Pārstāvis: Deniss KoledaPublicēta: 29. Jan

ATĻAUT BRAUKŠANAS APMĀCĪBAS UN EKSĀMENUS AUTOSKOLĀS

Lūdzam noteikt atļauju braukšanas un pirmās palīdzības eksāmeniem autoskolās visā Covid-19 krīzes laikā. Viss liecina, ka tas nekādi neietekmētu Covid-19 izplatību. Sabiedriskajā transportā pasažieri maskās nereti ir ļoti daudzi un arī ļoti tuvu viens otram. Bet braukšanas apmācībā un eksāmenā tie ir divi cilvēki mašīnā, un abi ir maskās vai pat šķirti ar starpsienu. Liedzot šos pakalpojumus, darbu zaudē instruktori, bet bez pakalpojuma palikušajiem klientiem zūd sajūta par taisnīgumu valstī.

Braukšanas nodarbību un eksāmenu atcelšanas dēļ saslimstība valstī nemazināsies. Tāpat – nekas neliecina, ka braukšanas apmācības un eksāmeni būtu starp nozīmīgākajiem Covid-19 inficēšanās avotiem. Tam acīmredzami nav sakara ar autoskolām, kurās gan personāls, gan klienti ir apzinīgi un disciplinēti. Ir jāatzīst, ka ierobežojumi autoskolu darbam ir nepārdomāti, un tos ir jāatceļ arī uz turpmāko Covid-19 krīzes laiku.

To īstenojot, sabiedrība atgūs tai nepieciešamo pakalpojumu, autoskolu personāls atgūs stabilu darbu, un nodokļu maksātājiem nebūs jāsedz attiecīgie dīkstāves pabalsti.

Iniciatīvas parakstītāji 10'350

Aktivizējam papildus parakstu vākšanupirms 3 dienām

Šī iniciatīva tuvojas iesniegšanas statusam Saeimā. Vēršam jūsu uzmanību, ka drošībai par likumā noteikto nepieciešamo parakstu skaitu ManaBalss vienmēr lūdz papildus parakstus – lai kopumā to būtu vismaz 10’300.

Šāda piesardzība izriet no fakta, ka pēc Saeimas veiktās kolektīvo iesniegumu parakstu pārbaudes iedzīvotāju reģistrā vienmēr zināma daļa "atbirst", jo neatbilst likumā (Saeimas kārtības rullī) atrunātajam noteikumam – ka kolektīvo iesniegumu var iesniegt "10’000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu".

Attiecīgi – atkrīt tie, kas nav sasnieguši 16 gadu vecumu, kā arī Latvijas nepilsoņi un ārvalstnieki, kuriem ir Latvijas digitālās autorizēšanās iespējas, bet kuri nav pilsoņi. Tāpat netiek ieskaitīti to cilvēku paraksti, kuri starplaikā pirms iesniegšanas ir miruši.

ManaBalss pieredze liecina, ka iniciatīvām, kuru atbalstā nav paredzami liela dalījuma starp sabiedrības latviešu un krievvalodīgo daļu un kuru atbalsta vākšana nav ilgusi daudzus gadus, parakstu drošības rezerve ir 300 līdz 350 balsis.

Piemēram, iniciatīva "Par Latvijas mežu saglabāšanu" atbalstu vāca kopš 2011. gada jūnija, un iesniegta tika 2020. gada janvārī. Pārbaudes iznākumā tai tika atsijātas 362 balsis. Laimīgā kārtā drošības rezervei bija savāktas 437 balsis virs noteiktā 10’000 sliekšņa. Pretējā gadījumā Saeima šo iesniegumu būtu tiesīga neizskatīt, un gadiem ilgusī kampaņa ar plašo tautas atbalstu varētu būt velta.

Jānorāda gan, ka Latvijas politiķiem un amatpersonām ir vērojama liela cieņa pret kolektīvajiem iesniegumiem vispār. Piemēram, 2016. gadā iesniegums "Par izdienas pensijas noteikšanu arī pašvaldības policistiem" izrādījās ar nepietiekamu parakstu skaitu. Paraksti šai iniciatīvai tika vākti gan ManaBalss platformā, gan "uz papīra", kā tas dažkārt notiek, un autori izšķīrās par riskantu soli – iesniegšanu bez pietiekamas parakstu drošības rezerves.

Parlamentārieši bija tik pretimnākoši, ka, izbeidzot iesnieguma sākotnējo izvērtēšanu un konstatējot, ka tas nekvalificējas nodošanai plenārsēdes balsojumam, tomēr izdarīja politisku lēmumu un to uzreiz nodeva nākamajai instancei – atbilstīgajai Sociālo un darba lietu komisijai.

Iznākumā šis jautājums ir politiskajā dienaskārtībā, un ministrijām šogad ir jāiesniedz komisijai izvērsts viedoklis par izdienas pensiju sistēmas pārskatīšanu, pilnveidošanu, saņēmēju loku nepaplašināšanu un vienotas sistēmas izveidi, rodot kopīgu vienlīdzīgu un taisnīgu risinājumu, kas būtu saprotams visai Latvijas sabiedrībai. Tiesa, pašreizējā ārkārtas situācija valstī šo procesu ir palēninājusi.

Šis un līdzīgie tomēr ir izņēmuma gadījumi. Tāpēc lūdzam ar izpratni attiekties pret aicinājumiem iniciatīvām savākt rezerves parakstus.

Ja Tu atbalsti šīs iniciatīvas virzīto priekšlikumu, dalies ar to ar saviem draugiem un sekotājiem Facebook un Twitter!

Cieņā,
ManaBalss komanda

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!

"Kaut kas nav pareizi!" – Teorijas eksāmens ir jāliek, bet mācīties braukt pie instruktora ir aizliegtspirms nedēļas

Aprakstot kāda rīdzinieka neizpratni par Covid-19 ierobežojumu nesakritību ar autovadītāja tiesību iegūšanas noteikumiem, šādu dilemmu iezīmē TV3.

Rīdzinieks Jānis ceļu uz autovadītāja apliecības iegūšanu sācis 2019. gadā – veiksmīgi nokārtojis skolas un CSDD teorijas eksāmenu, taču bažījas, ka ar braukšanas pārbaudījumu tik viegli neklāsies.

Topošais autovadītājs ir neizpratnē – CSDD eksāmens ir jāliek, taču mācīties braukt pie instruktora ir aizliegts.

"Ir pienācis braukšanas eksāmens, bet ārkārtējās situācijas dēļ instruktori nepasniedz braukšanas nodarbības. Un viss! Esmu tagad apstājies," saka intervētais Jānis.

Noteikumi paredz, ka trīs gadu laikā no mācību uzsākšanas dienas topošajiem autovadītājiem jāiegūst tiesības. Otra svarīgā nianse ir nokārtot CSDD braukšanu gada laikā pēc veiksmīgi ieskaitīta teorijas eksāmena. Jānim tas jāizdara līdz marta beigām, tomēr ir neizpratnē – kā lai paspēj tam sagatavoties, ja autoskolas slēgtas?

"Man gribētos, lai CSDD nāk pretī autoskolām un pagarina manu termiņu!" telekanālam pauž intervētais.

Skaties TV3 sižetu un dalies ar Tevis atbalstīto iniciatīvu Facebook!

Avots: TV3

Seko mums Facebook un arī Intagram!

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tavai balsij ir nozīme!