Pārstāvis: Sintija DombrovskaPublicēta: 13. Jan

SUBSĪDIJU DAUDZBĒRNU ĢIMENĒM ARĪ BEZ AIZDEVUMA

Jau parakstījuši 664

Attīstības finanšu institūcijas Altum "Balsts" subsīdija paredz 8000-10’000 EUR daudzbērnu ģimenēm bankas aizdevuma pirmās iemaksas samazināšanai mājokļa iegādei vai būvniecībai (https://bit.ly/3HVXfci). Daudzas ģimenes šajā mērķgrupā nespēj atļauties kredītu, un attiecīgi paliek arī bez subsīdijas savam mājoklim, lai gan ir spējušas iekrāt tik, lai ar attiecīgo subsīdiju šādu pirkumu varētu atļauties. Piemērs no dzīves: māmiņa ar četriem bērniem, vīrs pelna darbā ārzemēs, Latvijā mazpilsētā ir dzīvoklis, kuru ar 10’000 subsīdiju varētu atļauties, bet ar pašreizējo atbalsta regulējumu tas nav iespējams. Iznākumā atbalstāmā mērķgrupa paliek nesasniegta tikai tāpēc, ka nav iesaistītas bankas ar savām interesēm, lai gan no valsts puses finansējums būtu pieejams.

Tāpēc ierosinu vai nu "Balsts" subsīdijas pārveidi, vai jauna Altum subsīdijas instrumenta izveidi daudzbērnu ģimenēm sava mājokļa iegādei, kas būtu pieejams arī bez kredīta ņemšanas.

Šādi valsts plānotais atbalsts būs pieejams daudz lielākai daļai no atbalstāmās mērķgrupas – daudzbērnu ģimenēm, kuras kredītu vai nu nevar atļauties, vai arī bankas to nedod, jo plānotais īpašums atrodas "pārlieku" reģionā. Tas veicinās arī ārzemēs strādājošo atgriešanos Latvijā un ģimeņu atkalapvienošanos pilnvērtīgai dzīvei savā valstī un savā īpašumā. Kaut nedaudz, bet tas veicinās arī Latvijas reģionu apdzīvotību.