Pārstāvis: Sintija ŠternaPublicēta: 20. Mar (2019)

AUKLES LĪDZFINANSĒJUMS ARĪ VECĀKIEM

Vēlos dot iespēju vecākiem ilgāk palikt kopā ar saviem bērniem, saņemot pašvaldības līdzfinansējumu par bērna uzraudzību, kamēr bērns gaida rindā uz pašvaldības dārziņu. Šobrīd līdzfinansējumu var saņemt, tikai algojot aukli vai sūtot bērnu privātajā dārziņā. Dosim iespēju pašām mammām un tētiem saņemt šo līdzfinansējumu!

Pašreizējā kārtība nosaka, ka vecāki nevar saņemt pašvaldības līdzfinansējumu par bērna uzraudzību. Mainīsim likumu! Attiecīgā līdzfinansējuma darba tirgus stimulēšanas mērķi iesaku papildināt ar demogrāfijas veicināšanas mērķi, dodot vienlīdzīgu izvēli starp aukli/atgriešanos darbā un palikšanu mājās pie bērniem.

Vecāki, kuru bērni pēc 1,5 gadu vecuma netiek valsts dārziņā, varēs izlemt, vai palikt mājās ar savu bērnu, vai izvēlēties bērnam aukli/bērnudārzu un atsākt darba gaitas. Eksperti iesaka bērniem līdz 3 gadu vecumam pavadīt laiku mājās kopā ar ģimeni.

Iniciatīvas parakstītāji 10'306

Aktivizējam papildus parakstu vākšanu21. Oct

Šī iniciatīva tuvojas iesniegšanas statusam Saeimā. Vēršam jūsu uzmanību, ka drošībai par likumā noteikto nepieciešamo parakstu skaitu ManaBalss vienmēr lūdz papildus parakstus – lai kopumā to būtu vismaz 10’300.

Šāda piesardzība izriet no fakta, ka pēc Saeimas veiktās kolektīvo iesniegumu parakstu pārbaudes iedzīvotāju reģistrā vienmēr zināma daļa "atbirst", jo neatbilst likumā (Saeimas kārtības rullī) atrunātajam noteikumam – ka kolektīvo iesniegumu var iesniegt "10’000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu".

Attiecīgi – atkrīt tie, kas nav sasnieguši 16 gadu vecumu, kā arī Latvijas nepilsoņi un ārvalstnieki, kuriem ir Latvijas digitālās autorizēšanās iespējas, bet kuri nav pilsoņi. Tāpat netiek ieskaitīti to cilvēku paraksti, kuri starplaikā pirms iesniegšanas ir miruši.

ManaBalss pieredze liecina, ka iniciatīvām, kuru atbalstā nav paredzami liela dalījuma starp sabiedrības latviešu un krievvalodīgo daļu un kuru atbalsta vākšana nav ilgusi daudzus gadus, parakstu drošības rezerve ir 300 līdz 350 balsis.

Piemēram, iniciatīva "Par Latvijas mežu saglabāšanu" atbalstu vāca kopš 2011. gada jūnija, un iesniegta tika 2020. gada janvārī. Pārbaudes iznākumā tai tika atsijātas 362 balsis. Laimīgā kārtā drošības rezervei bija savāktas 437 balsis virs noteiktā 10’000 sliekšņa. Pretējā gadījumā Saeima šo iesniegumu būtu tiesīga neizskatīt, un gadiem ilgusī kampaņa ar plašo tautas atbalstu varētu būt velta.

Jānorāda gan, ka Latvijas politiķiem un amatpersonām ir vērojama liela cieņa pret kolektīvajiem iesniegumiem vispār. Piemēram, 2016. gadā iesniegums "Par izdienas pensijas noteikšanu arī pašvaldības policistiem" izrādījās ar nepietiekamu parakstu skaitu. Paraksti šai iniciatīvai tika vākti gan ManaBalss platformā, gan "uz papīra", kā tas dažkārt notiek, un autori izšķīrās par riskantu soli – iesniegšanu bez pietiekamas parakstu drošības rezerves.

Parlamentārieši bija tik pretimnākoši, ka, izbeidzot iesnieguma sākotnējo izvērtēšanu un konstatējot, ka tas nekvalificējas nodošanai plenārsēdes balsojumam, tomēr izdarīja politisku lēmumu un to uzreiz nodeva nākamajai instancei – atbilstīgajai Sociālo un darba lietu komisijai.

Iznākumā šis jautājums ir politiskajā dienaskārtībā, un ministrijām šogad ir jāiesniedz komisijai izvērsts viedoklis par izdienas pensiju sistēmas pārskatīšanu, pilnveidošanu, saņēmēju loku nepaplašināšanu un vienotas sistēmas izveidi, rodot kopīgu vienlīdzīgu un taisnīgu risinājumu, kas būtu saprotams visai Latvijas sabiedrībai. Tiesa, pašreizējā ārkārtas situācija valstī šo procesu ir palēninājusi.

Šis un līdzīgie tomēr ir izņēmuma gadījumi. Tāpēc lūdzam ar izpratni attiekties pret aicinājumiem iniciatīvām savākt rezerves parakstus.

Ja Tu atbalsti šīs iniciatīvas virzīto priekšlikumu, dalies ar to ar saviem draugiem un sekotājiem sociālajos tīklos!

Cieņā,
ManaBalss komanda

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!

Atbalstām vecākus lielākai Latvijai!20. Sep (2019)

Ielūdzam uz ManaBalss autoru un atbalstītāju vakaru!

ManaBalss.lv un Free Riga aicina uz pirmo ManaBalss iniciatīvu autoru un atbalstītāju vakaru "Atbalstām vecākus lielākai Latvijai" ceturtdien, 26. septembrī, plkst. 18:30 Free Riga telpās Kalēju ielā 57 (Vecrīgā).

Sarunu vakaru veido divu iniciatīvu autores ‒ Signe Groza un Sintija Šterna un ielūdz atbalstītājus un tēmas interesentus.

Pārrunāsim iniciatīvas "PAR SIEVIETES TIESĪBĀM UZ 100% APMAKSĀTU ATVAĻINĀJUMU DZEMDĪBĀM" (iniciatīvas teksts ir šeit) un "AUKLES LĪDZFINANSĒJUMS ARĪ VECĀKIEM".

Sarunā piedalās arī premjera padomnieks demogrāfijas jautājumos, ekspertu sadarbības platformas "Demogrāfisko lietu centrs" vadītājs Imants Parādnieks (NA).

Kopā diskutēsim un meklēsim veidus, kā palīdzēt iniciatīvu ideju sadzirdēšanai Saeimā un kā atbalstīt to tālāko virzību jau parlamenta un valdības gaiteņos.

Nesēdi malā ‒ piedalies!

NB! Pasākumā var filmēt un fotografēt.