākt, lai valsts kompensējamo zāļu sarakstā iekļauj medikamentus plaušu vēža divām apakšdiagnozēm.

Nacionālajam veselības dienestam, konsultējoties ar Saeimu un Veselības ministriju, ir jāiekļauj divas plaušu vēža apakšdiagnozes - ALK un imūnterapiju pie PD-1L >50% - kompensējamo medikamentu sarakstā. Birokrātiskais darbs ir jau paveikts, un visi aprēķini jau ir NVD rīcībā.

Sabiedrības ieguvums būs tāds, ka ik gadu desmit līdz 100 pacienti (atkarībā no tā, kuras apakšdiagnozes iekļaus) ar plaušu vēzi varēs dzīvot nevis sešus mēnešus ar zemu dzīves kvalitāti, bet gan līdz 34 mēnešiem un ar augstu dzīves kvalitāti. Kopumā trīs gadu laikā tie būtu vairāk nekā 200 cilvēki valstī. Turklāt iegūtā dzīves kvalitāte arī kombinācijā ar terminālu diagnozi nozīmēs, ka tie būs sociāli un ekonomiski aktīvi iedzīvotāji. Pēc zāļu iekļaušanas sarakstā papildus būtu jāizvērš informatīvā kampaņa, lai palielinātu sabiedrības ticību veselības aprūpes sistēmai. Tas motivētu potenciālos pacientus ar aizdomām par šo slimību vērsties pie ārsta savlaicīgi. Šobrīd sabiedrībā valda viedoklis, ka nav jēgas, jo tāpat jau neko nevarēs darīt.

Pievienots dokuments

Plaušu_vēža_ārstniecības_kompensēšana.pdf 74 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 4'052

Plaušu vēža pacientiem Latvijā tagad pieejama Eiropas līmeņa ārstēšana06. Apr

Iniciatīva "Valstij atbalstīt plaušu vēža slimniekus, kā tas ir Igaunijā un Lietuvā" ir pilnībā atbalstīta – tā sarunā ar ManaBalss apstiprināja tās autors Harijs Gals. Viņš ir arī Plaušu vēža pacientu un tuvinieku biedrības vadītājs un dibinātājs.

Jānorāda, ka šī ir kārtējā ManaBalss autoru iniciatīva, kuru politikas veidotāji ir pārņēmuši savā dienaskārtībā proaktīvi – pirms 10’000 parakstu savākšanas un iesniegšanas Saeimā.

"Mēs uzvarējām! Milzīgs jums paldies. ManaBalss sistēma reāli darbojas," saka autors reizē ar pateicības vārdiem visiem iniciatīvas parakstītājiem.

No marta sākuma Latvijā ir paplašināts to plaušu vēža pacientu loks, kam ir pieejama Eiropas vadlīnijām atbilstoša ārstēšana.

"Es nespēju noticēt, ka tas beidzot ir piepildījies! Onkoloģijā paildzināt metastātiska pacienta dzīvi par mēnešiem ir sasniegums, taču šobrīd mums ir iespēja Latvijā saviem pacientiem dot tādas zāles, kas ļauj dzīvot pat gadiem ilgāk, iedzerot tabletes mājās. Tām ir būtiski mazāki blakusefekti, un pie ārsta ir jāatnāk pārbaudīties tikai reizi trijos mēnešos. Tas ir neatsverams ieguvums pacientiem un viņu ģimenēm," izmaiņas Kompensējamo zāļu sarakstā laikraksta "Latvijas Avīze" portālam "Veselam" komentē onkoloģe ķīmijterapeite Eva Vecvagare.

Plaušu vēzi ik gadu atklāj vairāk nekā tūkstotim Latvijas iedzīvotāju, ziņo laikraksts. Visbiežāk – gandrīz 40% gadījumu – to atklāj pēdējā stadijā, kad jau ir izveidojušās metastāzes. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem mazāk nekā 4% pacientu, kam vēzis atklāts IV stadijā, nodzīvo ilgāk nekā 5 gadus. Pētījumi pierāda, ka jaunais imūnterapijas medikaments, kas tagad ir kļuvis pieejams pacientiem, šo rādītāju paaugstina līdz 29,6%.

Pērn novembra beigās Plaušu vēža pacientu un tuvinieku biedrība platformā ManaBalss sāka parakstu vākšanas kampaņu, lai medikamenti konkrētu plaušu vēža apakšdiagnožu pacientiem, kurus jau saņem pacienti Lietuvā un Igaunijā, būtu pieejami arī Latvijā.

"Vēlos pateikties portālam Manabalss.lv un ikvienam, kas nepalika vienaldzīgs, ar savu parakstu atbalstot mūsu iniciatīvu. Saku lielu paldies arī Andrim Skridem un Edgaram Labsvīram, kuri operatīvi pieņēma lēmumus, vēl nesagaidot, kamēr visi 10’000 paraksti būs savākti," laikrakstam saka H. Gals.

Sarunā ar ManaBalss viņš arī norāda, ka iniciatīva ir panākusi ļoti daudzu dzīvību izglābšanu reāliem cilvēkiem – ne tikai hipotētiski. "Arī Covid-19 pacientiem ir piešķirti valsts līdzekļi, un, pateicoties tiem, kādu cilvēku dzīvības tiks izglābtas," telefonsarunā saka H. Gals. "Tomēr, pat virspusēji parēķinot, cik cilvēkus mēs reāli un paredzami esam izglābuši ar šo iniciatīvu, tad šis plaušu vēža ārstēšanai panāktais finansējums būs izmantots ievērojami efektīvāk."

Kamēr atbildīgie dienesti ir aizņemti ar Covid-19 krīzi, ir problemātiski piekļūt datiem par šogad plānoto plaušu vēža pacientu skaitu un izmaksām, tāpēc autors atturas sniegt konkrētas aplēses un sola tās veikt pēc ārkārtas situācijas beigām.

Avots: ManaBalss; Latvijas Avīze