Pārstāvis: Agris BukovskisPublicēta: pirms 12 dienām

PAR PUBLISKO UN INTERNETA VIDI BRĪVU NO ALKOHOLA REKLĀMAS

Jau parakstījuši 193

Vēlos mainīt publisko informatīvo telpu un vidi, lai tā būtu brīva no alkohola reklāmas un aicinājuma to lietot. Alkohols ir pierādīti kaitīgs un bīstams sabiedrībai, un atļaut tā reklāmu publiskajā vidē ir neloģiski un bezatbildīgi.

Tāpēc aicinu ar likumu aizliegt jebkāda veida reklāmas un aicinājumus iegādāties vai lietot alkoholu saturošus dzērienus. Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē šādus aizliegumus (skatīt šeit: https://www.who.int/initiatives/SAFER/alcohol-advertising), un ļoti daudzās PVO valstīs Eiropā ir alkohola mārketinga ierobežojumi. Visaptverošs aizliegums alkoholisko dzērienu reklāmai, ja tajos alkohola saturs ir virs 2,5%, ir, piemēram, Norvēģijā, un tur tas attiecas arī uz internetu. Alkohola digitālais mārketings pierādāmi ir saistāms ar alkohola patēriņa pieaugumu (skat. pētījumu šeit: https://www.jsad.com/doi/10.15288/jsads.2020.s19.57), tāpēc tas ir jāaizliedz arī internetā.

Ar šo grozījumu paredzami samazināsies alkohola iegāde un lietošana un pakāpeniski pieaugs sabiedrības veselība un drošība.