Iniciatīva noraidīta!

Pārstāvis: Lauris MisaPublicēta: 21. Aug (2013)

VISU GADU VASARAS LAIKS, NEVEICOT PĀREJU UZ ZIEMAS

Atcelt pulksteņa laiku pāreju 2x gadā uz ziemas/vasaras laiku.

Priekšlikums ir mainīt Latvijas laika zonu no UTC+2 (GMT+2) uz UTC+3 (GMT+3) un vienlaicīgi atcelt pulksteņa laiku pāreju 2x gadā. Laika zonas noteikšana ir ekskluzīvi katras valsts likumdevēja institūcijas kompetencē, un priekšlikuma īstenošanai būtu jāpieņem normatīvais akts par laika zonas maiņu, kā arī jāatceļ LR MK 26.10.2010 noteikumi Nr.1010. Minēto neliedz darīt 19.01.2001 ES Direktīva 2000/84/EK, jo tās mērķis ir noteikt vienotu datumu un laiku vasaras laika sākumam un beigām, lai novērstu situāciju, kad katra ES valsts pāriet uz vasaras laiku citā datumā un laikā, radot apgrūtinājumu iekšējā tirgus darbībai, un Direktīva valstīm jāievēro tad, ja tās vispār pāriet uz vasaras laiku. Direktīva neliedz valstij tiesības pieņemt lēmumu nepiemērot pāreju uz vasaras laiku un/vai mainīt laika zonu.

Tā kā pulksteņa laika pāreja no ziemas uz vasaras un otrādi izjauc cilvēku bioloģisko ritmu, kas visvairāk ietekmē mazus bērnus, cilvēkus gados un cilvēkus ar hroniskām slimībām, tad kopumā sabiedrība iegūs mazāk nevajadzīga stresa. Latvijai ir jāmaina laika zona uz UTC+3 (GMT+3), jo pretējā gadījumā atstājot kā vienīgo laiku ziemas laiku (kas atbilst pašreizējai laika zonai UTC+2 (GMT+2)), vakaros vasaras periodā nesamērīgi agri iestātos tumsa. Turpretī, mainot Latvijas laika zonu uz UTC+3 (GMT+3), patstāvīgi atstājot pašreizējo vasaras laiku, gada tumšajā laikā, kad Latvijā ir ziema, nebūs ne vērā ņemama atšķirība, ne arī nodarīts kāds zaudējums valsts ekonomikā, līdz ar to būs vairāki ieguvumi sabiedrībai. Neliela neērtība, atstājot pašreizējo vasaras laiku, būs attiecībā uz starptautiskajām komunikācijām, taču tas būs salīdzinoši nebūtiski, jo jau šobrīd Latvijai ir laika zonas atšķirības ar lielāko daļu ES valstīm, savukārt kaimiņvalstīm ir visas iespējas sekot Latvijas piemēram.

Iniciatīvas parakstītāji 11'592

Saeima noraida iniciatīvas tālāko virzīšanu!18. Feb (2016)

Ar nožēlu jāsaka, ka Latvijas republikas Saeima noraidīja mūsu kopējo ierosinājumu - Latvijā atstāt vasaras laiku cauru gadu.
Ņemot vērā, ka Saeimas balsošana bija par uzdevumu valdībai primāri noskaidrot, vai tas ir iespējams un vai tādā veidā nepārkāpjam kādus Eiropas kopējos noteikumus, nevis jau veikt mūsu minētās izmaiņas normatīvajos aktos, šķiet pilnīgi nesaprotami, kāpēc deputāti izvēlējās balsot pret šo iniciatīvu.
Kā redzams no balsošanas rezultātiem, tad pārsvarā pret mūsu iniciatīvu balsoja VL-TB/LNNK un VIENOTĪBA frakciju deputāti, kā arī daži ZZS pārstāvji. Grūti spriest par faktiskajiem iemesliem, kādēļ noraidīja mūsu iniciatīvu pat nepārbaudot detalizētāk, iespējams, tās ir kaut kādas politiskās spēles.

Tā vai citādi, liels paldies visiem par atbalstu, jo īpaši ManaBalss komandai!

Iniciatīvas autors Lauris Misa

AUTORS: LAURIS MISA

Ziņa no inciatīvas autora - Palīdzi atrast ekspertus diskusijai Saeimas sēdē!07. Jan (2016)

Sveicināti visi iniciatīvas atbalstītāji!

Meklējam kādu ekspertu (indivīdu, organizāciju, biedrību u.c.), kurš 13.janvārī plkst.12:00 varētu piedalīties Saeimas Mandātu un Ētikas komisijas sēdē un aizstāvēt mūsu kopīgo iniciatīvu, pamatojot, kādēļ vasaras laiks visu gadu būtu vajadzīgs mūsu zemē.

Šobrīd ir paredzēts, ka sēdē piedalīsies eksperti no Ekonomikas ministrijas, Satiksmes ministrijas, Veselības ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji.

Vairākas no šīm iestādēm paudīs viedokli, ka šī iniciatīva nav atbalstāma, tādēļ meklējam cilvēku (-us), kurš (-i) varētu oponēt Saeimas noteiktajiem ekspertiem un aizstāvēt mūsu iniciatīvu!

Ekspertus nepieciešams pieteikt līdz pirmdienai, 11.janvārim!

Šobrīd Tava palīdzība ir ļoti nepieciešama, lai Saeima likumu neatmestu atpakaļ, bet to atbalstītu!

AUTORS: LAURIS MISA